Paradox geeft geld terug voor Cities: Skylines II-dlc en stelt consoleversie uit

Paradox Interactive en Colossal Order verontschuldigen zich voor de staat van Cities: Skylines II en de onlangs uitgebrachte Beach Properties-dlc. De bedrijven beloven klanten geld terug te geven. In het verlengde daarvan wordt de consoleversie van de game uitgesteld.

ICities Skylines IIn een blogpost lichten de ontwikkelaar en uitgever toe dat het dlc-pakket Beach Properties te snel werd uitgebracht en niet aan de verwachtingen van klanten voldeed. Mensen die het pakket apart hebben aangeschaft, krijgen hun geld terug. Klanten die het pakket als onderdeel van de Expansion Pass hebben gekregen, krijgen de waarde van de dlc terug. Voor afnemers van de Ultimate Edition is dit niet mogelijk, deze klanten worden met extra content gecompenseerd. Op een bijbehorende faq-pagina leggen de bedrijven in detail uit hoe dit proces werkt.

Beach Properties wordt een gratis toevoeging voor alle eigenaren van Cities: Skylines II. De dlc is overigens op het moment van schrijven nog steeds voor tien euro verkrijgbaar via Steam. Om klanten te compenseren, belooft Paradox dat eigenaren van de Ultimate Edition in de toekomst drie extra Creator Packs en 3 Radio Stations krijgen. Om toekomstige teleurstelling te voorkomen, stelt Paradox de Bridges & Ports-uitbreiding uit tot ergens in 2025. Dit dlc-pakket zou eigenlijk in het laatste kwartaal van dit jaar uitkomen.

Daarnaast stellen de bedrijven de release van de consoleversie van Cities: Skylines II uit. Hoewel er nog geen definitieve releasedatum was bekendgemaakt, was het de bedoeling dat de consolerelease van de game in de lente van dit jaar zou plaatsvinden. Nu mikt Paradox op oktober dit jaar.

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-04-2024 • 17:20

48 Linkedin Whatsapp

Submitter: Thomaskik

Reacties (48)

48
48
29
3
0
16
Wijzig sortering
CS heb ik grijsgespeeld en was gewoon uitstekend. Ik ben blij dat ik van SimCity heb geleerd en nooit meer iets pre-order of op de releasedag aanschaf, maar eerst reviews afwacht. CS2 heb ik dan ook mooi overgeslagen. Als ooit blijkt dat het spel normaal speelbaar is zonder lag e.d. zie ik weleens verder. Snap ook niet hoe ze CS2 uit hebben kunnen brengen. Je zou denken dat ze van het debacle van SimCity en het succes van CS zouden hebben geleerd dat je geen buggy, onspeelbaar product moet afleveren.
Ik geniet best van CS2 maar daar heeft Paradox echt vet veel updates voor moeten uitbrengen om het speelbaar te maken. Ik ga niet liegen het is geen top game en er mag nog een hoop verbeterd worden. Maar het is niet meer zo slecht als in het begin en je kan best plezier aan hebben.

Het is ook wel wennen als je overstapt van CS 1 naar CS 2.

Waar ik nog wel echt verbetering in vind moet komen is ontbrekende animatie’s. En eentonigheid binnen de stad.
Het is zo grijs en blokkering hè! Heel erg Amerikaans. Ik wil gewoon een gezellige kleurrijke en borrelende stad als Groningen of Zwolle maken met grachten, terrasjes, veel fietspaden en groenvoorzieningen...

De Europese rijtjeswoningen zien er leuk uit maar daarmee is het dan wel weer gezegd. Zo veel asfalt verder en de straten zijn veel te breed.
Dat vind ik ook inderdaad.
Voor mijn gevoel zagen de steden in CS1 er veel gevarieerder en leuker uit. In elk geval aan het einde met alle DLC's die ik erbij heb gekocht in de loop der jaren.
Ook de steden in Sim City 4 en ook 5 waren kleurrijker.

De straten zijn inderdaad erg breed en zelfs in het wandelgebied rijden gewoon auto's. Want dat is allemaal bestemmingsverkeer... Tuurlijk :-)
Groen is nu beperkt tot een groen randje of een boompje bij je weg. En wil je dat aan 2 kanten van de weg, dan moet je ook 2x alles bij langs.
Ook de verhoudingen zijn wat zoek. Een school is echt enorm groot en dat geldt voor meer gebouwen.
En verder zijn de problemen van deel 1 er nog steeds. Een busroute aanleggen vereist aan de ene kant dat je erover nadenkt en precies de volgorde aanklikt van de haltes, aan de andere kant wordt het daarna een soort black box. En het spel stelt standaard voor om ongeveer 50 bussen op een stukje route van een paar kilometer te zetten.
En mijn politie, brandweer en ambulance staan nog steeds keurig in de file voor elk stoplicht! Argh!

Ik ben gek op dit soort spellen maar ik had toch iets meer verwacht van deel 2. Ik kan echt niet precies zeggen wat er nu beter is aan deel 2 dan aan deel 1. En dat is geen goede zaak voor een spel.
Tussen CS en CS2 is er flink wat veranderd bij Paradox, zo zijn ze naar de beurs gegaan en lijkt het erop dat er wat aan de knoppen is gedraaid: meer winst.
Cities Skyline heeft ook heel wat ontwikkeling mee gemaakt met de DLC's en updates over de laatste 8/9 jaar. Én een vrijwel oneindige catalogus aan mods, van assets tot aanpassingen aan het spel zelf.

Als je nu vanilla Cities Skyline speelt vs de laatste versie met alle DLC's (of alleen al alle updates die gratis tegelijk met DLC's worden uitgebracht) is het verschil enorm.

Cities Skyline had ook wel veel limieten, met grote steden loop je daar echt tegen aan. Ook verkeer is een terugkerend issue. Dus dat er na 8/9 jaar een nieuwe versie kwam is niet gek.

Een van de grootste fouten van CS2 is in mijn opinie dat er niet meteen mod support is toegevoegd. Dan had de community kunnen werken om hiaten op te vullen (en meer assets aan te bieden).
Dat denk ik ook. CS was zo goed vanwege de vele mods en assets die je via de workshop kon downloaden. CS 2 is imo in de basis echt een verbetering, maar de mods en assets miste gewoon.

De mods zijn nu toegevoegd en dit is echt een grote update. Hopelijk komen de assets snel, dan zou ik echt wel kiezen voor cs2 boven cs1
Waarmee je direct op het punt van de aandeelhouders/beursgang komt in mijn perceptie. Het zou mij niets verbazen als dat de sturende factor was om die mod support er juist uit te halen. Ze kunnen immers nog meer geld verdienen door gewenste features zelf te maken en als dLC uit te geven,. Gewoon niet steunen dat soort handel, ik vermaak me nog prima met CS1.
Mod support heeft altijd al op de lijst gestaan, alleen is Paradox afgestapt van de steam workshop welke alleen werkt op pc en niet de console, naar een eigen mod systeem. In eerste instantie zouden daarmee asset mods ook naar de consoles moeten komen en mogelijk later ook bepaalde behavioral mods.

Alleen omdat men al vroeg zag dat de performance niet goed was, zijn bijna alle developers op het verbeteren van de performance gezet. Ook heeft Paradox diverse mod developers in dienst genomen zoals van Move It (Quboid) en Intersection Marking tool/Network multi tool (macsergey).

CS2 is log, maar heeft out of the box veel meer features can CS1. Veel 'essential' CS1 mods zitten dan ook al standaard in CS2. Daarnaast werken de mods nu per map en niet meer algemeen zoals in CS1.
Daarbij juist door de mods word CS1 nog steeds verkocht. Daarbij komen features altijd gewoon naar de base game en bevat de DLC de assets. ETS2/ATS wordt ook nog steeds verkocht door alle mods en DLC welke voor de game worden uitgebracht.

Ik heb de Ultimate edition en krijgen later een extra DLC als onderdeel van de deal. Maar ik heb absoluut geen spijt van mijn aankoop.
Cities Skyline heeft ook heel wat ontwikkeling mee gemaakt met de DLC's en updates over de laatste 8/9 jaar. Én een vrijwel oneindige catalogus aan mods, van assets tot aanpassingen aan het spel zelf.
Je zou toch verwachten dat Paradox daarvan heeft geleerd, en dat CS2 een betere versie van CS1 zou zijn. In sommige opzichten is het dat ook (met name de road tools), maar ze hebben gelijktijdig ook wel erg veel steken laten vallen.
Daar komt bij dat ze na release en negatieve feedback aangekondigden dat ze wel een paar problemen zouden fixen maar zich dan op DLC zouden concentreren. Vervolgens gaat er een DLC en een paar maanden overheen voordat ze inzien dat ze toch echt eerst meer problemen moeten fixen, daar zijn we nu dus aangeland.

In de officiële CS2 'post-mortem' video wordt oppervlakkig aangekaart wat waarschijnlijk de oorzaak daarvan is; woorden in de trant van "bij de ontwikkeling vh spel was het lastig om te dealen met de business side of things".

Oftewel: upper management vd uitgever maakt de afweging tussen belang vd klanten en belang van aandeelhouders (oftewel de afweging tussen kwaliteit en kosten), en heeft zich daarbij twee keer vergist: initiële release te vroeg, en na feedback vd klanten nog een keer de verkeerde afweging gemaakt.
"Lag" valt wel mee als je een redelijk moderne PC hebt. Is grotendeels zo'n 40FPS hier wat gewoon prima speelbaar is. Ik stoor me er meer aan dat ik na zoveel jaar Cities Skylines met zoveel DLC en updates weer terug ben naar een basisgame die weliswaar beter is, maar natuurlijk een stuk minder uitgebreid.
Denk dat je gerust een paar jaartjes kunt wachten tot de game echt een aanrader is.
De game is redelijk te spelen maar rond de 100k inwoners zie je gewoon dat je stottering krijgt in je voertuigen (vooral op 3x)

mijn I9 zit op 22% belasting ofzo en gpu rond de 70% dan dus waar het mee te maken heeft..

Verder is het jammer speciaal nieuwe pc voor aangeschaft (was het plan dan werd D4 release)

De game nog niet aangeschaft omdat deze speelbaar is met xbox gamepass op de pc. Zitten verbeteringen in maar het is gewoon niet af. En dan kunnen ze wel dlc's gaan uitbrengen maar als de basis functies niet goed zijn.

[Reactie gewijzigd door eehbiertje op 18 april 2024 20:24]

Het klinkt gewoon heel simpel. Het geld was op dus het moest uitgebracht worden. Je hoopt natuurlijk op een instant hit maar dat is het niet geworden. Bij dit soort games is dat geen grote ramp want ze kunnen deze nog 10 jaar uitmelken.

Mensen die de game nu niet kopen kun je misschien over een jaar of 3 nog verleiden met een aanbieding. Flinke korting geven op de base game en dan maximaal uitmelken met dlc's.
Ik heb Simcity 4 op release dag gekocht (doe ik zelden) en dat is zijn geld dubbel en dwars waard geweest. Maargoed, dat is misschien ook nog het tijdperk dat games echt af en bugvrij moesten zijn bij release.
Ja, klopt. Ik heb het dan ook over SimCity. De laatste. SimCity 4 heb ik helemaal grijsgespeeld. Dat is nog steeds de beste SimCity game.
Ik moest eerst even denken waar je het nu over had met die afkortingen ‘CS’, ik moet bij die afkorting steeds denken aan Counter Strike…
Ja, dat heb ik ook wel hoor, maar in dit geval leek de context me duidelijk genoeg ;)
In het kort, waarom viel de DLC tegen?
https://store.steampowere...nes_II__Beach_Properties/

zag wel een mooie korte samenvatting:
4 Palm Trees, 10 sets of houses, no beaches or tools to make beaches.

Maar de tegenwind is groter, die liep al tijdens de game zelf. zoals een ander stelt:
DLC for early access, unfinished, unoptimised game sold as a finished production

product: Cities Skylines II
Wat je ook daar terug ziet.

Blijkbaar is er ook nog een DLC voor slechts 'muziek', 60 minuten ofzo voor $5.

Simpel, de core-game is nog zo buggy als de.. jeweetwel, maar ondertussen gooien ze er wel een 'magere' DLC uit (plus nog dacht 5 op de planning hebben staan), terwijl de game zelf niet bijzonder veel beter aan het worden is.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 18 april 2024 17:37]

Blijkbaar is er ook nog een DLC voor slechts 'muziek', 60 minuten ofzo voor $5.
Die packs had je ook in de eerste game en afhankelijk van de music pack, werd deze goed ontvangen. Absoluut niet nodige DLC, maar door sommige fans werd het op prijs gesteld. En zo te zien zijn er best veel van uitgegeven...

Maar de 'content' DLC klinkt bar en bar slecht, kennelijk heeft Paradox niets geleerd van de launch van CS2. Ondertussen is de review 'score' op Steam van Mixed naar Mostly Negative gegaan voor CS2...
Sterker nog, ze hebben onlangs een patch uitgebracht maar die heeft nog meer dingen stukgemaakt, zo erg dat ik het niet eens meer kan spelen.

Maar volgende week komt manor lords uit, daar verwacht ik wel wat tijd in te steken (de meest gewishlishte game van dit moment)
Omdat het maar enkele assets bevatte. Het thema was “beach”. Dus paar huisjes skins en paar palmbomen.

Alleen kan je helemaal geen stranden maken in cities skylines 2 (wat in deel 1 wel kon)
Alleen kan je helemaal geen stranden maken in cities skylines 2 (wat in deel 1 wel kon)
Nee, in deel 1 kon dat ook niet. Je kon wel zand neerplempen, maar een strand waar mensen liggen te zonnen en gaan zwemmen kon niet*.

* zonder mods
Er was toch een Beach park? Maar misschien was het dlc.
Nee, er was een nature park met wat assets die ook leuk waren als je dat aan het strand deed. Zoals kampvuren. Maar er waren wel een zooi props en een aantal assets die een functioneel strand mogelijk maakte. Als op zijn minst dat laatste in de DLC had gezeten was het nog wel oke geweest. maar 18 euro voor een paar boompjes en huisjes (die allemaal ook op elkaar lijken) in een thema die niet eens mogelijk is om te gebruiken was niet best.
Omdat het niet zoveel content bevatte - een paar huizen en vier palmbomen. En in de markt was gezet als 'Beach DLC', terwijl het momenteel niet eens mogelijk is om een beach te hebben ingame zonder de map-editor.

Het is ook het slechtst scorende item in Steam op dit moment, met een score van 4%.

Edit: Er was al enige tijd een thread op de officiele CS2 forums, omdat sommige spelers een mailtje kregen ruim een week geleden, voordat deze blog gepost is. Deze thread eis nu op slot gegooid door de CS2 mods met als mededeling dat het 'geen hoax is'. Maar verdere discussies zijn niet toegestaan aldaar.

Communicatie is niet CO/Paradox's sterkste kant, zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door Rarz op 18 april 2024 17:49]

Beach properties bevatte een paar huisjes(waarvan de meeste erg op elkaar lijken of bijna een copy paste zijn van bestaande huisjes). Welgeteld 4 palmbomen en 1 nieuwe map. Ironisch genoeg geen stranden, laat staan props(zoals ligbedden, parasollen, etc).

Laat ik het zo zeggen, alles wat die DLC bevat zou een enkele mod maker binnen een paar dagen kunnen maken.
Niet eens een nieuwe map
Wat ook toegevoegd mag worden, een hele hoop van die assets waren simpelweg kopieën van de vorige die dan net even anders in elkaar waren gezet, dus een huis met boom links, huis met boom rechts, huis met schuurtje en dezelfde boom etc..

Dus eigenlijk wel een beetje een goedkope manier om 10 euro te verdienen
Cities Skylines II stond hoog op m'n lijstje tot ik de negatieve berichten begon te lezen, zit nu nog met CS I en m'n PC (3 jaar oud) vind dat al aardig pittig, vooral de processor dan. Dus ik zat al te denken aan een PC upgrade. Maar nou ga ik toch weer twijfelen.. Heeft het wel zin om voor CS II een upgrade te doen??
Ik zou gezien deze berichten eerlijk gezegd wachten tot het spel is verbeterd. Volgend jaar heb je (als het goed is) alweer snellere hardware voor dezelfde prijs. Verder loont het ook vaak om 1-2 jaar na release te wachten tot de ergste bugs en issues zijn verholpen. Op zo'n punt weet je ook of een spel toekomst heeft of dat ze het hebben opgegeven en voor €5 in de grabbelbak komt.
CS2 is wel compleet anders.
Meer grafische toeters en bellen die de specs omhoog gooien ten opzichte van deel 1.
Maar zeker als je grotere steden krijgt, merk je dat deel 2 ondanks de huidige staat wel beter omgaat met moderne systemen.
Deel 1 maakte veel minder goed gebruik van meerdere cpu cores, wat bij grote steden dus echt wel een verschil teweeg brengt.
Beste reactie vanuit Paradox in de laatste 6 maanden. Zo lang de base engine niet goed werkt zullen gebruikers alle extra content afwijzen/down-modden, dat is ook te zien op de steam pagina onder elke uitbreiding.
Sterke actie dus.
Ja, maar wederom pas ná alle kritiek, zoals altijd.
Maar als een DLC niet bevalt dan vraag je toch (binnen 2 uur speeltijd) een refund aan?

Netjes dat paradox dat doet hoor, maar dit kan je zelf ook gewoon oplossen.
Die optie is er niet voor mensen die de expansion pass of de ultimate edition hebben ;)
Die krijgen ook niet hun geld terug...
Klopt, maar wel vervangende "gratis" content
Ik vind Cities Skylines 1 echt te gek. Maar wat ik begrijp is dat Skylines II behoorlijk teleurstellend is op behoorlijk wat vlakken. Het was zodanig negatief dat ik het nog altijd niet heb willen kopen.

Dat er nu al DLC is verbaasd me überhaupt.

Ook op Tweakers is de rating van 4 naar 2,5 gedaald op een schaal van 1 tot 5. Dat is dus een halvering (je kan niet 0 sterren geven)

[Reactie gewijzigd door klonic op 18 april 2024 17:29]

Daarnaast stellen de bedrijven de release van de consoleversie van Cities: Skylines II uit. Hoewel er nog geen definitieve releasedatum was bekendgemaakt, was het de bedoeling dat de consolerelease van de game in de lente van dit jaar zou plaatsvinden. Nu mikt Paradox op oktober dit jaar.
De versie voor Macs zal dus nóg langer op zich laten wachten ;(
[...]

De versie voor Macs zal dus nóg langer op zich laten wachten ;(
Nog langer wachten op een aankondiging dat er plannen zijn om deze voor macOS uit te brengen bedoel je. Zou er niet te lang op blijven wachten :+
Ik wacht zelf nog even af totdat C2S wat volwassener is geworden, zoals betere mods, assets en optimalisatie, voordat ik het weer ga oppakken. Zelf ervoer ik de game net na de release als ongepolijst en niet stabiel. Ondanks dat ben ik wel tevreden met de verbeteringen, zoals een grotere map en mooie graphics voor een stedelijk spel. Als het net zoals CS1 volwassen wordt, dan zal ik zeker de stap maken naar CS2.

Wel goed om te lezen dat het geld teruggestort gaat worden want de DLC leek niet echt af te zijn. En voortaan is het sowieso beter om gewoon niet uit haast te releasen om snel even winst te maken maar kwaliteit te leveren.

[Reactie gewijzigd door Smokeyy_TR op 18 april 2024 21:16]

Dit is dezelfde uitgever als Hearts of iron 4 .
Hun meest recente DLC is ook afgekraakt geweest (veel geld voor enkel wat zuid amerikaanse onderzoek/policy Trees . Hebben ze zich voor verontschuldigt.
Dus er is daar binnenin iets veranderd aangezien dit dus bij andere spellen ook slechte afleverkwaliteit is . Jammer om te zien dat dit zo loopt
Ik ben/was een groot fan van PDX studios. Ze hebben _geweldige_ games uitgebracht waar ik vele duizenden (!!!) uren plezier aan heb gehad. Alle games (die ik gekocht heb) hadden Linux native support.
Ik weet niet wat er precies veranderd is, maar er is iets veranderd binnen PDX, games komen meer buggy uit, voelen meer als cashgrabs, en Linux support is ook over.
Dat laatste is voor mij dan de sterkste reden om CS2 niet meer te kopen: CS1 had native Linux support, CS2 niet. Dat voelt voor mij als een enorme stap terug, en daar geef ik dan ook geen geld meer aan uit.
En misschien is Linux support hier wel de kanarie in de kolenmijn...

[Reactie gewijzigd door terror538 op 19 april 2024 06:30]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee