Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
28.03.2024 09:00

Deli z drugimi:

Share

Varno shranjevanje kriptovalut: denarnice, varnostni ključi in dodatki

Ne rabimo posebej omenjati, da so kriptovalute zopet vroča tema, kar se lahko zahvalimo rekordni vrednosti Bitcoina.

Investitorji, ki ste ves čas verjeli v kriptovalute oziroma aktivno vlagate v digitalne valute, se zavedate, da kljub temu, da v ozadju stoji tehnologija blockchain, potrebujete rešitev za varno shranjevanje kriptovalut. To so lahko posebne strojne denarnice, ledgerji oziroma USB ključi, kapsule, jeklene ploščice, varnostni ključi in podobne naprave.

Katero rešitev izbrati?

Topla ali hladna kripto denarnica?

Topla denarnica, ki je stalno povezana z internetom, ponuja hitro in enostavno upravljanje s sredstvi. Primerna je za trgovanje in plačila v realnem času, a prav ta stalna povezava povečuje tveganje za varnostne vdore.

Hladna denarnica pa nasprotuje internetni povezavi, zato je nepremagljiva ovira za kibernetske hekerje. Edini tveganji za izgubo dostopa do vašega kripto premoženja, je fizična kraja oziroma izguba naprave in poškodba.

Strojne denarnice in ledgerji med najbolj priljubljenimi

Strojne denarnice, kot sta Ledger Nano S in Trezor Model T, so fizične naprave, ki shranjujejo uporabnikove zasebne ključe v varnem čipu, izoliranem od interneta. Ta izolacija preprečuje vsakršen dostop do ključev preko spletnih vektorjev napadov, kot so phishing, malware ali napadi oddaljenega dostopa.

Vsaka transakcija zahteva fizično potrditev na napravi, kar pomeni, da bi morali biti hekerji fizično prisotni, da bi lahko dostopali do vaših sredstev. V primeru izgube ali poškodbe naprave omogočajo obnovitvene fraze, običajno sestavljene iz 12 do 24 besed, popolno obnovitev sredstev na novi napravi. Sodobne strojne denarnice podpirajo stotine različnih kriptovalut, kar omogoča uporabnikom, da na eni napravi varno shranjujejo različna digitalna sredstva.

Kapsule za varnostne ključe zagotavljajo dodatno zaščito pred poškodbami in nepooblaščenim dostopom, hkrati pa omogočajo enostaven dostop do ključev, ko jih potrebujete. Zaščitni ovitki za strojne denarnice so še ena pomembna komponenta varnega shranjevanja kriptovalut. Ti ovitki ščitijo vaše strojne denarnice pred poškodbami, izgubo ali krajo, hkrati pa ohranjajo njihovo funkcionalnost in varnost.

Tovrstnih rešitev je veliko. Najdete jih lahko na spletni strani https://eigre.si. Če potrebujete pomoč pri izbiri, vam je na voljo ekipa strokovnjakov, ki vam bo pomagala izbrati za vas najboljšo rešitev.

Varovanje kriptovalut pa ni zgolj vprašanje izbire prave denarnice. Gre za celovit pristop, ki vključuje razumevanje tehnologije, uporabo naprednih varnostnih orodij in nenehno izobraževanje o najboljših praksah. S pravilnim načrtom in orodji lahko zagotovite, da bo vaše digitalno bogastvo varno danes in v prihodnosti.

Naslovna slika: Image by freepik


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin kriptovalute kripto denarnice

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri KONCERN ENA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KONCERN ENA_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več