Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, szerdán Magyarországra indult Brazíliából a honvédségnek gyártott első KC–390-es katonai szállítórepülőgép.

Új honvédségi óriásrepülőgép: landolt Magyarországon a KC-390 / Fotó: Dömtör Csaba / Facebook

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az új óriásgép április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik majd. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt közölte, hogy a repülőgép a február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett: a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek. Speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére a KC–390-es visszatér Brazíliába.

Landolt Magyarországon a honvédség új óriásrepülőgépe

A Flightrada24 adatai szerint a magyar honvédség új gép 

pénteken 9 órakor lépett be a magyar légtérbe és néhány perccel fél 10 után landolt a kecskeméti repülőtéren.

A radarfelvételen úgy tűnt, a gép először tett egy tiszteletkört a bázis felett, majd ezt követőn szállt le. Spotter fotók alapján a KC–390 Gripen kíséretet is kapott, legalábbis Kecskemét fölött két vadászgép társaságában mutatkozott. Ezt később a honvédelmi miniszter Facebook-posztja is megerősítette.

Az útnak ez a szakasza a spanyol Gran Canariaból indult, a nagyjából 4500 kilométeres távot távot mintegy 6 óra alatt tette meg. Az indulásról egy rövid videó is kikerült a YouTube-ra, ha minden igaz, ezen a Magyarországra tartó KC–390-es látható.

Egyébként a repülő Brazília Recife repteréről startolt magyar idő szerint szerdán 20 óra után. Az indulás pillanatai ezen a linken tekinthetők meg. A kecskeméti futópályára megérkezett KC–390-ről pedig már szintén elérhető videó a legnagyobb videómegosztó portálon, íme:

Fontos hangsúlyozni, hogy a KC–390-es még nem magyar lajstrom alatt repül. A hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható.

Mit kell tudni a KC–390-ről, az új magyar katonai óriásgépről?

A két darab KC–390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről még 2020 novemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója. A pontos ár nem ismert, de iparági becslések szerint az egységár 85 millió dollárra tehető.

A Magyar Honvédség (MH) az AN–26-os katonai szállító repülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC–390 típusú szállító repülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légi szállítás terén. A gép harmincöt méter hosszú, nyolcszáz kilométer per órás sebességgel tud repülni, az utazómagassága elérheti a nyolcezer métert is

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak, valamint nyolcvan felszerelt katona befogadására is alkalmas. A KC-390 típussal a honvédség technikai fejlesztése tehát tovább folytatódik, a hadsereg a katonai légiszállításban eddig nem látott képességek birtokosa lesz. Ez a típus

  • egy közepes méretű, 
  • sugárhajtású, 
  • multifunkciós, 
  • rámpás szállító repülőgép. 
    Kiemelkedő rendelkezésre állási és alacsony életciklusköltség-mutatókkal bír. Hatótávolsága teljes terheléssel 2100, üresen pedig 6130 kilométer, ami a raktérben elhelyezett póttartályokkal 8500 kilométerre növelhető.  

A két szállító légi jármű tervezetten 2024 végéig, de legkésőbb jövőre érkezik véglegesen Magyarországra.

Mit kell tudni az Embraerről, a brazil repülőgépgyártóról?

Az Embraer egy brazíliai székhelyű globális repülőgépipari vállalat. Az 1969-es alapítása óta eddig több mint 8 ezer repülőgépet szállított le. Túlzás nélkül gyártóóriás: az iparágban a foglalkoztatott munkaerő (mintegy 18 ezer fő) alapján a negyedik legnagyobb cég a Boeing, az Airbus és a Bombardier után. Ha az egy év alatt gyártott repülőgépek számát vesszük alapul, akkor már a harmadik, csak a Boeing és az Airbus előzi meg. 

A társaság civil, katonai és privát repülőgépeket egyaránt készít. Jelentőségét jól mutatja, hogy a világon minden tizedik másodpercben száll fel egy Embraer-gép, a kereskedelmi járatként szolgáló repülők pedig évente 145 millió utast szállítanak. Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Európában egyaránt jelen van üzemekkel és adminisztratív központokkal. Több leányvállalattal is rendelkezik, köztük az elektromos repülőket gyártó, Eve nevű cég 2021-ben lépett a New York-i tőzsdére.

Álommeló Budapesten, de alaposan fel kell kötni a gatyát hozzá

Nem sok olyan magyar állami tulajdonú cég működik, amely nemzetközi szinten is meghatározó. Éppen ezért különleges az Aeroplex, amely a maga kategóriájában Európa egyik legnagyobb repülőgép-karbantartója. Képriport egy nem mindennapi cég mindennapjairól.