Wil jij opnieuw zwanger worden na een miskraam (of ben je al zwanger), maar vind je dit heel spannend? Je bent niet de enige. Veel vrouwen raken onzeker of zijn angstig om opnieuw een kindje te verliezen. Wij vroegen daarom aan miskraamdeskundige Madelon van Uffelen hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam – en hoe je je mentaal staande houdt.

Wanneer kan je weer zwanger worden na een miskraam?

Je kunt lichamelijk al heel snel zwanger worden - en waarschijnlijk is de wens voor een levend kindje na een miskraam nog groter. Toch kan het goed zijn om eerst mentaal te herstellen van je miskraam. Wist je namelijk dat veel meer vrouwen dan gedacht PTSS krijgen na een miskraam? 'Het is daarom belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren', zegt Madelon van Uffelen. Heb je het idee dat je er klaar voor bent? Dan kun je – afhankelijk van wat voor soort miskraam je hebt gehad – meestal gelijk weer zwanger worden.

Hoe snel zwanger worden na een miskraam?

Je kunt gelijk weer proberen zwanger te worden na een miskraam, maar er wordt wel aangeraden om één cyclus te wachten. Zo kun je je baarmoeder een paar weken de tijd geven om te herstellen en weet je waar je aan toe bent. Wacht je namelijk tot je ongesteld bent geworden? Dan kun je de eisprong na je ongesteldheid berekenen en weet je ook wanneer je volgende menstruatie te laat is. Maar hoelang moet je hierop wachten? Wanneer ben je weer ongesteld na een miskraam en wanneer kun je je eisprong verwachten? Vaak word je ongeveer vier tot zes weken na een miskraam voor het eerst ongesteld. De eerste eisprong krijg je gemiddeld al na zo'n twee tot vier weken.

Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?

Ben je er mentaal klaar voor? Wacht dan niet te lang. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een volgende miskraam lager is als je binnen drie maanden opnieuw zwanger raakt. Bovendien lijkt het erop dat je ook extra vruchtbaar bent na een miskraam. Onderzoekers ontdekten namelijk dat vrouwen die binnen drie maanden na hun miskraam weer zwanger probeerden te raken, iets sneller zwanger raakten dan vrouwen die langer dan drie maanden wachtten. Staar je echter niet blind op die drie maanden. 'Ook daarna heb je een prima kans om opnieuw zwanger te worden', zegt van Uffelen.

Miskraam? Je hebt er geen invloed op!

Sommige vrouwen kunnen de schuld bij zichzelf leggen - en dit kan de nieuwe zwangerschap beïnvloeden. 'Zo kun je alleen nog maar bezig zijn met de dingen die wel goed zijn en mogen om de kans te vergroten dat het goed gaat', zegt van Uffelen. Dit kan zelf obsessief worden. Je hebt alleen geen invloed op een miskraam – en je kunt dit dus ook niet voorkomen. Bovendien blijft de kans op een miskraam hetzelfde na één miskraam. Dit is 10 tot 15 procent. Heb je twee miskramen gehad? Dan stijgt de kans naar 25 procent. Na drie miskramen stijgt de kans naar 35 procent. 'Het neemt wel iets toe, maar ook met 35 procent heb je nog steeds 65 procent kans dat het goed gaat', zegt van Uffelen. Dit is nog altijd een veel groter percentage, maar toch blijft de angst vaak bestaan. Wat kun je doen?

Zo hou je je mentaal staande

Ben je zwanger na een miskraam en vind je dit erg spannend? Volgens de miskraamdeskundige zijn er verschillende dingen die je kunt doen. 'Het is belangrijk om in je hoofd een scheiding te maken tussen deze zwangerschap en die van de vorige keer', legt van Uffelen uit. 'De spanningen ontstaan namelijk omdat je eerder een kindje bent verloren, maar dat ligt niet aan het kindje wat er nu is.' Bovendien slaan niet alleen je hersenen herinneringen op, maar ook je lichaam. Zo ervaren sommige vrouwen de impact van een miskraam pas als ze zwanger zijn en komt alles in flashbacks terug. 'Spreek tegen je buik uit hoe je je voelt, zodat je daar twee losse zwangerschappen van maakt en je herkent voor jezelf dat je je zo voelt', zegt van Uffelen. Ook is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen!

Wanneer hulp zoeken na miskraam?

Sommige vrouwen ontwikkelen een angst om opnieuw zwanger te worden en zijn obsessief bezig met de symptomen van een miskraam. Zo kun je de angst hebben om naar de wc te gaan, omdat je bang bent dat je tijdens het afvegen bloedverlies tegenkomt. Of je zit juist ieder uur op het toilet om te kijken of er al bloedverlies is. Ook kan het lastig zijn om je te hechten, omdat je bang bent dat je het opnieuw gaat verliezen. Houdt dit je iedere dag bezig? Dan kun je hulp zoeken. Het hoeft namelijk niet je dagelijkse leven te beïnvloeden. Een miskraamdeskundige kan je hierbij helpen.

Ben je nog heel verdrietig over het verlies van het kindje? Dit zijn tips hoe je een miskraam kunt verwerken.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?

    Lettermark
    Geraadpleegde expert:Madelon van Uffelen
    Miskraamdeskundige

    Miskraamdeskundige Madelon van Uffelen is in 2011 afgestudeerd als verloskundige. Tijdens het werk in haar eigen praktijk merkte ze hoe groot de gevolgen van een miskraam kunnen zijn. Ze begeleidde hen ongeveer zes weken na het verlies, maar besefte dat er meer nodig was dan ze uit haar medisch oogpunt kon bieden. Na haar eigen ervaring met een miskraam besloot ze het roer om te gooien: ze startte met de opleiding tot miskraamcoach. Ze is sinds 2021 werkzaam als miskraamdeskundige en hoopt dat niemand de impact van een miskraam alleen hoeft te dragen. Ze coacht vrouwen en stellen en geeft bijscholing aan verloskundigen.