Ga naar Content

Moeder van ontvoerde Insiya in hoger beroep: "Beschamend dat er na 7,5 jaar geen oplossing is"

"Een poging om onder woorden te brengen hoe ik me voel als moeder, wiens dochter op abrupte en zeer brute wijze van haar is afgepakt, is een onmogelijke taak. Alles wat ik doe om mijn dochter weer bij mij te hebben, beheerst mijn leven", dat zei de moeder van Insiya vandaag in de rechtbank. Ze werd ontvoerd als peuter en is nu tien jaar oud. Het is vandaag de tweede dag van het hoger beroep tegen onder andere de vader van het meisje, die haar in 2016 ontvoerde uit de woning van haar oma. 

Moeder Insiya - NH Nieuws

"Je kunt iemand één keer van het leven beroven, maar Insiya wordt elke dag van haar leven beroofd. Want vrijheid is leven en leven is vrijheid. En die vrijheid is haar afgenomen", aldus Nadia Rashis. "En in de levensfase waar Insiya nu zit, is het van cruciaal belang dat er herstel komt. Want ze is nu op een leeftijd dat ze zich gaat afvragen wie ze is en wat haar levensverhaal is. Waar haar mama is en waarom ze niet bij mama mag zijn of met haar mag praten."  

De ontvoering

In 2016 werd de toen 2-jarige peuter Insiya door een groep mannen ontvoerd uit de woning van haar oma in Watergraafsmeer. Vader Shehzad Hemani is hoofdverdachte en gaf de groep mannen de opdracht het kind mee te nemen. Ze verbleef daarna kort in een woning in Duitsland, waarna ze werd meegesmokkeld naar India. Sindsdien stelde Nadia Rashid alles werking om haar kind weer terug te krijgen. Maar ondanks een celstraf van 9 jaar die hem werd opgelegd door de rechtbank, dwangsommen en een internationaal opsporingsbevel, is de man nog altijd in India. Vermoedelijk met Insiya. 

"Wat moet Insiya denken en voelen wanneer ze erachter komt dat ze door haar vader is beroofd van een leven met haar moeder?"

Nadia Rashid, moeder ontvoerde Insiya

"Wat moet Insiya denken en voelen wanneer ze erachter komt dat ze door haar vader en de medeontvoerders is beroofd van een leven met haar moeder? En dat haar moeder dag en nacht vecht voor haar terugkeer? Wat moet Insiya denken en voelen over dat ze niet te veel mag verwachten van de wetten en verdragen die er juist zijn om haar te beschermen? Het is toch beschamend dat twee landen op het hoogste niveau de zaak van Insiya bespreken, maar dat er na 7,5 jaar nog steeds geen oplossing is", aldus Nadia Rashid. 

"Van de 990 verplichte Skype-momenten sinds 2018 met Insiya, is Hemani slechts 3 Skype-momenten nagekomen. Dat is niet eens 1%. Ik heb mijn dochter bij elkaar misschien twee uurtjes via Skype gezien in 7,5 jaar tijd."

'Geen enkele straf is genoeg'

Rashid gaf aan het Hof te willen verzoeken de groep ontvoerders te veroordelen om alles terug te draaien en haar kind weer terug te brengen. "Want geen enkele straf is genoeg", aldus Rashid. "Uw pennenstreken bepalen het lot van Insiya. Uw pennenstreken moeten krachtiger zijn dat het zwaard van onrecht van Hemani. Al jaren wordt dit proces voortgesleept en vertraagd en daar moet een einde aan komen. Want Insiya wacht nu al veel te lang."

Het is vandaag de tweede dag van het hoger beroep tegen de groep ontvoerders. Vanmiddag maakt het Openbaar Ministerie bekend welke straffen zij eisen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]