Gnistan on kasvattanut juuriaan sata vuotta, mutta kasvaako Pohjois-Helsinkiin uusi liigailmiö?

Gnistanin perusta on paljon vankemmin rakennettu kuin monien muiden sitä edeltäneiden helsinkiläisten liiganousijoiden, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Gnistanin pelaajat kiitivät kannattajiaan viime vuoden lokakuussa pelatun liigakarsinnan ensimmäisen ottelun jälkeen.

| Päivitetty

Veikkausliiga-kauden 2024 iloinen ja sympaattinen väriläiskä on ehdottomasti IF Gnistan. Lauantaina on historiallinen hetki, kun Gnistan kohtaa Veikkausliigan debyytissään kotikentällään FC Inter Turun.

Sillä ei ole nyt kauden alkaessa enää väliä, että Gnistan epäonnistui ensin liigakarsinnoissa ja nousi lopulta konkurssiin menneen FC Hongan tilalle.

Syksyn epävarma tilanne vaikutti jonkin aikaa siihen, miten Gnistan pystyi valmistautumaan tulevaan kauteen. Se oli ensin valmistautumassa kauteen toisella sarjatasolla Ykkösliigassa. Sen jälkeen joukkuetta on rakennettu liigakelpoiseksi.

Pääkaupungin jalkapallohistoriassa on paljon tarinoita seuroista, jotka ovat nousseet pääsarjaan ja kadonneet sieltä melko nopeasti. Niitä tarinoita yhdistää usein se, että seurojen perusta ei ole ollut tarpeeksi vahva. Joissakin tapauksissa seura on ollut yhden miehen show, joka on päättynyt, kun rahat ovat loppuneet.

Gnistanin perusta on vankemmin rakennettu kuin monien sitä edeltäneiden helsinkiläisten liiganousijoiden. Tänä vuonna sata vuotta täyttävä perinteikäs seura on kasvattanut juuriaan Oulunkylään pitkään ja huolella. Nykyinen kasvuprojekti on tosin alkanut vasta viime vuosina. Kasvu on ollut nopeaa.

Helsingin päärautatieasemalta on Oulunkylän jalkapallostadionille matkaa vain reilut kahdeksan kilometriä. Oulunkylä ja sen lähiympäristö on Gnistanin valtakuntaa. Seuran sinikeltaiset värit näkyvät siellä kaduilla ja kentillä.

Gnistanilla on vahva side omaan paikalliseen yhteisöönsä. Se on näkynyt siinä, miten seura on saanut kasvatettua pelaajamääräänsä, edustusjoukkueen yleisömääriä ja rekrytoitua talkoolaisia edustusjoukkueen otteluihin.

Toiseksi Gnistanin organisaatiota on rakennettu pitkäjänteisesti siten, että seura voisi olla jalkapallon huippuseura.

Oulunkylä on Gnistanin sydän, mutta suonet ulottuvat myös muualle Pohjois-Helsinkiin ja Koillis-Helsinkiin.

Gnistan on historiansa aikana ollut suomalaisten huippuvalmentajien, kuten Jani Honkavaaran, Toni Korkeakunnaksen ja Erkka V. Lehtolan läpikulkupaikka.

Gnistanissa he ovat kehittyneet valmentajina. Tulevaisuudessa seuran pitäisi tuottaa myös huippupelaajia.

Kolmanneksi Gnistanin taustalla on useita ihmisiä, jotka ovat panostuksillaan tukeneet seuraa merkittävällä tavalla ja ovat valmiita tukemaan edelleen.

Neljänneksi Gnistan on nyt kasvuprojekti. Seura hallinnoi kahden jalkapallokentän kokonaisuutta, ja sen varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Seura on suunnitellut myös modernin jalkapallostadionin rakentamista.

Kunnianhimoisille suunnitelmille tuo uskottavuutta sitoutuneet sijoittajat ja seuran koko. Veikkausliiga-seurojen joukossa Gnistan on pelaajamäärältään neljänneksi suurin.

Osana kasvuprojektia Gnistanin kannattaa kurottaa pikaraitiotien kiskoja pitkin Oulunkylän kaupunginosan muihin osa-alueisiin ja myös muihin kaupunginosiin.

Oulunkylä on Gnistanin sydän, mutta suonet ulottuvat myös muualle Pohjois-Helsinkiin ja Koillis-Helsinkiin.

Gnistanilla on hyvän tarinan ainekset kasassa Veikkausliigaan. On mielenkiintoista seurata, syntyykö seuran liigajoukkueen ja sen ottelutapahtumien ympärille ilmiötä? Tuleeko Gnistanin otteluista tapahtumia, joissa halutaan käydä, joista halutaan kertoa sosiaalisessa mediassa ja halutaanko sympaattisen kyläseuran maineessa olevan seuran vankkureihin hypätä matkalle?

IF Gnistan–FC Inter Turku Oulunkylän jalkapallostadionilla kello 15.00 lauantaina. Ruutu.fi näyttää ottelun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat