Järvenpään Ankkalinna on Suomen kaunein mökki-kisassa

Kari Järvenpää lähti ohjelmaan erikoisella tavalla. Pyhätunturin kelohirsiluomukseen pääsee tutustumaan Maikkarilla ensi keskiviikkona.

Mäntsäläläisen kiinteistöyrittäjä Kari Järvenpään Pyhätunturilla sijaitseva kelohirsihuvila kilpailee Suomen kaunein koti -ohjelman kesämökki-sarjakaudella.

Huvilan nimi on Ankkalinna. Se on vaikuttava ilmestys. On tornia, isoja kivitakkoja, poreallas, parveke, terassi ja makuutilat yhteensä 13 ihmiselle.

Ankkalinnan valtti on aito, alkuperäinen rakentaminen. Moottorisahan jälki näkyy ja tuo Lapin kämpän tunnelmaa, vaikka Ankkalinnassa onkin kaikki mukavuudet ja hieman yli. Esimerkiksi revontulia voi ihailla lasiseinäisestä ja -kattoisesta allashuoneesta.

– Esimerkiksi listat ovat tuppisahattua lautaa. Se voi näyttää karkealta sellaiselle, joka on tottunut teolliseen tuotantoon, Järvenpää arvelee.

Massiivisia kivitakkoja on kolme kappaletta. Kivi toistuu seinämateriaalina kelohirren lisäksi. Moniulotteisen rakennuksen ulkopinta on osaksi paanua.

Erityisesti ulkomaalaiset arvostavat lappilaisen luksusmökin paikoittaista karheutta, Järvenpää kertoo.

– Vuokralaisista 80 prosenttia on ulkomaalaisia ja 20 suomaisia. Ulkomaalaiset antavat arvosteluissa melkein aina kymppejä, suomalaiset kaseja.

Kyseessä saattaa olla myös kulttuuriero.

– Kahdeksan on suomalaiselle hyvä numero. Ulkomaalaiset lähtevät kympistä liikkeelle ja numero tipahtaa alemmas vain jos on puutteita, Järvenpää kuvaa.

Järvenpään lähtö ohjelmaan oli poikkeuksellinen.

– Tuotantoyhtiöstä soitettiin kolmisen vuotta sitten ja ehdotettiin osallistumista. Silloin se ei käynyt, sillä meillä oli buukattu vuokralaiset Ankkalinnaan (mahdollisten kuvausten ajaksi).

Tuotantoyhtiö Banijay Finland ei kuitenkaan luovuttanut.

–  Viime vuonna tuli uusi soitto. Ajattelin, että ei me nyt voida joka kerta kieltäytyäkään ja lähdettiin mukaan.

Ohjelman teko oli mökin omistajan kannalta melko mutkatonta, Järvenpää kertoo.

–  Aikataulu oli kyllä tiukka. Paikalla oli oltava niinä päivinä, jotka tuotantoyhtiölle sopi.

Kuvauspäivä meni niin, että aamupäivällä kuvattiin Kari Järvenpään osuus. Sitten mökin omistaja sai lähteä ja iltapäivällä paikalle tulivat arkkitehti-tuomarit.

– Se oli rakennettu niin, että me emme kohdanneet. Siinä oli palomuuri. Kyseessä on aito kisa, Järvenpää kertoo.

Ankkalinna esittäytyy Mtv:n ohjelmassa keskiviikkona 17.4. kello 20 alkavassa jaksossa.