Holvi Piazza palaa Mikkelin torille – Torikahviloiden tarjonta ennallaan, uutuutena italialainen jäätelökioski

Kaupungintalon sisäpihan kesäterassi Pikku Pormestari tarjoaa baskilaista ruokaa ja musiikkia. Uusi yrittäjä tuo torille myös italialaisia gelato-jäätelöitä tarjoavan kioskin.

Mikkelin torin ja kävelykadun kahvila- ja ravintolatarjonnasta on ensi kesäksi jälleen tulossa runsas ja monipuolinen. Asialla ovat pääosin tutut kahvila- ja ravintolayrittäjät, mutta osittain uudistuneen tarjonnan kanssa.

Monen mikkeliläisen viime kesänä kovasti kaipaama Holvi Piazza palaa torille ensi kesäksi. Italialaistyyppisiä pastoja ja risottoja tarjoava toriravintola avaa näillä näkymin ovet ”jossakin kohtaa ennen juhannusta” ja palvelee elokuulle saakka.

– Joitakin asioita vielä täsmennellään kevään aikana, mutta aika lailla tutulla konseptilla mennään. Anniskeluoikeudet Holvi Piazzaan tulevat ja ravintolan puitteet menevät nyt uusiksi kun ravintola rakennetaan konttiin, kertoo Roope Rask Bistro Holvista.

Kontti tarjoaa ravintolalle paremman suojan ei-toivottuja vieraita vastaan.

– Ilkivaltaa oli toissa kesänä aika paljon. Nyt saadaan tavarat yöksi suojaan. Kontin ympärille tulee terassikalusteet ja sadesuojaakin huonompien ilmojen varalta. Somistamme toriravintolamme oman näköiseksi, Rask sanoo.

Bistro Holvin toimintaankin tulee kesällä muutoksia, kun Mikkelin teatteritalon julkisivun saneeraus alkaa.

– Koko talo menee näillä näkymin hupun alle toukokuussa, ja meiltä puretaan terassi puoleksi vuodeksi pois. Jatkamme Bistro Holvin toimintaa, joskin ehkä vähän supistetussa muodossa, vaikka saneeraus kyllä vaikuttaa meidän bisnekseemme aika lailla. Mutta pakko mikä pakko, Rask sanoo.

Torilla tarjoavat ravintolapalveluja ensi kesänä myös tutut Curry Time, Kiki´s Thai Kitchen sekä kalaravintolat Mallen Kala ja Kala Valkonen.

Torille on tulossa myös uusi, italialaistyyppisiä gelato-jäätelöitä tarjoava konttikioski, joka sijoittuu Ramin konditorian torikahvilan naapuriksi.

Torilla nähdään kesällä mahdollisesti myös muita ravintoloita, joiden tulo varmistuu myöhemmin. Viime kesiltä tuttu Jungle Juice Bar ei ole nyt tulossa Mikkeliin.

Torikahvilatarjonta pysyy ennallaan eli Mikkelin torilla voi käydä kahvilla Marskin torikahvilassa, Kahvila Toripulussa, Minnan torikahvilassa ja Ramin konditorian torikahvilassa. Niistä Toripulu on jo avoinna.

– Huhtikuun puolella katsotaan, miten avataan. Säiden mukaan mennään, kertoo Minna Mieskolainen Minnan torikahvilasta.

– Viimeistään vapuksi, mutta mahdollisesti jo vähän sitä ennen, jos vain säät sallivat, sanoo puolestaan Jyrki Peltonen Marskista.

Ramin Konditorian torikahvila uudistuu täksi kesäksi. Entisen teltan täydennykseksi tulee konttikahvila.

– Avaamme toukokuussa, kunhan saamme kontin paikalleen ja toimintakuntoon. Telttaakin uudistetaan kesäksi, joten vapuksi emme vielä ehdi. 18. toukokuuta olemme kuitenkin mukana Mikkelin kesän avauksessa ainakin Rami´s Burgerien kanssa, kertoo yrittäjä Pirita Huikuri.

Konttiratkaisuun päädyttiin Ramillakin sekä käytännöllisyys- että turvallisuussyistä.

– Kontissa on myyntitilat sekä vitriinit. Sinne saadaan myös yöksi kaikki tarvikkeet suojaan, niin ettei henkilökunnan enää tarvitse kantaa niitä yöksi Akseliin suojaan. Ilkivaltaa ja varkauksia on ollut todella paljon, harmittelee Huikuri.

Kävelykadun terassikausi alkaa täydellä teholla viimeistään vappuna. Osuuskauppa Suur-Savon kesäterassi, samoin kuin Gastropub Einon sekä Amarillon terassit avautuvat silloin.

– Amarillon ja Einon kivijalkaterasseille lisätään kalusteita pikkuhiljaa sään lämmetessä, mutta vappuun mennessä nuo kaikki ovat kokonaisuudessaan auki. Vapuksi tuodaan kalusteet myöskin Las Palmasin terassille ja Greenerikin aukeaa vielä ennen vappua, sanoo ryhmäpäällikkö Arttu Toroi.

Dom Mikkelillä on edellisvuoden tapaan kaksi terassipaikkaa käytössä. Toinen on perinteinen juomapuolen terassi, toisessa on tarjolla ruokaa.

– Tämän kesän ruokatuotteeksi valikoitui lopulta hampurilainen. Tokihan sitä saa Mikkelissä monesta paikasta, mutta me haluamme tehdä omat hampurilaisemme hieman toisella tavalla ja myös hieman paremmin, kertoo Juha Parkkinen Domista.

Myös Domin terassikausi alkaa vapusta.

– Silloin ollaan valmiita aloittamaan. Ruokapuoli painottuu toukokuun ajan viikonloppuihin, kesäkaudella hampurilaisia saa päivittäin ja myös päiväsaikaan. Vielä on pohdinnassa sekin, mitä tarjoamme hampurilaistemme lisukkeeksi, Parkkinen sanoo.

Kaupungintalon sisäpihan Pikkutorin kesäterassitoiminnasta vastaa Vaiha-ravintolat. Vaihan Pikku Pormestari tarjoilee eurooppalaista tunnelmaa sekä Espanjan Baskimaan ruokia.

– Haluamme luoda Pikku Pormestarista sekä mikkeliläisten että matkailijoiden kohtaamispaikan, jossa voi nauttia maistuvasta ruuasta ja laadukkaista juomista ystävien ja perheen kesken baskilaiseen tapaan, kertoo yrittäjä Teemu Kaijanen.

Pikku Pormestarissa on ruokavaunu, josta voi ostaa pintxoja eli baskilaisia suolaisia alkupaloja, jotka on usein pujotettu tikkuun.

– Pintxot ovat hyvä tapa tutustua baskilaiseen ruokakulttuuriin. Ne sopivat kuohujuoman tai viinin kanssa nautittavaksi, seurustelun ohessa.

– Käytämme pintxoissa vain laadukkaita, mahdollisimman paljon Saimaan alueelta tulevia raaka-aineita. Haluamme kuitenkin tarjota myös uusia makuja, kuten Iberico-possua ja baskilaisia juustoja, toteaa Kaijanen.

Perjantai- ja lauantai-illoiksi Pikku Pormestariin on suunnitteilla teemallisia ruokailtoja, joilla tarjoillaan mm. paellaa. Terassiravintolassa kuullaan myös pienen kokoonpanon live-musiikkiesityksiä.