Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

15x sfeervolle stedentrips rond kerst

Bewonder de kerststal in de Parijse Sacré-Coeur, geniet van de ondergrondse kerstmarkten in de grotten van Valkenburg en proef de ‘Weihnachts-atmosfeer’ in Keulen. In deze veertien steden is het rond de kerstperiode extra sfeervol!

Hoewel Kerstmis slechts twee dagen duurt, kunnen we in de donkere wintermaanden wel langer van de kerstsfeer genieten. De terrassen zijn verwarmd, warme chocomel en glühwein staan dampend voor je op de tafel en bekende kersthits spelen op de achtergrond. Struinend door de verlichte straten en over de opgetuigde kerstmarkten in historische steden kom je snel in de kerstsfeer. Heerlijke geuren van streekproducten komen je tegemoet en de decoraties zijn verleidelijk. Je boom kan vast nog wel wat extra versieringen gebruiken, toch? Bekijk deze tien sfeervolle stedentrips rondom de kerst.

1. Op kerstcruise naar Düsseldorf

Vaar mee naar dé kerstmarkthoofdstad van Duitsland: Düsseldorf! Deze Rijnstad telt maar liefst zeven markten verspreid over de binnenstad, elk met een eigen sfeer. Kerstmuziek op de pleinen, de geur van geroosterde amandelen, glühwein en kerstkruiden en overal versiering en lampjes: kerstsfeer ten top! Slenter over de zeven markten, proef van glühwein (inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver), schaats over de ijsbaan en bekijk de fonkelende lichtjes vanuit het reuzenrad.

Je verblijft aan boord van het luxe cruiseschip ms Dutch Melody. Geniet van heerlijke gerechten (ontbijt en diner is inbegrepen), livemuziek en de met lichtjes versierde oevers van de Rijn. Aan boord word je bijgestaan door een groot team aan bemanningsleden en Nederlandssprekende ANWB-reisbegeleiders voor al je vragen en tips. De reis begint en eindigt in Arnhem.

2. Voor nostalgie in december naar ‘Magisch Maastricht’

Waar anders tovert Maastricht een kerstmarkt in magische sferen voor de dag dan op het beroemde en grote Vrijthof, midden in het oude centrum. Deze kerstmarkt, gehouden van 30 november t/m 31 december, staat bol van traditie. Wat dacht je van een overdekte schaatsbaan, een reuzenrad en een ouderwetse draaimolen? De kramen bestaan uit versierde houten chalets met rode daken wat het geheel een nog nostalgischer uitstraling geeft. Oliebollen worden hier soepel met glühwein weggespoeld.

Je uitvalsbasis voor deze sfeervolle stedentrip is het Derlon Hotel, dat in het hart van de stad ligt en vlakbij het station. Leuke bijkomstigheid: het centrum is autovrij, dus het is onbezorgd slenteren door de gezellige straten en over de versierde pleinen van de stad. Bij lekker weer maak je een wandeling langs de oevers van de Maas en als het regent is een kijkje onder de grond bij het oude verdedigingsstelsel van de Kazematten een goed alternatief.

3. Vier kerst aan de kust in Bilbao

Droom je niet van een witte kerst, maar van milde temperaturen, strand en kerstsfeer? Dan zit je goed in het Spaanse Bilbao. Een aanrader is de traditionele beurs Feria de Santo Tomás op 21 en 22 december. Baskische ondernemers staan hier met heerlijke lokale producten als kaas, honing, fruit, snoep en txakoli (witte wijn) en handgemaakte tassen, vazen en decoraties. Leuk voor de kinderen: tussen 16 december en 7 januari kunnen kinderen zich uitleven in Bilbao’s Exhibition Centre met spelletjes, kersthutjes, workshops en sportevenementen. 

Wist je dat kinderen uit Baskenland (het noorden van Spanje) geloven in iemand anders dan de kerstman? Volgens de legendes komt er een grote man gekleed in traditionele kleding uit de Baskische bergen om langs de huizen van de inwoners gegaan. Deze grote, sterke man genaamd Olentzero gaat tussen 27 en 31 december alle Baskische dorpjes langs om de lieve kinderen zelfgemaakte houten cadeautjes te geven. Ontdek het tijdens een stedentrip met vlucht en verblijf in het driesterrenhotel Bed4U nabij het centrum van Bilbao. 

4. Winterparadijs Den Bosch

De Brabantse hoofdstad wordt deze winter weer omgebouwd tot een waar winterparadijs. Zo vind je op het Anne Frankplein een knusse kerstmarkt waar je kersthits kan meezingen met de jongste Bosschenaren en natuurlijk geniet van glühwein, warme chocolademelk en leuke kerstspulletjes. Juist liever de winterse stilte opzoeken? Trek dan je wandelschoenen aan en ontdek bijvoorbeeld de kabbelende beekjes van het landschap van Kampina of de bevroren pracht van de Loonse en Drunense Duinen.

Ook leuk: van 21 december tot en met 7 januari kan je – tegen betaling – genieten van heel veel winterse activiteiten in de Brabanthallen. Wat dacht je van schaatsen op 2000 vierkante meter aan ijsbaan, dwalen door een winters doolhof, een ritje in de zweefmolen of een drankje doen in de après-ski of champagnebar? Feest voor jong en oud! Je ontdekt de Brabantse gezelligheid vanuit het Mövenpick Hotel ’s-Hertogenbosch, ideaal gelegen aan de waterkant net buiten het historisch centrum.

5. Nóg meer lichtjes in Parijs met kerst

Parijs doet in de kerstperiode zijn bijnaam ‘de Lichtstad’ eer aan. Waar de romantische verlichting van de Eifeltoren, de vele bruggen over de Seine en de diverse momenten het hele jaar door is te bewonderen, pakt de stad van 20 november tot 2 januari nog eens extra uit. Een scala aan meerkleurige lampen, lichtgevende bogen en vlammende projecties siert de Champs-Élysées, de Place Vendôme, de prestigieuze Avenue Montaigne en de wijk Montmartre. Je zou er verliefd van worden…

Plan een weekendje weg naar de Franse hoofdstad deze kerstperiode en bezoek een van de kerstmarkten, zoals die in Jardin des Tuileries. Hier scoor je versieringen en lekkernijen, maar vermaak je je ook in de met kerstdecoraties versierde kermisattracties, waaronder een reuzenrad met een fraai uitzicht onderweg. En heb je behoefte aan een rustmoment, neem dan een kijkje bij de groots opgezette kerststallen in kerken zoals de Sacré-Coeur (gedurende december en januari). Joyeux Noël!

6. De grandeur van Wenen

De bijzondere statuur van Wenen in combinatie met de kerstversiering en markten maken de Oostenrijkse hoofdstad een topbestemming voor een winterse stedentrip. Deze indrukwekkende combinatie is goed te zien bij kerstmarkt Weihnachtsdorf Schloss Belvedere, voor het barokke slot Belvedere, waar je door de diverse gospelkoren nog meer in de kerstsfeer komt. Een andere topper is Der Wiener Christkindlmarkt op het Rathausplatz. Met op de achtergrond het indrukwekkende stadhuis uit de 19e eeuw, vind je hier kraampjes met heerlijk eten en handgemaakte spullen. Helemaal leuk: kinderen mogen hier zelf unieke kerstcadeautjes maken. 

De grandeur van Wenen vind je al helemaal bij Schloss Schönbrunn, het zomerverblijf van Sissi. Bewonder schilderijen, beelden, houtsnijwerk, nostalgisch speelgoed en kerstversiering en geniet van Oostenrijkse lekkernijen als Kaiserschmarrn en Bauerngröstl. Wil jij je stedentrip op een luxere manier vieren? Ga dan naar Kerstmarkt am Hof, waar je proeft van glühchampagne en verse oesters. De meeste kerstmarken staan er tussen half november en kerst. Tijdens deze trip verblijf je in viersterrenhotel Regina, een statig pand gelegen aan de historische Ringstrasse. Tip: proef hier de huisgemaakte Kaiser Franz Joseph Torte.

Korte vakanties om in kerstsfeer te komen!

Bekijk onze tips 

7. Bezoek de kerstmarkt in de haven van Keulen

Op een paar uur rijafstand vanuit Nederland ligt Keulen, de stad van de vele eigen bieren, de wereldberoemde Eau de Cologne en het sappige Kölscher dialect. Maar vooral de stad met een van ’s werelds grootste kerstmarkten, met meer dan honderdvijftig kraampjes. Plan een stedentrip naar Keulen tussen 23 november en 24 december en dompel je onder in de aanstekelijke ‘Weihnachts-atmosfeer’. In Duitsland vind je de oorsprong van de kerstmarkten al in de Middeleeuwen. Mooie plek dus om dat eens te gaan ervaren!

Bijzonder is de kerstmarkt in de Rijnhaven. De kraampjes lijken op de zeilen van een schip en op een oude driemaster drink je de lekkerste glühwein. De zogenaamde ‘Rijnpiraten’ vermaken ondertussen de kids met hun kunsten. Maar sla de grote kerstmarkt rondom de Dom niet over, met de fraaie verlichting en de talloze kramen. Bind de schaatsen onder op de kunstijsbaan of test er je curlingtalent. ’s Avonds wordt er live muziek vertolkt op een groot podium. Je verblijf in het Mercure Belfortstrasse is ideaal: een kwartiertje lopen naar de Dom.

8. De fraai verlichte historische gevels in Lille

Voor een sprookjesachtige stedentrip ga je tussen 22 november en 31 december naar het Franse Lille, net over de grens van België gelegen. De stad heeft ook nog een Vlaamse naam: Rijsel. Hier vind je dan ook een aantrekkelijke mix tussen Franse verfijning en Vlaamse gemoedelijkheid. Vanuit Hotel Ibis Centre Gare ligt het oude centrum Vieux Lille aan je voeten. Dat komt goed uit, want in deze periode vindt de fantastische kerstmarkt (behalve op eerste kerstdag) plaats op de Grand Place, omgeven door magisch verlichte historische gevels. Handig: parkeren bij het hotel is inbegrepen.

Verken de stad met het bij de reservering geleverde boekje ‘Wandelingen Rijsel’ onder je arm en ontdek de Citadel, het Palais des Beaux Arts (het zogenaamde ‘Louvre van Lille’) en het stadhuis met de Belfort. Eindigen doe je uiteraard op en rond de Grand Place, waar je onder het genot van ambachtelijke streekspecialiteiten zoals een ‘gaufre’ (warme wafel) de kerstsfeer opsnuift en ongetwijfeld wat leuke spulletjes voor in of onder de boom kunt scoren.

9. Voel de jarenlange traditie in Leuven

Toen in 1988 de eerste Leuvense kerstmarkt werd georganiseerd, schreef de pers “de start van een lange traditie”. Met dit jaar de 35ste editie van een van de oudste en gezelligste kerstmarken van België, is die voorspelling zeker uitgekomen. Van 7 t/m 21 december – vier dagen langer dan normaal – geniet je van een authentieke markt, unieke streekproducten en traditionele lekkernijen op het Hoover- en Ladeuzeplein. En dat op minder dan 4 uur met de trein!

Struin langs de vele kraampjes omringd door de mooie, historische gebouwen van Leuven, luister naar een van de kerstconcerten en bewonder het sprookjesachtig verlichte stadhuis. Ook erg leuk is de wintertuin met echte kerststal inclusief echte schaapjes, een enorme kerstboom en een fotopunt voor een leuke herinnering. Je verblijft in het Park Inn by Radisson Leuven, een modern driesterrenhotel met een zeer gunstige ligging: tegenover het centraal station en op loopafstand van het centrum van Leuven.

10. De magie van Brugge

De middeleeuwse stad Brugge is het hele jaar door bijzonder, maar rond de kerst nóg magischer. Van 24 november tot 7 januari ervaar je hier een wintersprookje. Naast de traditionele kerstmarkt op de Grote Markt en de ambachtelijke kerstmarkt op het Simon Stevinplein, is er nog veel meer leuks te beleven. Van schaatsen op een duurzame kunstschaatspiste drijvend op het romantische Minnewater tot winkelen in kleine boetiekjes.

Helemaal bijzonder is de Lichtbelevingswandeling, waarin de stad letterlijk schittert. Wandel langs acht verschillende lichtinstallaties op iconische plekken. Langs het water, door parken en over pleinen. Met het thema ‘ontwaken’ van dit jaar komen herinneringen tot leven, maar wordt er ook een kijkje genomen in de toekomst. Om je bezoek nog fijner te maken, verblijf je in het viersterren Velotel Brugge. Gelegen in een groene omgeving, net buiten het centrum, kom je hier helemaal tot rust na een dag vol magie. 

11. Goddelijk Rome en Vaticaanstad

Vanwege de religieuze achtergrond en tradities van Rome en Vaticaanstad, is een kerststedentrip naar de Italiaanse hoofdstad een bijzondere ervaring. Wat dacht je van de toespraak van de Paus (Urbi et Ori) vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek op eerste kerstdag? Of het bijwonen van een kerstmis in het Pantheon of de Sint-Pieterbasiliek zelf? (tip: koop ruim van te voren een kaartje). Een andere bijzondere traditie is de vele kerststallen (presepi) die in de kerken zijn te vinden. Van lieflijke miniatuur stallen tot ware kerstdorpen met stromende rivieren en fonkelende sterren. 

Naast de meer religieuze bezienswaardigheden kan je natuurlijk ook genieten van knus verlichte straten, bijzonder versierde kerstbomen en typische kerstmarken zoals die op Piazza Navona. Daarnaast is het in december een stuk rustiger in de stad. Dus altijd al het wereldwonder Colosseum van je bucketlist willen strepen zonder ellenlange rijen? Dit is je kans! Tijdens deze reis – inclusief vlucht – verblijf je in Hotel Kennedy, gevestigd in een 18e-eeuws gebouw op loopafstand van station Termini.

12. Typisch Duits: de kerstmarken van Berlijn

Van 23 november t/m 1 januari is Berlijn omgetoverd tot een groot kerstfestijn. Bewonder de vele rijkversierde kraampjes met mooie kerstdecoraties, schaats een rondje over de sfeervol verlichte schaatsbaan, wandel door de versierde botanische tuin of geniet van een mok glühwein en één van de vele typisch Duitse lekkernijen. Er zijn maar liefst 28 locaties in Berlijn waar je over een kerstmarkt kunt struinen. Soms op bijzondere locaties zoals kerken en oude fabrieken. Een aantal van de leukste kerstmarken zijn: Spandau, Gendarmenmarkt, Potsdamer Platz en het klassieke Charlottenburg.

De verschillende markten zijn onderverdeeld in thema’s, zo heeft iedere kerstmarkt iets unieks. De Berlijnse kerstmarkt is niet alleen bekend om zijn grootte maar ook omdat er een variatie is van kunst, typische geschenken en delicatessen uit verschillende Europese regio’s te vinden is. Tijdens deze stedentrip verblijf je in NH Berlin Alexanderplatz, gelegen in de rustige wijk Friedrichshain, ook bekend als de hippe kunstenaarswijk van Berlijn. Vanuit je kamer heb je uitzicht op het plein Frankfurter Tor of de Fernsehturm aan het Alexanderplein en in het hotel geniet je van de inbegrepen wellness. Viel Spaß!

13. Valkenburgse grotten: decor van een winterwonderland

Van 17 november tot 7 januari staat Valkenburg in het teken van de kerst. Deze gezellige plaats profileert zich als dé kerstbestemming van Nederland. En dit komt zowel boven als onder de grond tot uiting. Waar de Santa’s Village-kerstmarkt het centrum van Valkenburg siert en de Wilhelminatoren is omgetoverd tot een enorme verlichte kerstboom, is er ook een sprookjesachtige wereld ónder de grond die zijn weerga niet kent.

Ervaar het kerstverhaal bij de prachtige kerststal in de Wilhelminagroeve, bewonder de levensgrote mergelsculpturen in MergelRijk en geniet van de decoraties en lekkernijen op de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Het labyrint van eeuwenoude ondergrondse gangen vormt hier het perfecte decor. Let op: voor een bezoek aan deze grotten moet vooraf online een kaartje worden gekocht.

14. Dinant: waar de kerstverlichting in de Maas reflecteert

Strijk tegen het einde van het jaar neer in het 18e-eeuwse landhuis Castel de Pont-à-Lesse – 5 kilometer vanaf Dinant in de Belgische Ardennen gelegen – voor een paar bourgondische dagen in de kerstsferen. De heuvelachtige omgeving nodigt uit tot het maken van heerlijke winterwandelingen. Langs de aan de voet van de steile rotsen gebouwde plaats Dinant stroomt de Maas. Een wandeling over de gezellige Croisette-promenade biedt een mooi perspectief op de stad: de boven de vallei uittorende citadel, de kerk met de bolvormige klokkentoren en de rijen kunstzinnige saxofoons op de brug.

De eerste drie weekenden van december (vrijdag t/m zondag) is er een kerstmarkt op de pleinen in het stadscentrum of op La Croisette. Onder de klinkende naam ‘L'après-Noël de la citadelle’ wordt vanaf tweede kerstdag (26, 27 en 28 december) op de citadel het nog eens dunnetjes overgedaan. Ambachtslieden begroeten je met hun authentieke producten, terwijl de geur van diverse delicatessen je verwelkomt.

15: Londen: het perfecte decor voor een kerstfilm

Kerst in Londen is een onvergetelijke ervaring. Van het iconische Winter Wonderland in Hyde Park tot de feestelijke sfeer in Covent Garden, Londen is de perfecte plek voor een kerstvakantie. Met magische markten Old Spitalfields en Borough Market.

Van 17 november tot 1 januari is de grootste kerstmarkt van Londen Winter Wonderland in Hyde Park te zien. Vooral als het donker is kijk je je ogen uit door alle lichtjes. Er zijn stalletjes met eten, ijsbanen en achtbanen.

Bekijk meer tips voor een wintervakantie

Stedentrips waarbij je een kerstmarkt kunt bezoeken 
Bezoek de gezelligste kerstmarkten tijdens onze stedentrips in de buurt van kerstmarkten en winterfairs.
Sfeervolle kerstmarkten in binnen- en buitenland 

Ga je mee naar de kerstmarkt? Laat je inspireren door de leukste kerstmarkten in Nederland en net over de grens.

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.