Lokale ildsjæle vil "tåbelig" tradition til livs – og det er flere og flere unge med på

Ifølge ekspert er festtøj, herunder konfirmationstøj, særligt belastende for klimaet. Men med ganske få tricks kan man gøre det bæredygtigt.

Når overgangen ind i voksenlivet skal fejres, bliver der som regel ikke sparet på noget.

Det gælder også konfirmationstøjet, hvor det ikke er unormalt at bruge flere tusinde kroner på en hvid kjole for dernæst aldrig at tage den i brug igen.

Men det dyrt indkøbte tøj koster ikke kun på pengekontoen. Det koster også klimaet.

Derfor har flere lokale ildsjæle rundt omkring i landet taget sagen i egen hånd for at skabe deres egen lille, bæredygtige revolution midt i konfirmationsræset.

- Det er tåbeligt, at noget, der er så kostbart og miljømæssigt dyrt at producere, kun bliver brugt en enkelt dag, lyder det fra Dorit Sickmann, der står i spidsen for det frivillige projekt 'Bæredygtigt konfirmationstøj' i Allerød.

Hun er en af dem, der samler brugt konfirmationstøj ind og giver det gratis videre.

Og det er noget, der hitter hos de helt unge, der i højere grad viser interesse for genbrug. Selv på en vigtig dag som konfirmationsdagen.

En klimasynder

En gang om året holder 71-årige Dorit Sickmann sammen med andre frivillige i nonprofitforeningen Repair Café et event i en weekend, hvor byens kommende konfirmander kan komme forbi.

Første gang var i 2020, hvor der ”kun” dukkede otte deltagere op.

Men siden er det heldigvis kun gået den rigtige vej, fortæller Dorit Sickmann. Og i år mødte næsten 40 unge op, hvoraf de fleste gik derfra igen med et brugt konfirmationssæt.

Det samme kan man ikke sige om selve tekstilindustrien, hvor det kun er gået ned ad bakke set fra et klimaperspektiv.

Mandag kunne TV 2 for eksempel beskrive, hvordan flere danske foreninger kræver politisk handling, da Danmarks indkøb af tekstiler nu er 35 procent højere end verdens gennemsnit.

Så meget sviner tekstilindustrien

  • Tøj og tekstiler er det fjerdemest miljøbelastende forbrugsområde i EU.
  • Ifølge Forbrugerrådet Tænk bliver der i gennemsnit udledt 15 kilo CO₂ ved produktionen af 1 kilo tekstil.
  • På verdensplan udleder tekstilbranchen 1,2 milliarder tons CO₂ årligt.
  • Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kilo tøj om året.
  • En ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur viser desuden, at meget af det tøj, vi sender retur, bliver destrueret

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Concito og Det Europæiske Miljøagentur

Særligt festtøj er en klimasynder, da de fleste kun bruger det ved ganske få anledninger, fortæller Else Skjold, der er lektor i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi.

- Når du går ud og køber en festkjole og har den på én eneste gang for derefter at lade den hænge passivt i skabet i resten af sin dage, er det meget dårligt miljømæssigt. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

Brug for voksne forbilleder

TV 2 har både talt med kirker, privatpersoner og foreninger, der alle har det tilfælles, at de samler brugt konfirmationstøj ind i håbet om at kunne glæde en ny konfirmand med det.

De unge bliver mere miljøbevidste, men de har også brug for nogle voksne forbilleder

Maiken Thomsen

Nogle gør det for at hjælpe mindre bemidlede familier. Andre gør det, fordi de finder alt andet tåbeligt. Og så er der dem, der gør det for at skåne klimaet.

Maiken Thomsen er en af sidstnævnte.

Hendes egen søn skal konfirmeres i år, og hun ved, at han ikke har spor imod at have et genbrugssæt på, så derfor satte hun sig for at afprøve, om det også gjaldt andre unge.

- De unge bliver mere og mere miljøbevidste, men de har også brug for nogle voksne forbilleder, der kan vise dem, at det faktisk er okay at gå i genbrugstøj, siger Maiken Thomsen til TV 2.

I slutningen af februar afholdt hun en tøjmesse med en veninde i den lokale kirke, hvor de solgte ud af omkring 75 kjoler og 25 jakkesæt, som de havde indsamlet siden december.

Prisen for hvert sæt stod til 200 kroner, som så skulle gå til Børnesagens Fællesråd, der arbejder for udsatte børn og unge.

Dog skulle Maiken Thomsen erfare, at hun nok var lidt for sent ude i forhold til konfirmationsræset og derfor ikke fik afsat lige så meget tøj som ønsket.

Ekspertens gode tips til et bæredygtigt konfirmationsoutfit

  • Vælg gerne noget tøj, du kan bruge i andre sammenhænge.
  • Hvis du kun har tænkt dig at bruge tøjet en gang, så giv det videre til en anden bagefter. 
  • Du kan også leje dit festtøj. Ofte vil de butikker, der lejer tøj ud, have helt styr på, hvordan tøjet lever længst muligt, og det er så absolut bæredygtigt. 
  • Gå gerne efter naturlige materialer, da de ikke optager lugte lige så nemt og derfor holder længere. 
  • Og endelig husk på, at hvis tøjet sidder skidt, er det ikke dig, der er noget galt med, men tøjet. Så vælg noget, du føler dig komfortabel i og har lyst til at gå i efterfølgende. 

Kilde: Else Skjold, lektor i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi

Men det lykkedes da at glæde omkring ti kommende konfirmander med et brugt sæt, fortæller hun. Og allerede til oktober har hun planer om at gøre det hele igen.

- Vi har kun fået positive reaktioner. Mange har også sagt, at når deres konfirmation er overstået, får vi deres tøj.

"Bare" en kjole

Noget tyder da også på, at de unge er mere end parate til at iføre sig genbrugstøj.

Jeg ved, at ingen kommer til at have den kjole, jeg har på

Julie Müller Johansen, kommende konfirmand

DBA’s store årlige undersøgelse Genbrugsindekset fra 2023 viste for eksempel, at 90 procent af personer mellem 18 og 30 år på daværende tidspunkt havde handlet genbrug de seneste 12 måneder. Til sammenligning lå tallet på 80 procent for resten af befolkningen.

14-årige Julie Müller Johansen er en af dem, som har valgt at lade sig konfirmere i en brugt kjole.

Kjolen fandt hun i den lokale kirke i Øster Starup. Og selvom det var hendes mors ide at tage forbi og kigge, har Julie Müller Johansen intet imod at gå i genbrug.

Faktisk tager hun og veninderne ofte ind og shopper i genbrugsbutikker.

- Det er jo bare en kjole, man bruger en dag. Og jeg synes, at 3000 kroner er ret meget at bruge på en kjole, hvis man kan finde den gratis, siger Julie Müller Johansen til TV 2 og tilføjer:

- Og jeg ved, at ingen kommer til at have den kjole, jeg har på, for den er fra nogle år tilbage.

Skal være stolte af deres valg

Julie Müller Johansen har endnu ikke besluttet, om hun vil aflevere kjolen tilbage, når hendes konfirmation er overstået 4. maj. Men hun tror det.

For hun ser heller ingen grund til at gemme den.

Og det er netop den indstilling, som Dorit Sickmann fra Repair Cafe i Allerød ønsker at indprente i de unge.

Håbefulde nyheder

På TV2.dk vil vi også gerne fortælle om alt det gode, der sker i verden. Historier, som gerne skulle efterlade os med en følelse af håb. Denne artikel er et eksempel på det. Hvis du har et tip om en håbefuld nyhed, kan du sende den til haabefuldenyheder@tv2.dk.

Derfor gør hun og de andre frivillige også en dyd ud af at fortælle de kommende konfirmander, at de skal være stolte af deres miljøbevidste valg, forklarer hun.

- Det, at de på den indtil videre største dag i deres liv vælger bæredygtigt, kræver anerkendelse og respekt.