V čínskom technologickom priemysle sa objavila nová nekalá praktika, ktorá znepokojuje ľudí po celom svete. Ako informuje portál Weixin, vyšetrovanie Čínskej ústrednej televízie (CCTV) ukázalo, ako fungujú špeciálne farmy zamerané na smartfóny.

Táto činnosť prispieva k šíreniu online podvodov, s ktorými sa stretávame napríklad aj na sociálnych sieťach. Moderné farmy na smartfóny sa už nezameriavajú na samotné zariadenia, ale na ich základné dosky, vďaka čomu sa dajú jednoducho ovládať z jedného miesta.

Srdcom tejto tajnej operácie sú špeciálne platformy, z ktorých každá dokáže do procesu zapojiť až 20 základných dosiek smartfónov. Tie sú následne napojené na monitor, z ktorého je ich možné jednotlivo ovládať ako samostatné smartfóny.

Farmy so smartfónmi
Základné dosky smartfónov sú zapojené do špeciálnej platformy, ktoré (Foto: weixin (snímka obrazovky)

Tieto zariadenia, z ktorých každé je prihlásené na osobitný účet a neustále mení IP adresy, aby sa vyhlo pozornosti online platforiem či miestnych úradov, môžu byť následne zneužívané na rôzne nekalé účely. Stretnúť sa s tým teoreticky viete aj u nás na Slovensku.

Farmy so smartfónmi
Zdroj: weixin (snímka obrazovky)

Smartfónové farmy totiž slúžia napríklad na generovanie falošných komentárov pod samostatnými účtami, pridávanie lajkov / srdiečok a dokonca dokážu aj vykonávať falošné objednávky na internetových obchodoch. Touto činnosťou robia predávajúcim nemalé problémy.

Farmy so smartfónmi
Zdroj: weixin (snímka obrazovky)

Farmy so smartfónmi sú relatívne lacné ale aj nelegálne

Pokiaľ vás zaujíma to, koľko systém fariem so smartfónmi vlastne stojí, vo finále zistíte, že je relatívne dostupný. Prevádzkovatelia si pýtajú od 3 000 RMB (417 USD) do 6 000 RMB (834 USD) za 20 kusov zariadení, čo je cena, ktorú je určite ochotný zaplatiť ktorýkoľvek online podvodník.

Farmy so smartfónmi
Zdroj: weixin (snímka obrazovky)

Prevádzkovatelia týchto fariem pracujú pod rúškom anonymity a uplatňujú politiku „nepýtaj sa, nepovedz„, pokiaľ ide o totožnosť ich klientov. Tento nejasný spôsob fungovania podčiarkuje nezákonnosť ich činnosti, ktorá je jasným porušením článku 53 čínskych telekomunikačných predpisov, ktorý vyžaduje dodržiavanie národných noriem a licenciu na prístup k sieti pre všetky telekomunikačné zariadenia.

V snahe obmedziť túto digitálnu hrozbu iniciovali hlavné platformy čínskeho elektronického obchodu, ako sú Taobao a Pinduoduo blokovanie vyhľadávacích výrazov súvisiacich s telefónnymi farmami.

Títo digitálni záškodníci však stále nachádzajú spôsoby, ako opatrenia obísť, a ponúkajú softvér na správu, ktorý okrem iných funkcií umožňuje zrkadlenie obrazovky, vzdialený prístup a prenos súborov.

Schovávajú sa za vývoj hier a testovanie softvéru 

Niektorí poskytovatelia tejto technológie sa pokúšajú maskovať svoje operácie za fasádou legitímnosti a tvrdia, že ich zariadenia slúžia ako nástroje na vývoj a testovanie hier tým, že simulujú interakcie viacerých používateľov.

Prečítajte si tiež  AKTUÁLNE: Na Slovákov skúšajú nechutný podvod, na ktorý sa nachytá ktokoľvek. Prísť môžete o všetky peniaze

Napriek týmto tvrdeniam čínske média uvádzajú, že viac ako 23 % podnikov zapojených do obchodu so základnými doskami mobilných telefónov sa stretlo s právnymi problémami, hoci len menej ako tri percentá čelili administratívnym sankciám.

Toto vyšetrovanie fariem na výrobu smartfónov v Číne odhaľuje temné podhubie sveta technológií, kde sa stierajú hranice medzi inováciou a nezákonnou činnosťou, čo spochybňuje integritu digitálneho trhu.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -