Un sfert de procent din fondul total de salarii va lua drumul bugetului. Guvernul Tariceanu crede ca in acest fel va impiedica, in conditiile falimentului, convulsiile sociale.

Fondul de garantare a salariilor nu este o chestiune noua. Ea a fost „inventata" in urma cu cinci ani de guvernul Nastase. La vremea respectiva, companiile romanesti au facut un imens scandal, speriate de spectrul decapitalizarii. Asta chiar daca s-a spus ca masura este in spiritul legislatiei europene.

Doar birocratie

In anul de gratie 2006 s-a stabilit ca angajatorii sa plateasca lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie reprezentand 0,25% din fondul total de salarii brute. Vestea buna ar fi ca noua taxa nu inseamna bani in plus din partea firmelor.

Si asta pentru ca, tot de la 1 ianuarie 2007, urmeaza sa scada cu 0,25 puncte procentuale cota datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit unui comunicat al Guvernului. La ora actuala, cuantumul contributiilor sociale platite de angajatori este de 30,5% din salariul brut al angajatilor, 20,5% fiind destinate fondului de pensii.

Contributia la fondul de somaj este de 2,5%, pentru asigurari sociale de sanatate cota este de 7%, iar pentru fondul de accidente de munca angajatorii achita 0,5%. Fondul va fi constituit din sumele varsate de angajatori si din venituri reprezentand dobanzi sau majorari de intarziere pentru neachitarea la termen a contributiei, precum si din alte surse admise de lege.

Scopul banilor

In cazul angajatorilor pentru care s-a deschis procedura falimentului, din Fondul de garantare se vor plati creantele salariale rezultate din contractele individuale si/sau colective de munca incheiate de salariati. De prevederile legii vor beneficia salariatii entitatilor pentru care s-a deschis procedura falimentului dupa data de 1 ianuarie 2008.

Sumele din fond vor fi utilizate pentru achitarea salariilor neplatite la timp si a compensatiilor banesti restante datorate pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca.

De asemenea, in cazul incetarii raporturilor de munca, platile compensatorii restante vor fi asigurate tot din acest fond, in cuantumul stabilit in contractul colectiv sau individual de munca.

Sumele colectate la Fondul de garantare vor fi utilizate si pentru compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia sa le achite in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale.

Indemnizatiile restante pe care angajatorii trebuie sa le plateasca pe durata intreruperii temporare a activitatii vor fi platite tot din acest fond.

In schimb, din fondul de garantare nu se vor plati contributiile sociale datorate de angajatorii pentru care s-a deschis procedura falimentului.

Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat, iar platile nu pot depasi o perioada de trei luni calendaristice. Gestionarea fondului de garantare va fi realizata de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Articol integral in Saptamana Financiara