Online s Vašom Patejdlom

Vašo Patejdl

Vašo Patejdl (47) sa narodil v Karlových Varoch, no od piatich rokov žije v Bratislave. V pätnástich spolu s Jožom Rážom založil kapelu Elán, z ktorej roku 1985 odišiel a po 11 rokoch sa do nej vrátil. Na VŠMU vyštudoval kompozíciu, je autorom desiatok hitov a troch muzikálov. Je ženatý a má dvoch synov.

Serus vaso som tvoj velky fanusik mam na teba jednu otazku co je na tom pravdy ze sa chystas do LM s hviezdami nhl a beatou dubasovou inac bol si peckovy na megakoncerte mam to na dvd - jano

Je to mozne, ale nemam tu pri sebe kalendar, ved to moze byt najskor az niekedy v lete.

Redakcia dakuje Vasovi Patejdlovi za cas, ktory venoval otazkam nasich citatelov. Dakujeme za ne. Bolo ich tolko, ze sme, zial, nestihli odpovedat na vsetky. Za porozumenie dakujeme.

Album Tretie oko od vydavatelstva BMG ziskavaju:
Rado
Števo D
nataliii6

S vyhercami sa redakcia pravda.sk skontaktuje.

Ahoj Vašek, srdečne Ťa pozdravujú dovolenkári Zuzka a Janko z Ibizi. Veľmi sa nám páčil koncert v Prahe. Kedy takýto koncert zopakujete na Slovensku? Na Liptove sú momentálne vynikajúce lyžiarske podmienky, kedy si sem prídete zalyžovať a zaspomínať? Sangria sa chladí.... a jahody do nej zoženiem :o) Pozdravujeme aj Ajku. - Zuzka

Dakujem za pozdrav. Odovzdam. Elan ma momentalne pauzu az do roku 2006, takze mozno potom. Medzitym urobim zopar koncertov sam so svojou kapelou, ale nebudu asi take velke ako ten v Prahe. S tou lyzovackou by to bolo fajn, ale uz sme dohodnuti s partiou, ideme buduci tyzden do Talianska.

caf vaso nechystas daky novy album ????? - jano LM

Chystam uz rok, ked vsetko dobre pojde, mohol by byt vonku v maji.

Vašo,. si super dobrý hitmaker. Kedy najčastejšie Ťa napadne jeden z Tvojich hitov ? /nadránom, v noci, pri ceste autom,.../ Všetko dobré..Paľo - MUDr. Pavel HERMAN

Dakujem za uznanie. Vecsinou skladam vecer a v noci doma.

ahoj vaso.ake mas dalsie plany so skupinou elan? kedy ti vyndu nove pesnicky? - hanka

Ako som spominal, s Elanom budeme pokracovat o dva roky a moj album bude mozno v maji.

Myslíš, že ešte niekedy vynikne na Slovensku taká skupina, ktorá bude mať taký úspech v zahraničí ako Elán? A pohádal si sa niekedy kvôli kapele s Jožom Rážom? - Miro

Verim, ze casom sa nejaka nasa slovenska kapela alebo spevak v zahranici presadi, mozno po vstupe do EU to bude o nieco jednoduchsie. Nielen s Jozom sme sa v minulosti kvoli kapele hadali dost, teraz sme uz trochu pokojnejsi.

mas rad segedinsky gulas???? - jozo murza

Moze byt.

Vašo ! pokračujú v muzikantskej tradícii aj deti ? Palino - Paľo

Na 50 percent ano, mladsi syn Robert ma vlastnu kapelu a usilovne cvici na klavir a na gitaru.

Ahoj Vaso, zucastnil si sa natacania Fontany pre Zuzanu, myslim 1. diel? Diky - Lachtan

Ano, bol som pri tom.

Mas rad vyprazany syr? - Miki es.

Ano, tiez moze byt.

Kolko mas doma syntakov? - juraj

Cestne slovo, momentalne neviem, ak do toho ratame aj moduly, tak cca 20.

Jožo Ráž hovorí, že z muziky sa na Slovensku nedá vyžiť, že to robíte len ako hobby. Preto ma zaujíma, ako podľa teba vyžijú z hudby iné slovenské kapely? - pk

Ma pravdu, z muziky sa na Slovensku da velmi tazko vyzit. Naozaj to bez nadsenia nejde. Je pravda, ze ked sa clovek stane slavnym, zaraba realtivne slusne, ale poznam mnohych, ktori sa tolko nenamakaju a zarabaju omnoho, omnoho viac. Ak idu mlade kapely robit hudbu kvoli peniazom, budu asi sklamani.

Na ake hudobne nastroje hras? Co sa tyka klavesov, mas radsej elektronicky zvuk syntakov alebo klavir? - Milena

Zacinal som na gitare, ale mojou domenou su klavesove nastroje a v poslednom case uprednostnujem klavir. Ale syntakom sa nebranim, ked treba, pouzivam ich ako dalsi vyrazovy prostriedok.

Ked zlozis nejaku skladbu, vies o nej vopred povedat, ze sa stane hitom? - Julka

To keby som vedel, tak sa tolko nenamakam. Je pravda, ze za tie roky uz aku taku predstavu mam, ale nikdy to nevyjde na 100 percent. castokrat sa z predpokladaneho hitu hit nestal a naopak, z outsidera bol velky hit. Spomeniem napriklad Zlodej slnecnic, ani o Vode si Jozo nemyslel, ze to bude az velky hit. A ze az taky velky, som necakal ani ja.

ktora kapela nahradi elan?ma podla teba vobec nejaka sancu? - hanka

Neskromne sa obavam, ze to bude velmi tazke. Samozrejme, vsetko so vsetkym suvisi, hoci dnes to maju kapely relativne lahsie – studia, radia – je tu prilis velka konkurencia zo zahranicia a kym sa slovenske radia budu spravat k slovenskej hudbe tak ako sa spravaju, budem rak, ak vobec nejaka slovenska hudba za par rokov bude existovat. K tej sanci: prvych dvadsat rokov je najtazsich, ak nejaka kapela vydrzi, tak ma.

Chcela by som vedieť, ako toleruje Tvoje povolanie manželka a rodina. gabika - Gaby

Vzhladom na to, ze spolu s Jozom Razom sme asi jedini zatial nerozvedeni ludia z branze, znamena to, ze aj on aj ja mame velmi tolerantne manzelky. Myslim si, ze za tie roky si ako ona tak aj deti na moje povolanie zvykli a nic ine ako tolerovat im neostava.

kedy si ostrihas bradu? - babka

Fuha. Zatial nad tym neuvazujem, nechce sa mi kazde rano holit a uz som si na nu celkom zvykol.

Vaso, v mladosti alebo aj teraz niekdy hulit trawu? Ak ano tak nemusis odpowedat,diky - lachtan

Kedysi davno som to vyskusal, ale nejako zvlastne ma to nenadchlo. Ked skladam, tak nemozem mat v sebe ani kvapku alkoholu, nieto este inu drogu. Ale irsku whisky mam rad.

Aký je recept na také množstvo hitov, ktorých si autorom? Čo Ťa inšpiruje najčastejšie pri písaní textov a hudby? Ako prispievaš k výchove novej generácie hudobníkov? Máš nejaké životné motto, podľa ktorého sa snažíš žiť? :o)) - Števo D

Recept v podstate neexistuje, su to casto hodiny presedene za klavirom a cakanie na napad, ktory sa mi zda zaujimavy. Mozno je to dar od Boha, ze viem z toho mnozstva pospajanych tonov najst motiv, ktory je niecim zaujimavy. Potom uz je to len praca ako kazda ina. Svoju rolu hraju aj urcite skusenosti.
Texty uz teraz velmi nepisem, v mladosti som napisal asi tri a inspiracia prichadza casto mimovolne, niekedy je to dobry text kamarata textara, niekedy nejake moje vnutorne pocity a castokrat je to znasilnena muza, ktora mi to raz vsetko zrata.
Mladym kapelam a spevakom sa snazim pomahat uz roky, kedysi davno sme s kolegom zo studia Jozom Krajcovicom mali dokonca aj televiznu relaciu, kde sme predstavovali mlade kapely, momentalne predstavujem slovenskych interpretov vo vlastnom rozhlasovom programe www.smetu.sk, ktory kazdy tyzden pravidelne vysiela sedem ceskych radii.
Moje zivotne motto je Zi a nechaj zit. Nic originalne, ale funguje.

Ahoj. Ako je to vlastne s tebou? Si stale clenom Elanu, alebo komponujes na "svoje tricko"? Nech ti to takto hra este dlhu dobu. - Marek

Dakujem za prianie. K elanu mam taky zvlastny vztah, lebo je to vlastne moje dieta, ktore som pomahal zakladat a preto sa clenom Elanu citim aj vtedy, ked v nom nehram. Od roku 1996 som zase jeho riadnym clenom, ale v pauzach nadalej pokracujem vo vlastnych projektoch.