Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

Nieuws
De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.
anp
maandag 15 april 2024 om 09:44
Afbeelding
beeld anp

De ChristenUnie wil onder meer weten om wat voor soort persoonsgegevens het ging, in welke periode dit datalek bestond en welke stappen het college na ontdekking hiervan heeft ondernomen. De fractievoorzitters van coalitiepartijen BBB en CDA gaven vorige week in een eerste reactie ook al aan de zaak te willen bespreken in Provinciale Staten.

Het datalek werd in september vorig jaar geconstateerd, maar de provincie bracht dit pas afgelopen week naar buiten. Politieke partijen in de Staten hoorden hier naar eigen zeggen toen pas van. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was wel al op de hoogte. De privacywaakhond heeft de provincie onder verscherpt toezicht gesteld en wil ieder kwartaal een update over de aanpak van de digitale veiligheid.

23 miljoen euro

Vijf jaar geleden had Zuid-Holland ook al te maken met een datalek. Het provinciebestuur besloot daarna om 23 miljoen euro uit te trekken voor een 'informatietransitie'. Dat geld is bedoeld om onder meer interne digitale systemen te verbeteren en om medewerkers cursussen te geven over hoe ze moeten omgaan met privacygevoelige informatie. De ChristenUnie wil nu weten hoe het staat met de uitvoering van dit programma.

Volgens de provincie is het datalek inmiddels 'gedicht'. De AP denkt hier echter anders over. "Op basis van de nu beschikbare informatie, concluderen we dat de situatie nog niet volledig is opgelost", aldus een woordvoerder van de toezichthouder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eindhovense chipfabrikant NXP optimistisch ondanks moeilijke markt

De Nederlandse chipfabrikant NXP kijkt 'voorzichtig optimistisch' naar de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd.

Afbeelding

Tesla wint flink in New York na Chinese goedkeuring autosoftware

Tesla was maandag de grote uitblinker op de aandelenbeurs in New York na goed nieuws vanuit de belangrijke Chinese markt. Topman Elon Musk hoorde tijdens een verrassingsbezoek aan het land dat zijn bedrijf er goedkeuring heeft om zijn software voor zelfrijdende auto's in te zet..

Afbeelding

Doden bij raketaanval op Oekraïense stad Odesa

Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odesa aan de Zwarte Zee zijn zeker vier doden gevallen. Er zijn ook bijna dertig gewonden, onder wie twee kinderen en een zwangere vrouw. Volgens de gouverneur zijn vier mensen er ernstig aan toe.

Afbeelding

G7-landen akkoord over sluiten kolencentrales voor 2036

De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in 'de eerste helft van het volgende decennium'. Dat bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie tegenover Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de Verenigde Staten..

Afbeelding

Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden.

Afbeelding

DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.