Jan Meerman: ‘Maak zero emissiezone geen schemerzone’

 
Jan Meerman, directeur INretail. Foto: Erik van der Burgt/VRBLD photofilm
Beeld Jan Meerman, directeur INretail. Foto: Erik van der Burgt/VRBLD photofilm
 

Bij de start in 2025 grendelen 19 gemeenten hun centrum af met borden en bewakingscamera’s en kom je met je diesel niet meer zo maar het centrum in. En dat is nog maar het begin, aldus INretail-directeur Jan Meerman in zijn blog. Waar krijgen ondernemers zoal mee te maken bij de instelling van emissieloze zones?

Lees verder onder de advertentie

Jan Meerman

Directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.

Al 33 gemeenten hebben de startdatum van een uitstootvrije zone bekendgemaakt en reken er maar op dat dat getal snel groeit. Dat wordt een uitdaging om als onderneming te leveren of geleverd te krijgen, of een ontheffing te regelen.

Lees ook: ‘Overheid, stop met het verhogen van werkgeverslasten’

Lees verder onder de advertentie

Twee keer nadenken

Iedereen wil helpen de uitstoot omlaag te brengen en is bereid daarin te investeren, maar als het bestaansrecht van je onderneming erdoor in de gevarenzone komt, dan denk je wel twee keer na over wat wijsheid is.

Een diesel vervang je niet zomaar door een elektrisch exemplaar, een tweedehandsmarkt van uitstootvrije bedrijfswagens bestaat nog niet, de netcongestie maakt installatie van laadpalen onzeker en nieuwe elektrische vrachtauto zijn tot twee à drie keer duurder. En subsidies om de transitie naar elektrisch een push te geven zijn snel op, plus: een aanvraag regelen neemt rompslomp met zich mee.

Dieseldamp concurrent

Er komen mogelijkheden voor ontheffing, maar iedere gemeente bepaalt zelf het hoe en wat en dat regel je dan bij een landelijk werkend loket. Voor bepaalde typen oudere bakwagens heeft het ministerie na veel ophef besloten dat ze voorlopig nog de zero emissiezone in mogen.

Lees verder onder de advertentie

Dat lijkt mooi, maar het leidde ook tot heel wat ergernis en in mijn ogen is dat heel begrijpelijk. Want zal die ondernemer maar zijn die met oog op de nieuwe regels in elektrisch rijden heeft geïnvesteerd - en daarmee andere uitgaven naar achteren moest schuiven- en bij de stoplichten in de dieseldamp van zijn concurrent staat te wachten.

41 procent voldoet aan norm

Ook in de lokale politiek verschillen de meningen over wat nodig is en met welk tempo dat moet gebeuren. In Utrecht is het nu actueel, zo bleek vorige week in een commissievergadering van de gemeenteraad. Volgend jaar moeten alle gemeentelijke bedrijfswagens die in de binnenstad rijden uitstootvrij zijn, maar pas 41 procent van de wagens voldoet daaraan. In de categorie vrachtauto’s komt zelfs 95 procent geen meter vooruit als er geen diesel meer in mag.

Verduurzaming omarm ik van harte, maar laten we goed nadenken over de snelheid, de manier waarop en de randvoorwaarden die dan ook zonder grijze gebieden geregeld moeten worden

Elf elektrische vuilniswagens zijn al wel aangeschaft en daarmee is de laadcapaciteit maximaal benut op het parkeerterrein waar ze staan als ze niet rijden. Door de netcongestie kan pas in 2030 het laadvermogen er omhoog. Dit soort ervaringen zijn heel goed voor de gemeenten die emissieloze zones invoeren.

Lees verder onder de advertentie

Smijten met geld

Ik voorspel dat wat in Utrecht gebeurt exemplarisch is voor wat op heel veel plekken gaat gebeuren. Begrijp me goed, verduurzaming als ambitie omarm ik van harte, maar laten we wel goed nadenken over de snelheid, de manier waarop en de randvoorwaarden die dan ook zonder grijze gebieden geregeld moeten worden. Het mag niet zo zijn dat de emissieloze zone een schemerzone zone wordt.

,,Wij zijn niet van het onverantwoord smijten met geld”, stelde een gemeenteraadslid tijdens de vergadering. Ik schoot overeind, want dat was een uitspraak die uit mijn eigen mond had kunnen komen. Het stelde me een heel klein beetje gerust. Eigenlijk hoorde ik zeggen dat we de verduurzamingsopdracht samen verdraaid goed moeten organiseren en inregelen om het echt te laten werken. Daar horen te verantwoorden uitgaven bij. Het klonk mij als muziek in de oren.

Lees ook: Jan Meerman hamert op actie bij ondernemers tegen cybercriminaliteit: ‘Zit je dan straks, met je site op zwart’

Lees verder onder de advertentie