10 x Kerst

Uit de serie 10 dingen over...

Kerst is voor iedereen dit jaar een stuk soberder en maken we er allemaal het beste van. Fijne feestdagen! Dit zijn onze tien kersttradities in de collectie van het Rijksmuseum.

Het lot van een kerstboom Het lot van een kerstboom

{{ 1 | leadingZero }}

Het lot van de kerstboom

Het lot van de kerstboom was in de negentiende eeuw niet veel anders dan nu. Zoals te lezen is in deze strip. Van omhakken tot versieren, om uiteindelijk te eindigen in kachelhout.

Het lot van een kerstboom, De Ruyter & Meijer, 1874

Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. IV: Les Préparatifs de Noël / Robe d'après-midi de Redfern Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. IV: Les Préparatifs de Noël / Robe d'après-midi de Redfern

{{ 2 | leadingZero }}

Stijlvolle kerst

Inmiddels is een kerstboom niet meer weg te denken in vele huishoudens. Gazette du Bon Ton, een Parijs modetijdschrift uit begin 20ste eeuw laat zien hoe je stijlvol de kerstboom versiert.

Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. IV: Les Préparatifs de Noël / Robe d'après-midi de Redfern, Francisco Javier Gosé, 1914

Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. III: L'Arbre Merveilleux / Costumes d'enfants pour Noël Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. III: L'Arbre Merveilleux / Costumes d'enfants pour Noël

{{ 3 | leadingZero }}

Een bont versierde kerstboom

In hetzelfde blad volgt ook modeadvies voor kinderen. Al trekt de bont versierde kerstboom met speelgoedauto’s en poppen meer aandacht.

Gazette du Bon Ton, 1914 - No. 1, Pl. III: L'Arbre Merveilleux / Costumes d'enfants pour Noël, Charles Martin, 1914

Notenkraker in een huzarenmantel bij een kerstboom Notenkraker in een huzarenmantel bij een kerstboom

{{ 4 | leadingZero }}

De notenkraker

Deze getekende notenkraker was een illustratie voor een Nederlandse uitgave van de Notenkraker en de muizenkoning van E.T.A. Hoffmann. Op dit verhaal is de beroemde balletvoorstelling gebaseerd.

Notenkraker in een huzarenmantel bij een kerstboom, Willem Wenckebach, 1898

De geboorte van Jezus De geboorte van Jezus

{{ 5 | leadingZero }}

Kerststal, of toch niet?

Dit beeld doet denken aan een kerststal, al bestaat het niet uit losse elementen. Scenes uit het leven van Christus, waaronder de Geboorte, inspireerden veel kunstenaars. Deze riepen extra devotie op rond feestdagen als Kerstmis.

De geboorte van Jezus, Hans Kamensetzer (toegeschreven aan), ca. 1470

Kerstwieg Kerstwieg

{{ 6 | leadingZero }}

De kerstwieg

Een kerstwieg stond oorspronkelijk op het altaar, met daarin een beeld van Christus. Als de priester de wieg bewoog, begonnen de mensen met het zingen van kerstliederen.

Kerstwieg, Borman werkplaats (toegeschreven aan), ca. 1500 - ca. 1510

Scènes uit het leven van Christus Scènes uit het leven van Christus

{{ 7 | leadingZero }}

Het leven van Jezus Christus als stripverhaal

In dit 15de-eeuwse schilderij trekken achttien scènes uit het leven van Christus als een stripverhaal aan ons voorbij, zoals de geboorte, wat Christenen met kerst vieren.

Scènes uit het leven van Christus, anoniem, ca. 1435

De aanbidding van de herders De aanbidding van de herders

{{ 8 | leadingZero }}

Rembrandt & Christus

Vele kunstenaars hebben de geboorte en aanbidding van Christus vastgelegd, ook Rembrandt. Op de ets zie je de aanbidding van de herders. Door het licht donker contrast, vallen onze ogen direct op Maria en Christus.

De aanbidding van de herders, Rembrandt van Rijn, ca. 1657

Kinderen rond een kerstboom met poppen Kinderen rond een kerstboom met poppen

{{ 9 | leadingZero }}

Kinderen bij de kerstboom

Kerst wordt uitbundig gevierd op deze foto. Mensen lopen door het beeld, er is een voorstelling met kostuums gaande en kinderen spelen. Niet veel anders dan bij een gemiddeld gezin op kerstavond, of toch wel?

Kinderen rond een kerstboom met poppen, anoniem, 1855 - 1875

{{ 10 | leadingZero }}

Traditie van kerstkaartjes

Kerst- en nieuwjaarswensen sturen naar vrienden, familie en kennissen. Dat doen we al meer dan anderhalve eeuw. En nu met een nieuwe lockdown lijkt het terug van weggeweest. Wie stuur jij dit jaar een kerstkaart?

Kerst- en nieuwjaarswens met bruidspaar, anoniem, ca. 1860 - ca. 1880