Pavel Zedníček, kterému kolegové a přátelé přezdívají Čmaňa, patří mezi nejoblíbenější herce na české scéně.

Sám herec si prý už ani nepamatuje, jak se k této přezdívce vůbec dostal, vymyslel mu ji ale jeho kolega Bolek Polívka

Bavič, moderátor a dabér se narodil v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku a vyrůstal ve Zlíně, sám se však označuje jako Valach.

Zedníček vystudoval původně Kožařskou průmyslovku ve Zlíně, obor Pryžová obuv. Pak se ovšem dostal na na brněnskou JAMU, kde se seznámil s Jiřím Bartoškou, Bolkem Polívkou, Karlem Heřmánkem či Miroslavem Donutilem a kariéra v showbyznyse na sebe nenechala dlouho čekat.

U televizních diváků se herec nesmazatelně zapsal jako svérázný moderátor úspěšné televizní soutěže Kufr a také pořadu Ptákoviny.

Kromě toho působí Pavel Zedníček jako dabér (namluvil třeba Al Bundu ze sitcomu Ženatý se závazky či Franka Lamberta z rodinného sitcomu Krok za krokem).

Ve své kariéře si také umělec zahrál v celé řadě filmů, například Chobotničkách z druhého patra nebo ...a zase ta Lucie!

Svou image s hustým knírem si drží Zedníček prakticky celý život a když ho sundá, mají problém ho poznat i blízký kamarádi a kolegové z branže.

„Jednou sundal kníra, chvilku jsem dostala záchvat smíchu, ale musím říct, že vypadal hrozně zajímavě, jeho tvář byla úplně jiná, vypadal skoro jako Depardieu, bylo to strašně jiné,“ zavzpomínala Jana Paulová v cyklu České televize Neobyčejné životy.

„Čmaňa se narodil v blbý zemi v tom smyslu, že co se týká jeho filmový kariéry, tak toho natočil spoustu, ale myslím, že kdyby žil v takový Francii, že by se z něj určitě stala hvězda, je to takový belmondovský typ,“ dodala herečka.

Oholit si knír byla pro Zedníčka vždy povinnost v rámci nějaké role, sám by totiž na svou chloubu s břitvou jen tak nesáhl.

Poprvé tomu bylo v roce 1991 kvůli seriálu Území bílých králů a poté v roce 2017 při natáčení filmu 8 hlav šílenství.

Co se soukromí týče, Pavel je dlouhé roky šťastně zadaný se svou partnerkou Hanu Kousalovou, kterou si v roce 2017 vzal za manželku.

Pravou lásku potkal až v pozdějším věku, vlastních dětí se nedočkal

S dramaturgyní a scenáristkou se seznámil v roce 2003 na festivalu Hrnec smíchu a vzali se o 14 let později v Americe.

Ačkoliv měl oblíbený herec několik vážných vztahů, vlastních dětí se bohužel nedočkal. Jeho dcera Lucie Zedníčková se narodila jako Bártová a její otec emigroval do Kanady. Zedníček se pak po letech rozhodl nevlastní dceři poskytnout své slavné příjmení.

Velikou životní ránu zažil Zedníček před šesti lety, kdy při nehodě na dálnici na Nový rok tragicky zahynul jeho milovaný synovec Jakub, se kterým moderoval zábavný pořad Kurňa, co to je?.

Jakub tehdy jel za svou přítelkyní a dcerou, ale na 192. km D1 u Brna dostal smyk a narazil do svodidel. Když pak, zřejmě v jakémsi šoku, přecházel dálnici, smetlo ho projíždějící auto a následky byly fatální.

„Byli jsme zrovna u přátel na Floridě, když mezi druhou a třetí ráno zazvonil telefon a dozvěděli jsme se tu strašnou zprávu. Bylo to šílený, vypravili jsme se domů jen díky mé ženě, která začala všechno organizovat. Já byl úplně... Bylo to hodně špatný,“ přiznal umělec se smutkem v hlase webu Blesk.

V současné době se Pavel Zedníček pravidelně objevuje na obrazovkách TV Nova v seriálu Jedna rodina.

I po sedmdesátce je herec ve skvělé formě a svou energií může konkurovat o generace mladším kolegům z branže.

Související články