Fascinerend, vindt Bas Smit alles wat er op de sociale media gebeurt. En om te zien waar het geld ligt. Momenteel ziet hij vooral kansen op Snapchat. ‘Dat is allang niet meer een platform waar je alleen kunt chatten. Bij het managementkantoor waarin ik meedoe zien we allemaal twintigers met aardig wat volgers die daar zomaar €7.000 tot €20.000 per maand verdienen. Zonder dat ze worden betaald door een sponsor, of dat er een andere commerciële deal aan hangt. Je deelt alleen maar domme foto’s en filmpjes, en daar zet Snapchat dan een of twee advertentietjes tussen. De truc is dus om je volgers zo lang mogelijk bij je te houden, minimaal 15 seconden. Wat ik zelf wel lastig vind is dat je niet in de hand hebt welke advertenties er tussenkomen. Dat kan dus ook sportbetting zijn ofzo. Maar op Snapchat kun je echt geld verdienen!’

Abonnee's op instagram

Zelf houdt Bas Smit, na Monica Geuze de invloedrijkste influencer van het land, het overigens vooral bij Instagram. ‘Dat vind ik leuk. Daar denk ik ook heel erg over na. Ik moet bijvoorbeeld niet dezelfde following krijgen als mensen als Kalvijn of Jade Anna. Ik praat met de Margriet en de Libelle, snap je wat ik bedoel? Ik moet zorgen het publiek te vangen waar adverteerders op tv naar zoeken, de boodschappers. Maar dan online. Daarom draai ik ook geen filmpjes met Youtubers, dan wordt mijn publiek te jong. Sowieso is de demografie van je volgers heel belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld heel veel sporters, van wie maar 8% van de volgers uit Nederland komt. Dan haken adverteerders af’, zegt Smit, die overigens zijn Instagramkanaal ook heeft opengezet voor abonnees.

‘Maar dat werkt volgens mij niet hoor. Ik zou ook niet weten waarom mensen zouden betalen, tenzij je in je blote reet gaat staan. En daar heb je dan inderdaad weer OnlyFans voor. Ik heb die abonnementfunctie eenmalig aangezet voor mensen die meer wilden weten over een hike die ik maakte in Marbella. Daar vraag ik dan €0,49 voor, het laagste bedrag dat je kunt aanzetten. Want 99 van de 100 mensen die me volgen, komen nooit in Marbella, dus als ik hiketips heb, wil ik ze daar niet mee storen’, aldus Smit, die overigens verwacht dat ook TikTok binnenkort makers in staat stelt hun volgers te kapitaliseren.

Zo verdien je geld op TikTok

Veel mensen zullen dan al snel eurotekens in de ogen krijgen, maar volgens Bas Smit (‘ik heb op TikTok zo’n 240.000 volgers, niet zo veel dus’) is het belangrijk je niet door geldzucht te laten leiden. ‘Een fabrikant van seksspeeltjes kan vandaag heel veel geld betalen, maar als je 3 keer met een dildo staat te zwaaien, zijn er best veel bedrijven die geen zaken meer met je willen doen. Daar moet je dus voor waken. Tegelijkertijd moet je natuurlijk stevig in je schoenen staan om nee te zeggen als je ineens €20.000 geboden krijgt om zo'n campagne te doen. Want voor de meeste mensen is dat bijna een jaarsalaris. Dat soort dingen proberen wij in goede banen te leiden. Je moet ook goed nadenken wat je inhoudelijk doet, want mensen vinden overal wat van. Als je reisvlogger bent kun je bij wijze van spreken maar beter alles te voet doet, want auto’s vinden mensen slecht, vliegtuigen vinden mensen slecht, alles vinden ze slecht. Daar moet je rekening mee houden. Want uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat je als influencer moet denken over de komende 10 jaar, niet over de komende 3 maanden.’

Ook zo gefascineerd door alle manieren waarop je de sociale media kunt bespelen? Dat treft, want in de nieuwe Quote staat een groot artikel over de influencerindustrie. Daarin onthullen onder andere Kalvijn, Jade Anna en Joel Beukers hun geheimen. Druk op de knop hieronder, en het nummer wordt vanzelf en zonder verdere verzendkosten thuis bezorgd. Of beter nog: neem er direct zo'n voordelig abonnement bij.

Quote 4/2024
Quote 4/2024
Shop bij quotenet.nl

Bestel hier