Suomessa noin 400 000 ihmisellä on todettu varsinainen nivelrikko, mutta jopa miljoonalla on nivelrikkomuutoksia, joiden takia ei aina kuitenkaan hakeuduta lääkärin vastaanotolle. Sairaus on harvinainen alle 40-vuotiailla, mutta yli 70-vuotiaista jo lähes jokaisella on nivelrikkomuutoksia. (2) Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sormissa sekä selkänikamien välisissä nivelissä.

Terveet nivelet mahdollistavat liikkeen

Nivelet ovat tärkeitä kantavia rakenteita kehossamme, sillä ne mahdollistavat liikkumisen. Nivel on kahden luun välinen liikettä salliva liitos, joka koostuu kummankin luun välissä olevasta rustoisesta nivelpinnasta, sekä nivelvoidetta erittävästä nivelpussista. Kun nivelien liikkuvuus nivelrikossa vähenee ja ympäröivien lihaksien voima heikentyy, liikkuminen vaikeutuu ja vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ovat merkittäviä. Liikkeelle lähtö esimerkiksi aamuisin tai pitkän paikallaan olon jälkeen voi olla haastavaa ja nivelten liikkuvuus alkaa rajoittua.

– Nivelrikon oireet alkavat usein vähitellen jäykkyytenä tai epämukavuutena nivelessä rasituksen jälkeen. Esimerkiksi kevään ensimmäinen juoksulenkki voi provosoida nivelet oireilemaan. Sormien oireet voivat alkaa keväisen aurinkoisen viikonlopun jälkeen, kun innostutaan käyttämään oksasaksia pitkästä aikaa, useita tunteja parin päivän aikana. Selkä voi kipeytyä toispuoleisesta haravoinnista ja polvet yhtäkkisestä kyykistelystä pihamaalla, kertoo työfysioterapeutti, terveystieteiden maisteri ja Suomen Nivelyhdistys ry:n hallituksen jäsen Sari Hautaviita.

TIESITKÖ?

Terve nivelrusto on kimmoisa geeliseos, joka muodostuu kollageenisäikeistä, proteoglykaaniyhdisteistä, rustosoluista sekä vedestä. Terveessä nivelessä nivelrusto uudistuu koko ajan, mutta nivelrikossa rusto alkaa tuhoutua ja muutoksia tapahtuu myös rustonalaisessa luussa, kortikaalisessa luussa, nivelkalvossa ja nivelkapselissa sekä lihaksissa että jänteissä. Muutoksien seurauksena syntyy hidas tulehdusreaktion tyyppinen tila, joka lopulta aiheuttaa nivelrikolle tyypilliset muutokset, kivun sekä muutokset nivelten liikkuvuudessa. Nivelrusto rappeutuu, nivelvälit kaventuvat, nivelet kipeytyvät ja ihmisen toimintakyky alkaa heikentyä.

Kansanterveydellisesti polven- ja lonkan nivelrikko ovat merkittäviä sairauksia, sillä ne vaikeuttavat eniten liikkumista ja vaikuttavat merkittävästi yksilön työ- ja toimintakykyyn.

Taustatekijöitä nivelrikolla on monia

Vaikka nivelrikon taustalla olevia mekanismeja ei tarkalleen vielä tunneta, riskitekijöitä nivelrikon taustalla tiedetään hyvin. Nivelrikolle altistavia riskitekijöitä ovat ikääntyminen, ylipaino, liiallinen niveliin kohdistuva kuormitus ja työssä tai urheilussa tapahtuvat vammat sekä perinnölliset tekijät.

– On kiistatonta, että nivelet tarvitsevat päivittäistä liikettä vauvasta vaariin. Nivelrusto kehittyy lapsuuden ja nuoruuden aktiivisella, säännöllisellä sekä päivittäisellä monipuolisella liikunnalla ja aikuisen nivelruston laadullinen ja mekaaninen ominaisuus kehittyy myöhään nuoruusikään asti. Sen jälkeen sopiva, säännöllinen liikunta hidastaa ruston haurastumista. Genetiikka näyttelee isoa osaa monessa tekijässä, samoin fenotyyppi, joka tarkoittaa ympäristön ja geenien yhteisvaikutusta. Omilla tottumuksilla on myös merkitystä, Hautaviita sanoo.

On hyvä muistaa, että tyypillistä nivelrikkopotilasta ei ole, vaan nivelrikkoa löytyy myös perusterveiltä ja normaalipainoisilta. Vaivan puhjettua, on myös tarpeetonta pohtia sen taustalla olevia syitä. Vaikka riskitekijöitä tiedetäänkin, on hyvin yksilöllistä mikä tautiprosessin käynnistää ja mikä on eri tekijöiden osuus nivelrikossa.

Helpotusta yöllisiin oireisiin nukkumisergonomialla ja laadukkaalla patjalla

Tyypillinen nivelrikon oire on lepokipu, joka voi vaikeuttaa nukkumista. Kipeitä niveliä ympäröivissä pehmytkudoksissa esiintyy usein myös paineluarkuutta. Tavallisista vaahtomuovi- ja joustinpatjoista voi nukkuessa kohdistua herkistyneisiin pehmytkudoksiin painetta, joka aiheuttaa kipua. Tätä voidaan helpottaa käyttämällä patjaa tai petauspatjaa, joka vähentävät kudoksiin kohdistuvaa painetta ja muotoutuu kehon muotojen mukaisesti. Myös nukkuma-asento tulee katsoa ergonomiseksi, jotta kipua aiheuttavat, epäergonomiset nukkumisasennot saadaan korjattua.

– Keholle luonnollisen nukkuma-asennon löytäminen vaatii kuitenkin usein tarkastelua patja- ja tyyny-yhdistelmään, sillä niiden yhteispelillä voidaan varmistaa hyvät asennot nivelille, nikamille ja lihaksille ja koko keholle, kertoo fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Susanna Viitasaari.

Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Susanna Viitasaari, Tempur Brand Store Järvenpää.

Nukkuma-asentoa voidaan tukea tyynyillä niin, että nivelet ovat mahdollisimman lähellä keskiasentoa. Näin ennaltaehkäistään myös huonosta nukkuma-asennosta johtuvaa yönaikaista staattista venytystä, joka voi aiheuttaa kipuhermojen herkistymistä ja niveltä ympäröivien lihasten jännittymistä. (7).

Kaikki TEMPUR-patjat ovat viskoelastista materiaalia, jonka keskeinen ominaisuus on patjan kyky vähentää painetta ja muotoutua yksilöllisesti nukkujan mukaan. Paineen vähenemisellä tarkoitetaan patjan kykyä lieventää kehon painovoimasta pehmytkudoksiin kohdistuvaa painekuormitusta. Pintapainemittauksissa voidaan todeta kehon kokonaistukialueen kasvavan laadukkaammalla patjalla ja se kasvaa edelleen käytettäessä laadukasta painetta vaimentavaa petauspatjaa.

TEMPUR-patjat muotoutuvat, tukevat ja vähentävät painetta samanaikaisesti. Yksilöllisesti valittu TEMPUR-patja mahdollistaa laadukkaan unen ja palautumisen.

Apua oman nukkumisergonomian tarkastamiseen saat ilmaiseksi koulutetulta nukkumisergonomian asiantuntijalta. Hänellä on valmiudet valita sinulle yksilöllisesti sopivat nukkumisen apuvälineet eli tyynyn, peiton, patjan ja vuoderungon, ja arvioida nykyisen vuoteen vaikutuksia uneen ja palautumisen laatuun. Varaa aika asiantuntijalle lähimpään Tempur Brand Store -myymälään! >

Elvyttävä ja laadukas uni on tärkeä itsehoitokeino

Unella on vaikutusta myös kivun kokemukseen. Monelle on varmasti tuttua, että kipu vaikeuttaa nukahtamista ja nukkumista ja voi aiheuttaa unettomuutta. Mutta myös unettomuus vaikuttaa suoraan kipuun. Uniongelmat voivat herkistää keskushermoston kipuratoja niin, että ne aistivat kipua tavanomaista voimakkaammin. Jo tilapäinen unettomuus voi vaikuttaa kivun tuntemukseen. Laadukas uni ja palautuminen voivat merkittävästi helpottaa kivunhallintaa.

– Hyvä uni tukee kehon puolustusjärjestelmää ja tehostaa aineenvaihduntaa. Ajattelu on hyvin nukutun yön jälkeen positiivisempaa, ja fyysinen sekä henkinen palautuminen auttaa hallitsemaan myös kipuun liittyvää väsymystä. Elimistön korjausprosessien kannalta tärkeää on etenkin syvä uni, jonka aikana elimistön korjaa itseään, selventää Viitasaari.

Nukkumisella on suuri vaikutus kaikkien ihmisten hyvinvointiin, mutta kroonisia tauteja potevilla hyvän unen merkitys korostuu entisestään.

Liikunnasta apua arkeen

Sopivanlaisesti kuormittavalla liikunnalla on merkitystä sekä terveelle, että tulehduksesta toipuvalle nivelrustolle. Nivelystävällinen liikunta ei ole repivää tai riuhtovaa, mutta liikuttaa sopivasti. Kohtuullisesti kuormittava liikunta, kuten sauvakävely, pyöräily, uinti tai vesijuoksu näyttävät vähentävän merkittävästi nivelrikon vuoksi tehtäviä tekonivelleikkauksia. Liikunta on nivelrikossa niin ennaltaehkäisy, kuin hoitokeinokin. Lihasvoiman lisääminen ja nivelten liikkuvuuden ylläpitäminen liikkuvuusharjoittelulla ja venyttelyllä auttavat selviämään arjessa ja vähentävät kipua.

Kivuliaalle nivelelle sopii parhaiten isometrinen eli liikkumatonta vastusta vastaan tehty harjoittelu tai vedessä tapahtuva harjoittelu. (9) Liikuntaa ei kannatta vältellä kivun pelossa, eikä jo kulunut nivel kulu lisää sopivassa liikunnassa. On kuitenkin tärkeää oppia tunnistamaan, millainen liikunta mahdollisesti pahentaa oireita. Liian kuormittavasta liikunnasta kertovat harjoittelun jälkeen yli kaksi tuntia jatkuva kipu, nivelturvotus sekä pienentynyt nivelliikkuvuus. (10) Jos nivel selvästi kipeytyy harjoittelusta, on syytä pitää pieni tauko ja kokeilla harjoittelua uudestaan kevyemmällä kuormituksella, kunnes itselle sopiva kuormitustaso löytyy. (2)

Hyvää arkea nivelrikon kanssa

Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta sen kanssa voi pärjätä ja elää hyvää arkea. Nivelrikon hoidossa keskeistä on omahoito ja tässä elintapojen merkitys korostuu. Liikunta auttaa painonhallinnassa, parantaa mielialaa ja yleistä jaksamista. (10) Säännöllinen liikunta parantaa kehon omien kipua säätelevien välittäjäaineiden eli endorfiinien välitystä. (2) Liikunta on luonteva keino myös parantaa unta ja toisaalta uni auttaa kehoa palatumaan liikunnasta ja auttaa pysymään terveenä. Uni lataa elimistön henkiset ja fyysiset akut. Makuuhuoneen tulee olla unta houkutteleva ja miellyttävä paikka nukkua. (12)

Niin kuin kaikissa sairauksissa tai arkeen vaikuttavissa tekijöissä, on tärkeää, ettei anna vaivan määrittää olemista tai aktiivista tekemistä. Sen sijaan, että miettii, mistä on joutunut luopumaan tai mitä ei enää pysty tekemään, olisikin tärkeämpää miettiä, mihin vielä kykenee, mitä on ehkä saanut tilalle.

– Koska jokaisen elämäntilanne ja oireet ovat yksilöllisiä, myös ratkaisut ovat. Yksin ei kuitenkaan kannata kärsiä. Elämänlaatua on tärkeää ylläpitää niveloireista huolimatta. Jos omat konstit eivät riitä, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisten avun pariin. Heidän tehtävänsä on auttaa antamaan tietoja, taitoja ja parantaa resurssejasi ja auttaa hyvinvointiasi tukevien ratkaisujen tekemiseen. Suomen Nivelyhdistyksen vertaistuki, liikuntaryhmät ja tapahtumat paikallisesti nivelpiireissä sekä verkossa antavat runsaasti erilaisia virikkeitä ja iloa arkeen, kertoo Hautaviita.

Valtakunnallisella Nivelterveysviikolla 15.-21.4. elämäntavat keskiössä

Tänä vuonna Nivelterveysviikkoa vietetään teemalla Nivelrikon ennaltaehkäisy ja motivaatio elämäntapamuutokseen, koska nivelrikossa hyvillä elintavoilla on suuri merkitys. Nivelterveysviikko tarjoaa työkaluja, vinkkejä ja myönteisiä ajatusmalleja, joiden avulla toivottavasti jokainen onnistuu halutessaan löytämään keinot vahvistaa omaa motivaatiota ja juurruttaa itselle mielekkäät muutokset osaksi arkea.

Tilaa nyt TEMPUR-sijauspatja osoitteesta tempur.fi > Liittymällä TEMPUR Premium -jäseneksi saat 10 % liittymisalennuksen!*

*Etu koskee vain uusia Tempur Premium -jäseniä.

Nivelterveysviikon ohjelma tarjoaa lisäksi muun muassa neuvoja, kuinka liikunnalla voi helpottaa nivelrikon ja muiden tule-sairauksien oireita. Lisäksi luvassa on asiaa hyvästä unesta ja nukkumisergonomiasta. Yleisötilaisuuksien lisäksi nivelpiirit järjestävät paikallista ohjelmaa eri puolilla Suomea ja Turun Seudun Nivelyhdistyksessä Turussa.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.nivel.fi.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen lähimpään Tempur Brand Store -myymälään – saat asiantuntijan rauhassa avuksesi ja kartoituksen yhteydessä TEMPUR-lahjan, jonka arvo on jopa 109 €! >

Katso ajankohtaiset TEMPUR-kampanjat osoitteesta tempur.fi >

Lue lisää asiantuntija-artikkeita Iltalehden Uni & Terveys -osiosta >

Lähteet:

1.Duodecim-terveyskirjasto https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00673

2.Vainikainen, Tuula 2010: Nivelkirja. WSOY.

3.Suomen nivelyhdistys Ry: https://nivel.fi/mita-nivelessa-tapahtuu-kun-siihen-tulee-nivelrikko/

4.Suomen nivelyhdistys Ry https://nivel.fi/nivelrikon-riskitekijat/

5.Sydänliitto. https://sydan.fi/artikkeli/uni-tukee-painonhallintaa/

7.Ylinen, Jari: Nukkumisergonomia. s.128

8.Suomen Kipu ry. https://www.suomenkipu.fi/tietoa/kivun-omahoidon-keinot/uni/

9.UKK instituutti. https://ukkinstituutti.fi/liike-laakkeena/liikunta-ja-sairaudet/nivelrikko/

10.Suomen nivelyhdistys: https://nivel.fi/liiketta-laakkeeksi-oikein-annosteltuna/

11.UKK instituutti. https://ukkinstituutti.fi/liike-laakkeena/liikunta-ja-uni/

12.Mieli Ry. https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/palauttava-uni/keinoja-parempaan-uneen/