Els grans esdeveniments són eina de desenvolupament i motor econòmic, especialment quan se celebren a indrets allunyats dels grans centres de població. Un bon exemple va ser la darrera edició dels Campionats del Món d’Esquí de Muntanya, celebrats a Boí Taüll aquest mes de gener. Tot i el impacte beneficiós per l’economia de l’Alt Pirineu, l’esdeveniment va tenir també una part negativa: les emissions generades. Ara, dos mesos després, FGC Turisme, la divisió de Ferrocarrils de la Generalitat que gestiona les estacions d’esquí públiques de Catalunya, activa un sistema per compensar-les en part.

0000144459
 

 

Derivades de la mobilitat

FGC Turisme treballa activament des de fa anys per reduir la petjada de carboni en el medi ambient i, per aquest motiu, que mesura des del 2018 les emissions directes i indirectes de Gasos amb Efecte Hivernacle (GEH) generades per les seves activitats amb la finalitat de poder proposar accions de millora per tal de reduir-ne el seu efecte. Aquesta temporada, durant la celebració dels Campionats del Món d’Esquí de Muntanya els dies 27 i 28 de gener a Boí Taüll, es va activar aquest mesurament d'acord amb els requisits establerts en el GREENHOUSE GAS PROTOCOL que estableix el marc global per a mesurar i gestionar les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH). Un cop monitoritzades les emissions produïdes, i en funció de la seva dada d'activitat per font d'emissió, el resultat total de les emissions de GEH calculades expressades en tones de diòxid de carboni equivalents (t CO₂ eq) es van concloure que van ser emeses  64,887 t. D’elles,el 97,7 % es vinculen a la mobilitat dels assistents. 27,6 les van generar els participants; 3, els proveïdors i la premsa i altres 27, els assistents. La petjada de carboni per assistent de 0,211 tCO₂e. Es confirma així que la realització d’un esdeveniment d’aquestes característiques consumeix energia, productes i serveis, generant a més residus que produeixen un gran volum d'emissions de GEH durant el seu tractament. Estimar aquesta quantitat d'emissions de GEH, proposar accions de millora per a mitigar al mínim aquest impacte, juntament amb mesures de compensació d'emissions de GEH a través de projectes de custòdia, absorció i eficiència energètica, permet posar en valor el compromís ambiental d’FGC Turisme, així com evidencia un comportament responsable, ètic i transparent.

Com es compensa

El mecanisme de compensació és senzill i es vincula a una bona pràctica: ara per ara la totalitat de les estacions de muntanya de Ferrocarrils compten amb sistemes de gestió i de qualitat mediambiental que van de la mà amb el compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. A més, tenen Sistemes de Gestió Ambiental (SGA) fonamentats en la Norma ISO 14001, per realitzar una gestió més transversal, eficient i dinàmica, seguint el Pla d’Acció Climàtica d’FGC Turisme 2030. Un exemple són els darrers equips de tractament de la neu incorporats.