Parikkalan Siikalahden lintualueen kunnostamisesta tehtiin valitus hallinto-oikeuteen

Etelä-Karjalassa sijaitseva lintuvesialue on kansainvälisestikin merkittävä, mutta pahoin umpeenkasvanut.

Ruoppausalus Kuopiossa
Aluehallintovirasto antoi Metsähallitukselle loppuvuodesta 2023 luvan ruopata Parikkalan Siikalahdella sijaitsevaa lintualuetta. Kuvituskuva ei ole Siikalahdelta. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Tanja Hannus

Etelä-Karjalassa sijaitsevan Parikkalan Siikalahden lintualueen kunnostamisesta on tehty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen.

Parikkalan Siikalahden lintualuetta hallinnoi Metsähallitus, joka sai loppuvuodesta 2023 aluehallintovirastolta luvan ruopata pois kasvimassoja ja turvetta. Kyseessä oli vesilain mukainen lupa.

Neljän hehtaarin alue sijaitsee Kasinniemen opastuskeskuksen lähiympäristössä.

Ruoppaus ja kaivaminen huolettaa

Yksityishenkilön tekemässä valituksessa esitetään, että Metsähallitukselle myönnetty Siikalahden eteläosan kunnostamislupa kumotaan. Valituksessa on mukana useampia ihmisiä, joiden mukaan mukaan ruoppaus ja kaivaminen päästävät ravinteet ja kiintoaineet veden mukana Simpelejärven Sokkiiselälle ja pilaavat veden.

Valituksen tehneet toteavat, että jos koko Siikalahden aluetta kaivetaan ja ruopataan, kaikista suodatus- ja pengerrysyrityksistä huolimatta Siikalahdelta valuu ravinne- ja kiintoainepitoista vettä Sokkiiselkään. Tämä pilaisi alueen kalastus- ja virkistyskäytön.

Imatran seudulta vastine asiaan

Imatran seudun ympäristölautakunta puolestaan toteaa Vaasan hallinto-oikeuteen toimittamassaan vastineessa, että ruoppauksessa poistetaan ainoastaan turve- ja kasvimassaa. Lisäksi kunnostettavan alueen ja Siikalahden pohjoisosan väliin jätetään muokkaamaton suojavyöhyke, ja ruoppausmassat sijoitetaan siten, ettei niistä valu aineksia vesistöön.

Työt on vastineen mukaan myös tarkoitus tehdä mahdollisuuksien mukaan alivirtaamien aikaan eli lokakuun ja maaliskuun välisenä ajanjaksona, ja vedenlaatua tarkkaillaan koko projektin ajan sekä Siikalahden pohjois- että eteläosassa.

Imatran seudun ympäristölautakunta toimii Parikkalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena.

Vaasan hallinto-oikeus antaa päätöksensä myöhemmin.

Etelä-Karjalan Parikkalassa sijaitseva Siikalahden lintuvesialue on kansainvälisestikin merkittävä. Se on pahoin umpeenkasvanut, ja sen linnustollinen arvo on heikentynyt.

Suosittelemme