'Tesla ontslaat tien procent van personeel'

Tesla gaat wereldwijd 'meer dan tien procent' van zijn personeel ontslaan. Dat schrijft ceo Elon Musk in een e-mail aan werknemers van de EV-fabrikant. Er gingen eerder al geruchten rond over een naderende ontslagronde, vanwege teruglopende verkoopcijfers.

Om het bedrijf voor te bereiden op de 'volgende groeifase' is het belangrijk om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen, schrijft Musk in de betreffende e-mail aan personeelsleden, melden Electrek en persbureau Reuters. Het personeelsbestand van Tesla wordt geschat op rond 140.000 werknemers, op basis van cijfers van eind 2023. Dat zou betekenen dat er minstens 14.000 mensen worden ontslagen. Het is niet bekend om welke functiegroepen het gaat en in welke regio's de ontslagronde plaatsvindt.

Tesla maakte begin april bekend dat het in het eerste kwartaal 20 procent minder auto's leverde dan in het laatste kwartaal van 2023. Voornamelijk de Cybertruck, het laatste EV-model van de fabrikant, zou niet zo goed verkopen als gehoopt. Ook heeft Tesla te maken met een steeds grotere concurrentie, doordat Chinese autofabrikanten fors goedkopere elektrische auto's op de markt brengen. Tesla zou zijn komende goedkopere EV bovendien hebben geannuleerd, wat het lastiger maakt om nieuwe klanten aan te trekken.

Door Sabine Schults

Redacteur

15-04-2024 • 14:36

399 Linkedin Whatsapp

Submitter: jordy-maes

Reacties (392)

392
378
125
10
0
171
Wijzig sortering
Voornamelijk de Cybertruck, het laatste EV-model van de fabrikant, zou niet zo goed verkopen als gehoopt.
Mooi verhaal, maar de klappen zijn gevallen bij de volume modellen, de 3 en de Y. Daar zijn er veel minder van geleverd. Dat kan een non-volume model, die 2 a 3 keer zo duur is, nooit opvangen. En al helemaal niet een nieuw model met nieuwe productietechnieken, want RVS, wat tijd nodig heeft om soepeltjes te kunnen produceren. Alleen gaat de CT nooit de volumes halen van een 3 of Y.

Overigens is er meer aan de hand, ook de abonnementen op FSD zijn sinds afgelopen vrijdag 50% goedkoper geworden. Dat doe je alleen wanneer deze anders niet verkoopt.

Overigens wilde Musk de prijzen voor FSD juist omhoog doen, maar dat idee is nu even in de ijskast gezet.
Er wordt toch ook nergens gezegd dat de Cybertruck de klappen moest opvangen. Er wordt alleen gezegd dat de verkoop van de Cybertruck tegenvalt. De Cybertruck is vanaf het begin aangekondigd als beperkte leverbaarheid, juist vanwege de complexe productie, maar ondanks die beperking blijven de orders achter.

Tesla claimde 1,9 miljoen reserveringen en een wachttijd van 5 jaar. Een productie capaciteit van 100.000 par jaar bij de introductie met een beoogde uitbreiding naar 250.000 per jaar. In het eerste kwartaal zijn er maar 5800 daadwerkelijk verkocht. Als je dat linear doortrekt naar de rest dan kom je uit op een magere 23.200 per jaar, dat is toch een flink verschil met 100.000.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 16 april 2024 02:20]

Zie het prijsverschil, het werd gepresenteerd als $39,900 maar is vooralsnog een $100,000 geworden. Er gaan goedkopere modellen komen, maar die zijn zo'n beetje 2x zo duur als dat werd voorgesteld. Daarmee zet je een groot deel van de potentiële kopers buitenspel, die hebben dit geld niet of er niet voor over.

Tesla stuurt hiermee zelf op minder verkopen, zij bepalen welke modellen ze gaan bouwen en wat de prijsstelling wordt. Wat ik niet weet, is wat op dit moment hun productiecapaciteit is. Misschien kunnen ze niet meer bouwen, dan snap ik wel dat je als eerste de duurdere modellen uitlevert om er meer aan te verdienen.
Ja leuk, denk niet dat die dingen zo werken, maar goed daar ging het even niet over. Het ging over dat er nergens staat dat de Cybertruck de klappen op moest vangen.
Hele artikel nog eens nagelezen en het staat er werkelijk niet. Wat er wel staat is dat de productie moet worden opgevoerd. En dat begrijp ik dan weer niet, aangezien er genoeg wordt geproduceerd. Volgens het artikel blijft juist de verkoop achter, o.a. wegens de concurrentie uit China.
Je leest het verkeerd, er staat productiviteit niet productie. Als er ontslag en productiviteit opvoeren in een zin staat dan is dat een nette manier van zeggen dat je meer druk gaat zetten op de overblijvende werknemers. Of gewoon in het kort dat je ze gaat uitbuiten ten kosten van.

Net zoals het met Twitter destijds ook ging, maar bij Twitter waren het goed opgeleide mensen die over zo terecht konden. Bij Tesla zijn het lopende band medewerkers die niet 1, 2, 3 een nieuwe baan kunnen vinden.
Kwestie van goed lezen dus en dan staat er gelijk heel iets anders. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Cybertruck 'beperkte leverbaarheid'. Vergeet even te melden dat het gewrocht verboden is in heel de EU.

[Reactie gewijzigd door Vibonacci op 16 april 2024 07:57]

Het ging er eigenlijk eerder over dat ze 1,9 miljoen reserveringen claimde en bij de introductie maar 100.000 units per jaar te kunnen produceren. Ze verwachten dus op zn minst 100.000 per jaar te kunnen verkopen, maar uiteindelijk hebben ze er tot nu toe maar 5800 verkocht.
Verboden is inderdaad twijfelachtig gebruik, maar je weet nu al dat ze die goedkeuring nooit gaan krijgen vanwege voetganger veiligheid wat in de EU veel zwaarder weegt. In Amerika is dat ook zo hoor, maar daar hebben ze het achterdeurtje dat als iets een busje, vracht of commercieel mag heten dat alle regels uit het raam gaan, en hoe denk je dat al die pick-up trucks (<--- naam zegt het al he) geclassificeerd zijn?

Als je al bij voorbaat weet dat het niet gaat lukken, waarom zou je nog proberen? En is verboden dan het juiste woord?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 16 april 2024 11:19]

Die uitzondering is hier ook van toepassing. Laadvermogen 3500+ en hele andere klassificatie. Daarnaast hoeft Tesla dat gedrocht maar in 1 enkel EU land gekeurd te laten worden en ze komen hier ook de weg op.

Zo zeker is het nog niet.
Ben ik het absoluuut niet mee eens. Andere classificatie ok (vanzelfsprekend zelfs), maar wel met veel hogere eisen.

In de VS is dat totaal anders. Een personenwagen moet voldoen aan een hoop eisen, maar zodra het een vrachtwagen is dan zijn die eisen er niet meer. Autofabrikanten hebben het daar voor elkaar gekregen om een SUV als een light truck (bestelbus) te classificeren, daarom hebben ze daar van die gigantische gedrochten waar ze hier nooit een type goedkeuring voor krijgen. De Cybertruck is ook niet het eerste voertuig die hiermee te maken heeft, daarom is het bekend dat dit niet gaat lukken.

Het VK hoort niet meer bij de EU. Voor de rest zijn de regels mbt veiligheidseisen uniform omdat ze van de EC komen.

Vrijheid van verkeer zitten een hoop ogen en haken aan vast. Als ze een type goedkeuring willen voor een nieuw voertuig die overal in de EU geldig is dan zijn de eisen in elk EU land hetzelfde. Of dacht jij dat ze daar in Brussel op hun achterhoofd waren gevallen? Laten we regels instellen mbt verkeersveiligheid, maar iedereen mag toch zelf bepalen hoe ze dat aanpakken. Dan heb je toch ook niks aan die uniformiteit?!

Een goedkeuring voor historische voertuigen is ook overal in de EU geldig, daar zijn nog de lokale regels van toepassing. Dat is om te voorkomen dat als je een voertuig had wat voor datum X was geproduceerd ineens niet meer zou voldoen, omdat de lokale regels afwijkend waren. Maar al het nieuwe wat nu op de markt komt moet overal voldoen aan dezelfde eisen.

Buiten dit alles heb je nog lokale uitzonderingen met een lokaal kenteken (waar dus geen EU logo op zit of helemaal geen kenteken), maar die zijn absoluut niet over de hele EU geldig en mag je ook niet zomaar in een ander land gebruiken. Een voorbeeld is de Duitse Ellenator, die in Duitsland wordt gekeurd als een L5e voertuig en daar mag je een L5 voertuig met een A1 rijbewijs besturen. Maar zodra je de westelijke landsgrens over gaat dan heb je voor een L5 voertuig een A2 rijbewijs nodig. Een ander voorbeeld zijn brommers en scooters, was het je opgevallen dat er geen EU logo zit op die kentekens? Of een MMBS, zit ook geen EU logo op.

https://www.rdw.nl/particulier/paginas/voertuigcategorieen

Lang verhaal kort de eisen voor al deze voertuigen is over de hele EU uniform. Als ze het voor elkaar krijgen om met een lokale uitzondering toch gekeurd te krijgen dan is dat alleen lokaal van toepassing en mag je niet zomaar uitrijden.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 17 april 2024 08:06]

Semantische discussie die je dan voert.

De regels voor verkeersmiddelen in de EU bestaan al, de Tesla CT komt later.
Als je nu al weet dat die niet voldoet aan die regels hoef je die goedkeuring ook niet aan te vragen met het huidige ontwerp want die wordt nooit goedgekeurd.

Dus of je het een verbod wil noemen of niet, deze CT mag in de huidige vorm in de EU nooit de weg op.
Ach, dat is geen semantiek, dat is misleiding.
...
Neen.

- Er geldt in de EU een verbod op wagens als de CT (omwille van voetgangersveiligheid bvb.) los van of er voor dit specifieke model wel of geen goedkeuring werd aangevraagd door de fabrikant.

- De CT "zou verboden zijn" in zijn huidige vorm... dit omwille van een Europees verbod op wagens die niet conform EU regelgeving zijn

Ergo: semantiek
De Tesla Semi is ook niet op de markt in de EU, zeker ook verboden?
Eigenlijk ook weer dezelfde semantiek. De lengte van de trekker voldoet niet aan de EU max eisen Dus hij is hier onbruikbaar... Je kan zeggen dat hij verboden is, maar jah?
Naar mijn weten is er geen maximum qua lengte van de trekker, alleen voor de gehele combinatie. Dus de Semi kan hier gewoon rijden lijkt me.

Dat Europese trekkers eruit zien zoals ze eruit zien heeft (had?) te maken met de maximum lengte van de combinatie, een korte neus is meer ruimte voor de oplegger.

Bron: https://www.rdw.nl/en/-/m...ht-maten-en-gewichten.pdf
Naar mijn weten is er geen maximum qua lengte van de trekker, alleen voor de gehele combinatie. Dus de Semi kan hier gewoon rijden lijkt me.
Klopt, maar in de praktijk maakt het de semi onbruikbaar. Is als vierzitswagen verkopen waarin enkel een bestuurder mag plaatsnemen, zonder passagiers.
Maar je statement ("De lengte van de trekker voldoet niet aan de EU max eisen") dat ie defacto niet is toegestaan is dus gewoon quatsch, hij mag prima, hij kan prima en ik zie geen enkele reden waarom hij geen type goedkeuring zou krijgen puur op basis van z'n afmetingen.

Daarbij zijn LZV combinaties ook al beperkt toegestaan op doorgaande routes, helaas nog niet EU breed.
Los van de afmetingskwestie is die semi conceptueel een flop. Bestuurder zit centraal, ramen gaan niet open. Problematisch aan sommige payages of aanmeldpunten. En je kan niet even langs een voorrijdende truck kijken.
Ik zal de laatste zijn die beweert dat de Semi of überhaupt een Tesla op alle punten ideaal is. Mar iets met voordelen en nadelen. Het ding is vergeleken met de oude dieseldampende monsters die ik op mening US Highway heb zien rijden dag en nacht verschil. Dat de gemiddelde Hill Billy trucker er niets van moet hebben snap ik ook wel, maar tijden veranderen. En voor een versie 1 vind ik het een hele aardige poging, de eerste Tesla personenauto was ook veel op aan te merken. En kijk nu eens naar de 2024 Model 3...
Ja? Ik zeg toch dat hij onbruikbaar is omdat hij niet aan de eisen voldoet, niet omdat hij verboden is. De opleggers zijn ook een standaard maat waar de hele industrie op gestandaardiseerd is.
Nee, je zei letterlijk "De lengte van de trekker voldoet niet aan de EU max eisen" en dat is dus niet waar. De EU stelt geen maximum aan de lengte van de trekker.
Inderdaad, ik zeg toch dat hij niet voldoet aan de eisen... niet dat hij verboden is. Lezen.
Ja en daarmee praat je onzin. Maar blijf het maar volhouden knul, ik stop ermee.
Nee, als trekker niet per definitie verboden. Met een typegoedkeuring zou je er gewoon mee mogen rijden in Europa. Je mag er alleen geen Europese oplegger aan koppelen, want dan is de combinatie langer dan toegestaan.

Da's overigens ook de reden waarom Tesla er zo lang over doet om dat ding hier te introduceren. Er moet nogal wat aan gebeuren voordat ie hier goedgekeurd zou worden. Vandaar ook dat zoiets "ambitieus" genoemd kan worden.

https://www.webpronews.co...nging-the-semi-to-europe/
Conformiteits aanvragen gaan altijd gepaard met aanpassingen hier en daar, op alle markten.
Een moderne auto die de Californische conformiteitseisen kan doorstaan, zal ook wel kunnen aangepast worden om de Europese eisen te doorstaan. Indien Tesla dat wil en er een markt in ziet. Daar knelt de schoen.

"Neen" is een kinderlijk antwoord.
Als een volledige redesign "aanpassingen hier en daar" zijn dan wel ja. Het huidige ontwerp is volledig onmogelijk om goedgekeurd te krijgen hier.
De reden dat die in de US wel er door geraakt is omdat die onder commerciële voertuigen uitzondering valt.
En maar blijven volhouden dat de trekker het probleem is. Die is het probleem niet, de combinatie van trekker+oplegger is het probleem.

De trekker komt denk ik fluitend door de goedkeuring. Als iemand een bijpassende oplegger maakt en het setje gaat verkopen dan kon het ding best een succes worden.

Neemt niet weg dat het wenselijker is dat tesla een “ cab over engine” of COE model voor de Europese markt gaat bouwen. En dat zou op het bestaande platform best zomaar kunnen gebeuren.
Type goedkeuring en conformiteit zijn twee totaal verschillende dingen he....
Nou laten we het dan zo zeggen... Tesla kan ervoor kiezen om de Cybertruck alleen in de VS te verkopen omdat ze elders geen markt zien.

MAAAAAAR!

Mochten ze toch besluiten om de Cybertruck in de EU te gaan verkopen, dan kan dat niet met de huidige wetgeving.

Zo beter?
Wat is dan de preciese reden dat het niet zou kunnen, en als Tesla dan de nodige aanpassing zou maken?
Alle auto's worden altijd aangepast voor de verschillende markten. In grote lijnen zal de cybertruck ook voldoen aan de Europese eisen, daar die in de US reeds is goedgekeurd. De Amerikaanse eisen zijn even streng als de Europese, en op sommige vlakken strenger (Staten kunnen op bepaalde vlakken bijkomende eisen stellen, zoals California dat doet, de cybertruck komt daar vandaan).
Dat weet u toch ook, of niet? Als u dat niet wist, dan zijn we wel op een heel elementair niveau bezig.

Afgezien daarvan vermoed ik dat Tesla helemaal niet zal proberen de cybertruck op andere markten te brengen wegens gebrek aan succes op da Amerikaanse markt.
Er is gewoonweg geen verbod tegen de cybertruck, zij kunnen een conformiteitsaanvraag doen zoals elk ander merk en model.

[Reactie gewijzigd door D100 op 17 april 2024 10:36]

Volgens mij is het probleem dat de CT in de US niet als personenwagen gerekend wordt maar als truck en dat daar veel minder strenge eisen voor gelden.
Maar niets belet om Tesla de cybertruck in Europa als bestelauto of als semi-truck aan te bieden. Als zij dat ooit zouden wensen.
Wat ik eigenaardig vind dat er hier blikbaar experten rondlopen in de homologatie van automobielen. Geloof er geen snars van.
Nou ik beweer da zeker niet in ieder geval, maar ik geloof wel dat er wat uitdagingen zijn om de CT hier op de weg te krijgen. Maar niets is onoverkomelijk, de vraag is of Tesla dat wil. Een van hun VPs was vrij helder dat ze het niet kunnen in de huidige uitvoering:
In addition, Tesla VP of Vehicle Engineering Lars Moravy a few months ago highlighted the protrusion of the truck’s stainless steel being a hindrance to selling the vehicle in Europe, since it sticks out further than European Union (EU) regulations allow.

“One, the truck market in the US is huge and two, European regulations call for a 3.2mm external radius on external projections,” Moravy explained to Top Gear. “Unfortunately, it’s impossible to make a 3.2mm radius on a 1.4mm sheet of stainless steel.”
Pedestrian Safety, is al lang en breed over bericht in de media. Zoek zelf maar op.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 17 april 2024 12:54]

Ach, dat kan aangepast worden, Speculatie op het internet, daar kan je niet veel mee.
Zo anders zijn de Europese regels niet. En in een staat als California vermoed ik dat vehicle safety hoger ligt. Pure speculatie (hier op forum nogal eens met weinig kennis - OK, dat is toegelaten als entertainment).

Ik stop ermee, dit hier is niet serieus, tijdverlies, en ik heb geen behoefte entertainment van dit soort.
De hele neus en de hardheid van het materiaal kan aangepast worden? Dat zijn juist de grote verkoop puntjes van die hele auto toch?
Het mag in zijn huidige staat niet op de markt worden gebracht omdat het niet aan de regels voldoet toch?
Tesla heeft wat dat betreft dan ook weinig andere opties dan het niet op de markt te brengen omdat dit niet is toegestaan.

https://www.woorden.org/w...20iets%20niet%20te%20doen.
Wie zegt dat dit precies in de huidige staat moet zijn? Dat gebeurt nooit. Alle auto's worden aangepast aan de conformiteitseisen van de specifieke markt.
Wat een absurde ignorante discussie is dat hier.
Je spreekt jezelf een beetje tegen. Eind 2023 had Elon het over 100.000 CT in 2024 en 250.000 CT in 2025. Ter vergelijking, Ford verkoopt jaarlijks ruim een half miljoen reguliere F-150's.
De duurdere versies van de CT hebben ook hogere marges dan de Model 3 en Y, dus Tesla had zeker wel groei verwacht van de CT. Maar dat wordt dus niet waar gemaakt.
Een productie capaciteit van 100.000 par jaar bij de introductie met een beoogde uitbreiding naar 250.000 per jaar
Hoe speek ik mijzelf tegen dan? Is toch exact hetzelfde als wat jij zegt?
Ik bedoel je openingszin, dat de CT niet bedoeld was om klappen op te vangen. En daarna zeg je dat ze er veel van hadden verwacht. Dat spreekt elkaar een beetje tegen. Tesla had juist wél groei verwacht komend jaar met 100.000 CT verkopen.
Al snap ik je opmerking ook wel weer, Tesla had aanvankelijk 20% groei verwacht in 2024, dus dat is ongeveer 400.000 voertuigen meer dan in 2023. En inderdaad, de CT zou maar een kwart van die groei op zich nemen. De andere groei hadden ze verwacht van de 3 en Y, wat kennelijk slinkt.
Jij denkt dat 100.000 per jaar veel is? Kijk eens naar de cijfers van de 3 en Y en de verliezen die ze daar nu leiden.

Buiten dat, huh? Ik zeg toch alleen dat er nooit is gezegd dat de Cybertruck dat gat moest vullen? Dat wordt ook letterlijk niet gezegd dus ik snap het even niet.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 16 april 2024 11:38]

Nee ik snap je punt dus inmiddels ook. Agree to agree
Welke verliezen? De 2024 Q1 cijfers komen pas over een week. De 2023 cijfers lieten 13.4 miljard bruto winst zien.
De verliezen waar Tesla het zelf over heeft en welke wordt bericht in het artikel, lees zelf even.
Het bericht zegt niets over verliezen over teruglopende verkopen in Q1 en over een saneringsronde. Ik sluit niet uit dat er over Q1 verlies gemaakt is, dat zullen we over een week horen. Verder zegt Musk dat ze juist herstructureren om klaar te zijn voor de volgende groeispurt.

Geen autofabrikant maakt zoveel marge op een unit dan Tesla, dat is nou juist de reden dat Tesla vraag en aanbod naar haar hand kan zetten door prijzen omlaag te doen of omhoog (toen de vraag het aanbod oversteeg gingen de prijzen juist omhoog).
Nergens staat dat Tesla verlies maakt. Dat kan ook niet, want de Q1 cijfers komen pas over een week.

[Reactie gewijzigd door Odie op 18 april 2024 05:31]

Jij zal het wel beter weten als Tesla.
Jij verzint dingen die nergens staan.
De CT was juist bedoeld om te concurreren met de Ford F-150, al jaren het best verkochte voertuig in de VS. Ik denk alleen dat hij te duur is geworden, en te controversieel voor deze vrij conservatieve doelgroep.
De F150 Lightning is anders een succes, dus aan contraverse zal het niet liggen. Niet iedereen in America is een redneck hill billy he.
Nee dat is ook zo. Misschien is die doelgroep alleen überhaupt minder geïnteresseerd in elektrische voertuigen. Die trucks worden toch meer op het platte land verkocht, langere afstanden, slechtere EV infrastructuur, minder towing capaciteit. Zowel de F150 Lightning als Cybertruck vallen tegen qua verkoop namelijk. Heeft gewoon wat meer tijd nodig denk ik.
De cybertruck zijn ze nog aan het opschalen, als ze er meer hadden kunnen maken hadden ze er meer verkocht. Heeft niks met orders te maken.

De FSD is verlaagd in prijs om de take rate te verhogen zodat ze meer data binnen krijgen om het systeem nog beter te maken. Sinds kort zijn ze namelijk niet meer compute restraint bij het trainen van de FSD. Dus nu is extra data direct een snellere groei in capaciteiten van FSD.
Ze schakelen ook direct over op robotaxi en saas model voor FSD omdat het zo goed werkt sinds versie 12 (dat end to end neural netwerk is).

Musk pivot gewoon rap, dus wat jij paar maanden hebt gelezen gaat al niet meer op.
Zelf rijd ik ook in een EV maar ik rijd liever niet in een Tesla. Er missen enorm veel dingen die erg prettig zijn in een auto die vervangen zijn door dingen die ik helemaal niet wil in een auto.

Ik wil een dashboard (en liefst ook heads up display). Ik hoef geen TV te kunnen kijken. Ik wil regeneratie niveaus in kunnen stellen. Ik hoef niet in 4 seconden 100 te kunnen rijden.

Ik heb het gevoel dat Tesla zoveel mogelijk anders wil doen. Veel dingen die ze anders doen zijn echter dingen die automerken al tientallen jaren op een bepaalde manier doen omdat dat gewoon een handige manier is om dat te doen.
Toen ik dit hoorde, knapde ik helemaal af van de Tesla.
Het weghalen van de richting aanwijzers links en rechts, en alles dmv een knopje moeten doen
https://www.autoreview.nl...pperlichtknoppen-onveilig

De manie dat alles wat ook maar beetje te analoog is weg te halen slaan ze wel erg mee door.
Lekker hier in kikkerlandje Nederland waar het vol staat met rotondes (hadden ze vast niet bij stil gestaan daar in de USA), om dan als je stuurt half rond is goed te mikken dat je de juiste klikt bij afslaan, als je er bij gaat komen.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 april 2024 15:52]

Ik vind het OK dat Tesla experimenteert, maar eerder kwalijk dat het road legal is bevonden door een overheid / RDW. We zijn met zo'n beetje alle regels super streng, maar geen behoorlijke knipperlicht bediening is dan wel helemaal prina
Tja hier ben ik het ook helemaal mee eens, al dat gepiel wat maar via het Dashboard/infotainment system moet stond ik toen al met verbazing naar te kijken, hoe is dit ooit door de overheid/RDW/NCAP erdoorheen gekomen?
In de begindagen kon je nog niet eens normaal je ruitenwissers bedienen zonder dat je allerlei menuutjes in je touch screen moest.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 april 2024 17:52]

Kwalijk vind ik overdreven. Er zijn meer merken die dit doen. Denk aan Lamborghini of andere sportwagen merken. Maar het is een bijzondere keuze voor een alledaagse auto en zeker niet mijn voorkeur.
Oh echt? Die viel niet binnen mijn budget, dus nooit overwogen :*)
Wat ik niet helemaal begrijp is dit:
Geteste auto’s moeten fysieke knoppen hebben voor de belangrijkste functies, namelijk de richtingaanwijzers
Ze hebben er dan moeite mee dat het "touch" knoppen zijn ipv fysieke knoppen? Ik heb ooit in een Citroen BX gereden (ja dat is best wel lang geleden hahaha) maar die had ook geen richtingaanwijzers zoals we dat gewend zijn maar knoppen. Het was even wennen maar uiteindelijk viel het wel mee.

Ik zou bij de richtingaanwijzer wel de voorkeur hebben voor een fysieke knop op het stuur ipv "touch" knoppen denk ik. Maar ik kan daar niet over oordelen zolang ik het niet uitgeprobeerd heb.

Ik heb meer moeite met het verwijderen van de stick voor het in z'n achteruit zetten. Ook dat blijkt een ding te zijn waar je aan moet wennen. Ik weet het niet....
Het grotere probleem is dat de knoppen op het stuur zitten.. wat draait in een bocht/rotonde. Op een rotonde heb je richting aan te geven. Het is verboden je armen te kruizen voor je stuur vanwege het gevaar dat een airbag af kan gaan. Je hebt het stuur door te geven en je handen rond tien voor twee of kwart voor drie te houden (afhankelijk beetje van je stuur).. Maar je knopje om richting aan te geven zit dus ergens op de 360 graden van je stuur als je aan het sturen bent.

Het is echt de meest achterlijke besparing verzonnen door een Amerikaan levend in een land met voornamelijk rechte wegen en kruispunten.

Zie ook https://youtu.be/3BoGJ_Fuq5g?t=835
Is inderdaad suboptimaal. Heb daarom ook s3xy buttons toegevoegd bij de mijne, daarmee is het rotonden probleem opgelost met een knop onderaan het stuur voor als het stuur > 45 graden gedraaid is
Een oplossing voor een probleem dat er nooit was, en is bluetooth betrouwbaar genoeg om er richting aanwijzers aan toe te vertrouwen. Bij het maken van een bocht vind ik het zelf wel fijn dat ik de richting aanwijzers kan bedienen en tegelijk kan sturen, met 2 handen aan het stuur.
Nooit last gehad van betrouwbaarheid (behalve toen de firmware tussendoor paar versies lang buggy was, maar is opgelost ondertussen). Enkel na sleep (dus als je rit begint) is de eerste press iets trager omdat de buttons denk ik kort booten vanuit sleep.

En ja op alles behalve rotondes / scherpe chicanes waar je moet pinken vind ik het soms ook aangenamer.

Nu als ik morgen een auto zou designen...zou hij waarschijnlijk toch klassieke richtingaanwijzers hebben, eventueel wel aagevuld met de knoppen.

En zeker ruitenwissers met stokken. Ookal kan je de knop en linkerscrollwiel gebruiken...het blijft soms lastig.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 15 april 2024 20:44]

> . Maar je knopje om richting aan te geven zit dus ergens op de 360 graden van je stuur als je aan het sturen bent.

360 graden? Zit dus op de normale positie ;-)
Maar hij heeft toch ook geen rond stuur?

Ik zou denken dat als het allemaal drive-by-wire is, ze het zo kunnen maken dat het stuur nooit meer dan 45 of 90 graden gedraaid hoeft te worden.
De model 3 en Y hebben gewoon een rond stuur maar de nieuwste model 3 heeft dus knopjes ipv hendels.

De nieuwe model S (en X?) had een yoke. Tevens is tegenwoordig een stuur standaard en yoke kost extra.

Cybertruck heeft een soort platgedrukt stuurtje. Steer by wire.
Model 3 Highland rijder hier: het zijn fysieke knoppen, geen touch knoppen.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 15 april 2024 18:59]

Dan moet je toch eens beter kijken, volgens Tesla zelf zijn het touch buttons with Immersive haptic feedback!
Ik kan de travel zien en voelen...dus het is minstens een hybride vorm. (En best grappig als je de andere pinker induwd, dan kan je andere niet meer induwen)
Heb ook nog nooit geduwd zonder dat hij niet registreerde...dus mij lijken het gewoon fysieke knoppen. (Alhoewel mijn 100% zeker fysieke scollknoppen daar mis ik soms wel een registratie, wel niet zeker of het aan knop of aan SW ligt daar als autopilot niet aan of af wil)

En Tesla mag beweren wat ze willen, ik geloof mezelf toch meer.
Is mogelijks ook lichtjes anders in de Model S.

Morgen probeer ik met niet geleidende handschoenen om zeker te zijn.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 15 april 2024 20:04]

Ik wil je niet ontkrachten, enkel mededelen dat mijn hersenen bij introductie van haptic feedback op MacBooks flink voor de gek zijn gehouden. Het heeft toch heel wat verbazing opgeleverd voordat ik geloofde dat het écht geen fysieke knop is ;)
Mijn BX had gewoon richtingaanwijzers: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dashboard_BX.jpg

Blijkbaar verschillende dashboards in omloop (of leek het toch achteraf niet zo handig?).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 15 april 2024 17:19]

Bij de facelift zijn de knoppen vervangen door de "normale switches". https://citroen.tramontana.co.hu/en/models/major-changes
Dan zie je dus dat die knoppen geen verbetering waren. Nu Tesla nog.
Ik denk dat het vooral een nadeel is voor niet-eigenaren: In principe hebben auto's ongeveer dezelfde layout met richtingaanwijzer, groot licht, etc etc. Als ik een keer moet rijden met de auto van een kennis dan weet ik intuïtief alles wel te vinden, maar als ik even met een Tesla op pad moet dan wordt het zoeken waar dergelijke functies zitten.

Als je zelf eigenaar bent zal het even wennen zijn, maar als elk merk nu de hele layout overhoop gooit dan wordt het er voor incidentele bestuurders niet beter op.
Dat dus. Het valt me steeds meer op hoe conservatief/ traditioneel de gemiddelde tweaker is. Ooit waren we non-conformistisch, nu behoudend.
Ik denk dat dit specifieke punt weinig te maken heeft met conservatief en traditioneel. Autorijden doe je op automatische piloot, zonder erover na te denken. Iedere auto heeft 2-3 pedalen, met rechts het gas, in het midden de rem en eventueel links een koppelingspedaal. Het stuur draai je linksom voor een bocht naar links en rechtsom voor bochten naar rechts, links zit een hendel naast het stuur voor richting aangeven, die als je hem naar beneden drukt de linker knipperlichten aandoet en bij een beweging omhoog de rechter knipperlichten. Rechts zit vaak een pookje waarmee je de ruitenwissers bedient.

Die functies zitten al decennia lang in alle auto's, allemaal op dezelfde manier, zodat iedereen die functies blind kan vinden in bijvoorbeeld een huurauto of een poolauto op werk. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede, want niemand zoekt ooit naar de rem of de richtingaanwijzer: die zitten op vaste plekken en dat werkt intuïtief. Ja, er zijn wat uitzonderingen, maar daar zullen jij en ik niet snel in rijden (denk vooral aan Ferrari's en dat soort onbereikbare bolides).

Maar nu komt er een fabrikant die voor een mainstream auto uit pure kostenbesparing helemaal uitkleedt en dat pookje voor de richtingaanwijzer verwijdert. Het is ook nog een Amerikaans bedrijf, dus de mensen die die beslissing nemen, kennen het fenomeen "rotonde" nauwelijks. Gevolg is dat moderne Tesla's geen richting meer aangeven op rotondes, waardoor fietsers geen idee hebben wat ze gaan doen en mensen onnodig staan te wachten, omdat ze denken dat de auto de rotonde niet gaat verlaten.

Kostenbesparing is een heel slechte reden om intuïtieve bediening af te schaffen. Ik herken het overigens van mijn "simracen", waar ik ook geen pookjes achter het stuur heb. Ik heb 2 knoppen boven elkaar gemapt aan links- en rechtaf, maar als ik in een spel als Eurotruck Simulator op een rotonde rechtsaf wil aangeven, moet ik echt nadenken en zoeken naar het knopje, want mijn stuur zit op de kop en de richtingaanwijzer zit dus ineens aan de andere kant EN op de kop. Zelfs na jaren ervaring kan ik daar niet aan wennen en ik ben echt niet achterlijk ofzo :P
Vastgeroest zelfs? Blij dat jij het ook ziet. De gemiddelde tweaker voelt voor mij tegenwoordig net als zo’n mopperende oom op een familie feestje… je knikt beleefd en zorgt dat je gauw weer uit de buurt komt.
Het ontwerp van de traditionele richtingaanwijzer is over ca. 5-7 jaar volledig achterhaald. De autoindustrie schakelt over naar drive-by-wire, waardoor je het stuur in principe meer dan 180 graden hoeft te draaien om de volledige roll authority te krijgen.

Tesla heeft dit al op de Cybertruck in de VS, en Toyota heeft ook al een model op de Europese markt. Beiden met een rechthoekig stuur (yoke). Hier is de traditionele stalk gewoon zeer onhandig, vergeleken met een simpel knopje op het stuur die altijd op dezelfde positie onder je vingers zit.

Maar... om dit al te implementeren op een systeem dat géén drive-by-wire is, is simpelweg achterlijk. Tesla wil gewoon kost wat kost "de eerste" zijn met alles. Zelfs als hun product er nog helemaal niet klaar voor is.
roll authority in een auto lijkt me niet nodig, tenzij in een oude mercedes a-klasse wellicht.
Dat krijg je als je een "yoke" installeert in een auto :+
Hoewel ik met gezonde argwaan tegen bepaalde beslissingen van Tesla aankijk, is het goed dat er een merk is dat “innovatie” door kan duwen. Ook al zitten daar innovaties tussen die geen verbetering zijn. Zoals Apple dat ook ooit kan doen.

Ik kan me nog heugen dat Lexus op de proppen kwam met steer-by-wire. Voor veel reviewers de eerste kennismaking met dit systeem en derhalve nog onwennig en “don’t like change”. Terwijl het bij introductie door Tesla al snel hartelijk wordt ontvangen door miljoenen fans. Die voor het gemak even vergeten dat deze en velen van deze “innovaties” al lang door anderen geïntroduceerd zijn en in sommige gevallen zelfs al afgeserveerd.

[Reactie gewijzigd door Huppol op 15 april 2024 22:27]

Zoals ik hierboven ook al zeg: als je je stuur 180 graden draait, zit hij op de kop. Je knopje voor richting aangeven zit dan ineens rechts en ondersteboven, waardoor je echt moet nadenken over welk knopje ook alweer links en welk knopje rechts is. Ik kan er op mijn stuurtje bij de computer na duizenden kilometers niet aan wennen, dus dat gaat IRL vast ook niet gebeuren.

Maar dit vereist tijd en dan komt vanzelf het inzicht. Volkswagen is ook teruggekomen van touch-knopjes voor alles, na forse kritiek van haar klanten. Tijdens het autorijden moeten standaardhandelingen niet afleiden, geen hersencapaciteit vereisen, dus moet het intuïtief werken. Op de autosnelweg kun je heel eenvoudig een knopje op je stuur indrukken om aan te geven dat je een baan opschuift of gaat uit- of invoegen, want je hebt het stuur recht, maar op een rotonde of in een bocht richting aangeven kun je vergeten, want je stuur zit gedraaid en je moet zoeken naar het juiste knopje.

Niet voor niets is Europa (NCAP) bezig met regels om essentiele functies terug naar dedicated fysieke knoppen te krijgen. Je krijgt gewoon een lagere safety rating als je essentiële functies op een touchinterface zet.
Ik had het inderdaad iets beter moeten formuleren: 180 bewegingsvrijheid. Dus, 90 graden links, en 90 graden rechts. Overigens was 180 graden redelijk arbitrair gekozen. Dit had net zo goed 30 graden kunnen zijn aangezien het elektronisch wordt aangestuurd.

Sterker nog, dergelijke systemen zijn al ingesteld zodat de stuurrichting een functie is van snelheid. Dus een 10 graden stuurbeweging geeft een grotere wielhoek bij 20km/h dan bij 120km/h.
Ha heel apart die richting aanwijzer knoppen op die Citroen BX, niet heel gebruikersvriendelijk nee, anders hadden we het wel vaker terug gezien.
Ze zitten in ieder geval niet op je stuur zoals bij Tesla nu, zodat als je stuur halfrond/rond is je er amper bij kan en ook actief moet nadenken aan welke kant die dan zit omdat ze dan voor jou omgedraaid zitten, maar wat ik al zei in de USA hebben ze amper rotondes, overal stopborden dus meer tijd om na te denken, daar zal het allemaal wel goed werken, maar niet echt stil gestaan bij andere landen zoals bij ons waar het de ene rotonde na de andere is.
Ik had begrepen dat Tesla ooit het initiatief had om richting aanwijzers helemaal weg te halen
https://www.destentor.nl/...htingaanwijzers~a87b9619/ , en het autonoom te laten doen, ik weet niet hoeverre ze van plan zijn dit ook echt door te voeren, maar gaat allemaal wel wat ver. Je stapt in de auto straks, hoeft niks meer te doen of over na te denken.

Veel automaten hebben tegenwoordig al geen stick meer hoor voor achteruit zetten, is nu gewoon een knop die je omzet, het was idd even wennen, maar het werkt in alle situaties, maar goed ben het met je eens eens stick werkt intuitief net even wat beter, minder nadenken over je handeling.Soms twijfel ik sta ik wel in achteruit, maargoed je zelf aanleren naar het scherm te kijken want dan staat de achteruitrij camera actief. Alleen Tesla heeft gekozen om het op een vrij sullige plek bij de binnenspiegel te zetten vanwege hun fobie van knoppen.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 april 2024 17:29]

De knoppen op de BX (ik ken ze alleen van een CX) werken eigenlijk heel fijn, ware het niet dat ze niet zelf annuleren. Dus je moet er altijd aan denken om hem af te zetten. Dat is een groot nadeel en was denk ik makkelijker op te lossen met de huidige oplossing. Verder is breed geadopteerd en beter niet altijd gelijk. Ik denk dat het huidige systeem na verloop van tijd niet meer logisch is, maar het zal wel gestandaardiseerd moeten worden. Als elke auto wat anders doet wordt een auto huren ineens heel gevaarlijk.

Zo ook de implementatie van deze Tesla, dat is gewoon niet handig. Net als het gebrek aan de snelheid voor je neus, moet je weer extra wegkijken van de weg. Jammer dat ze niet creatief kunnen combineren met praktisch, het opnieuw ontwerpen van hoe een auto werkt zal een keer moeten komen, maar zo wordt het niets.

[Reactie gewijzigd door bammette op 15 april 2024 22:48]

Bij de bx en cx kon je de belangrijkste functies gebruiken zonder je handen van het stuur te halen. De richtingaanwijzers, claxon en groot licht zijn allemaal goed bereikbaar.
Ik denk dat die cockpit duurder was om te maken want ik vond ‘m echt heel prettig, veel makkelijker dan de traditionele hendels achter het stuur. Het was geen slecht ontwerp.

[Reactie gewijzigd door Aapzak op 16 april 2024 01:17]

Oke, ik kan iets zeggen over mijn ervaring; de knoppen op het stuur wen je met een paar weken aan en dan is het muscle memory, dit komt ook om dat in bijna alle situaties je stuur op gelijke standen staat, zelfs bij rotondes maak je iedere keer dezelfde bewegingen. het hele ding is gewoon niet handig voor adoptie, daarom zegt ook letterlijk iedereen er iets van, in de praktijk valt het echter allemaal reuze mee, beetje een storm in een glas water ding.

Dat missen van die schakelknop dacht ik ook das vast niet handig, er is echter een instelling in de auto die de stand automatisch veranderd als je parkeert en later weer gaat rijden. Dit werkt meestal prima en voor die keer dat het niet werkt swipe je aan de zijkant van het scherm, dit is ook echt zoiets waar je snel aan went, ook hiervoor geld was het echt nodig - nee, is het in de praktijk een hinder - soms. Maar met die automatische verandering van richting is het meestal best handig.

Wat ik vooral irritant vind is de "deep rain" automatische ruitenwisser, die werkt gewoon niet goed en hier hadden ze echt beter gewoon een regensensor kunnen gebruiken.

Ook irritant is dat de auto nederlandse wegen niet altijd goed snapt, vooral wegen met aan beide kanten een fietsersgedeelte waar dan een onderbroken lijn aan weerskanten van de weg zit. De auto begint dan soms te piepen dat je de weg verlaat - beetje suf
Nee joh, je ziet het verkeerd. Het richting aangeven gaat straks automatisch. Wordt meegenomen in een software update waarvan ze nog niet weten wanneer hij komt, maar hij komt echt. En dan niet op basis van tienduizenden regels code, maar AI aangestuurd op basis van miljoenen rij-uren van Tesla rijders.

En als dit niet werkt maakt het geen verschil. Wel eens een Tesla richting zien aangeven op een rotonde of op de snelweg,
Als het werkt, ben ik helemaal voorstander, werk tenslotte zelf in automatisering.
Het is vaak constanter, sneller, reactiefer dan een menselijke handeling mits het goed werkt.

Maar daar zit ook gelijk de tendens, in mijn type automatisering is er geen sprake van gevaar voor jezelf/medemens, in dit geval mocht het er even naast zitten niet goed werken is het met alle gevolgen van dien.

Moet maar zien of het daadwerkelijk AI is, das vaak een verkapping van machine learning voor velen wat vereweg van wat een AI is, maargoed dat is een andere discussie.
Ik geloof dat ik het sarcasme er nog dikker op had moeten leggen ;)
oh lol, ik ben echt een Vulcan wanneer het op sarcasme aankomt dan heb je aan mij echt de verkeerde :o
Het idee van richtingsaanwijzer is natuurlijk dat ze liefst de toekomstige richting aangeven vóór die beweging gebeurt. Dat wordt een lastige om te voorspellen.
Ik wil regeneratie niveaus in kunnen stellen. Ik hoef niet in 4 seconden 100 te kunnen rijden.
Beide kun je instellen
Ik heb het gevoel dat Tesla zoveel mogelijk anders wil doen. Veel dingen die ze anders doen zijn echter dingen die automerken al tientallen jaren op een bepaalde manier doen omdat dat gewoon een handige manier is om dat te doen.
Ik heb gezien wat andere automakers de afgelopen 20 jaar hebben gedaan met het infotainment systeem. Een totale drama waar je niks aan had en je zo snel mogelijk je telefoon voor gebruikte.
Tesla zal dingen heel anders doen en niet overal in slagen maar op bepaalde aspecten zijn ze mi de concurrentie ver vooruit.
Ik gebruik mijn infotainment bijna nooit. Wat moet ik er op doen?

Muziek via bluetooth of radio, er is een fysieke knop om te wisselen. De kaart voor navigatie werkt prima. Het adres intypen doe je even de halve minuut voordat je wegrijd.

Alles wat ik tijdens het autorijden wil doen, behalve navigatie aanpassen, kan via fysieke knoppen op mijn stuur of middenconsole.

Als ik onderweg ben en ik wil even de regeneratie wat minder hard zetten omdat ik uit wil rollen naar een stoplicht is dat 1 hendel. Als ik naar het volgende liedje wil is dat 1 knop. Als ik de volgafstand wil aanpassen is dat 1 knop.

Volume aanpassen? 1 knop. Climate control? Fysieke knoppen.

[Reactie gewijzigd door muffer op 15 april 2024 16:28]

Volgens mij ga je er van uit dat iedereen in een Tesla zit te spelen met het infotainment systeem tijdens het rijden. Maar juist alles wat jij noemt doe ik ook, zonder dat ik mijn telefoon bij me heb of uit mijn zak haal.
Alles wat ik tijdens het autorijden wil doen, behalve navigatie aanpassen, kan via fysieke knoppen op mijn stuur of middenconsole.
Ik ook, behalve mistlamp (al is deze ook op automatisch in te stellen) en snelheid van ruitenwissers. Deze laatste pas ik eigenlijk nooit aan maar gebruik daar de fysieke knop op de stick om "extra" te vegen als het nodig is.
Dat infotainment vind ik oprecht goed gedaan. Ik ben benieuwd hoe het veroudert eens de Model 3 en Y vervangen worden door een dashboard met een ander concept.
Als we 4G ooit gaan uitschakelen is het sowieso gedaan met een hoop van de functionaliteit (mss bestaat er al precedent als de eerste model S'en ook met 3G kwamen?).

Legacy automobile was echt belachelijk slecht qua infotainment, waarbij headunits na enkele jaren al niet meer ondersteund werden. Mijn BMW verloor na 4 jaar (nadat hij van de band gerold was) al de slimme apps die je kon installeren.
Vandaar dat het goed is dat er keuze is.
Tesla brak de markt open, maakte zeer vernieuwende modellen en zette de tendens.
Nu er veel volgers zijn is er keuze en dat is alleen maar goed.
op m'n Polestar merk ik het verschil zelfs niet tussen regeneratief remmen en de remblokken, tenzij hij een noodstop uitvoert. Die HUD wil ik ook wel en voor de rest is hij zo compleet en was de overstap naadloos van ICE naar EV, maar dat ligt misschien eerder in het feit dat ze hem nog met de Zweedse mentaliteit van bij Volvo hebben gebouwd, ondanks dat ze in Chinese handen (BYD Geely dus) zijn.

[Reactie gewijzigd door dasiro op 16 april 2024 21:48]

Polestar is van het Chinese Geely, niet BYD. Wordt ook in China gebouwd en heeft vrij weinig meer met het Zweedse Volvo te maken.
Leuke auto, heb er zelf ook een beetje in gereden, maar ik vind toch m'n Tesla Model 3 prettiger rijden. Maarja, ieder z'n ding en goed dat er keuze is
juist Geely, op m'n polestar 2 van vorig jaar staat toch nog assembled in Sweden en de engineers zullen niet zomaar vervangen zijn geweest door Chinezen. Hij voelt in elk geval nog als een premium Europese Volvo aan zonder compromissen op afwerking of toeters en bellen waar velen voor vrezen als bedrijven in Chinese handen komen.
Nu enkele maanden in een tesla Y LR (lease wagen) en ik vind het meevallen.
Dashboard mis ik niet, regeneratie kan je instellen (3 niveaus) en alles werkt wel behoorlijk eenvoudig.
Ik zie geen verschil tussen de BMW X1 ervoor.
Daarom is het fijn dat er keuze is. :-)

Je kunt overigens bij een Tesla wel het regeneratieniveau instellen, alleen moet dat in het menu en zijn er geen flippers aan het stuur.
Oudere modellen hebben nog het digitale knopje voor Low/Standard regeneratie, nieuwere modellen (qua bouwjaar) hebben dit in de software helemaal niet meer.
Kun je niet bij alle modellen, bij recentere zit het er niet meer in. In Model 3 Highalnd bv. is dit niet mogelijk (eventueel wel via CAN bus met bv. s3xy buttons)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 15 april 2024 20:06]

Ik rijd een Tesla Model 3 en zou juist niks anders willen. Afgelopen zomer 7000 km gereden, van Oslo naar Bilbao via NL en weer terug. Niks aan gepland, puur op tesla navigatie en superchargers. Geen enkele stress en een keer 10 min moeten wachten in een rij.

Mijn eerste eigen auto hoewel ik zat andere auto’s heb gereden.
Minimaal interieur vind ik prettiger dan een ding vol knopjes. Enige is dat de vering wat hard is maar dat hebben ze bij de nieuwe Highland verbeterd. Rijdt verder heerlijk!

[Reactie gewijzigd door Menesis op 15 april 2024 17:21]

Laat staan het moeten betalen voor de FSD functie. :+ er zijn mensen die betalen voor dit soort functies en ik zal het nooit begrijpen :+
Precies dit. Ik heb 4 jaar geleden voor het eerst een EV uitgezocht, en hoewel Tesla toen nog erg voor de hand lag omdat de keuze nog beperkt was in het segment met 400+ range heb ik bewust niet voor Tesla gekozen, onder andere om deze zaken. Buiten dat ik de Tesla's gewoon geen mooie auto's vind (dat is smaak), vind ik fysieke knoppen/aanwijzers 100x handiger dan een touch-screen, met name als deze in het midden en niet dicht bij je handen zit. Als je zelfs je richtingaanwijzers en het handschoenenkastje via een touchscreen moet bedienen, schiet je veel te ver door in de digitalisering. Het nadeel van touch is in mijn beleving dat je vaak eerst moet 'zoeken' naar de functie via menu's, dat je geen tactile feedback krijgt, je eenvoudig 'mis' kan drukken en dat een touch-screen, hoe goed ook, altijd minder robuust/betrouwbaar is dan een fysieke knop (soms registreert hij even niet dat je het scherm aanraakt of reageert het langzaam).

Ik rijd nu zelf een Polestar, en daar hebben ze wat mij betreft de ideale mix gevonden: alle primaire functies voor het rijden en muziek/radio zijn gewoon fysieke knoppen die je 'blind' kunt bedienen tijdens het rijden. Alleen navigatie en andere apps gaan via de touch-console in het midden, maar dat is weer logisch omdat die toch al gebruikmaken van een scherm om e.e.a. weer te geven.

Waar Tesla nu vooral last van heeft, denk ik, is dat ze hun first-to-market voordeel aan het verliezen zijn. Ik ben Elon erg dankbaar dat hij elektrisch rijden rendabel heeft gemaakt en heeft aangetoond dat het echt haalbaar is als je als industrie maar wil en genoeg investeert, want dit heeft alle automerken en de politiek gestimuleerd om massaal naar EV over te stappen in productie en beleid, maar nu zie je langzaam doorschemeren dat ze op het gebied van ontwerp en kwaliteit van de auto an sich veel minder ervaring hebben dan de traditionele automerken. Nu die een beetje inlopen op het gebied van EV-techniek gaan consumenten weer meer letten op uiterlijk en comfort, en daar loopt Tesla in mijn idee gewoon ver achter op de concurrentie. En hoewel Tesla nog in de voorhoede zit m.b.t. full-self-driving is ook die feature nog steeds niet wat men vermoedelijk had verwacht anno 2024, dus weinig (niet-Amerikaanse) consumenten zullen dat denk ik als een argument zien om een Tesla te verkiezen boven een merk die iets minder automatisch kan maar in andere opzichten veel fijner rijdt en te bedienen is.
Apple wilde ook alles anders doen. En kijk wat ze nu zijn, een van de grootste marktleiders in het westelijk halfrond en wereldwijd de nummer twee in tech (afgemeten aan market cap).

Anders doen is niet vreemd, het maakt je uniek. Dat kan je leuk vinden of niet leuk, maar het is zeker geen recept voor falen.

En om met Jobs te spreken:
Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.
Juist de mensen die de status quo ter discussie durven te stellen en andere aanpakken onderzoeken en zich niet aan conventies houden "want zo doen we het al jaren" zijn denk ik de mensen die verandering te weeg brengen.

[Reactie gewijzigd door Odie op 16 april 2024 15:18]

Ik heb dus juist het tegenovergestelde. Om maar eens iets te noemen: een autosleutel. Er zijn zoveel dingen die bij andere automakers gedaan worden omdat het altijd al zo gaat. Daarnaast is elk, maar dan ook elk, infotainment of knopje waarbij ik langer dan 0,05 seconden moet wachten op actie af. Helaas is dat simpelweg ongeveer 80% van de autos omdat de techniek vaak achterloopt. Bedoel toen de ID.3 op de markt kwam kon die niet eens snelladen of OTA ontvangen als een standaard...

Maar ieder heeft zijn voorkeuren en iedereen heeft zijn eigen ervaringen en daarom zijn er verschillende merken en uitvoeringen. Iedereen happy.
Zelf rijd ik ook in een EV maar ik rijd liever niet in een Tesla.
Branding is ook een ding. Ik ben niet super merkbewust, maar ik ga niet in een Muskmobiel rijden, dat voelt gewoon verdrietig. Zijn imago werkt inmiddels tegen z'n merk vermoed ik.
Dat, plus dat er tegenwoordig ook wat te kiezen is in hetzelfde (en lager) prijssegment.
De hele beurswaarde en aantal medewerkers zijn gebaseerd op de verwachting dat ze de grootste zullen zijn/blijven, en dat is gewoon niet het geval.
Onlang las ik volgende:
Een auto is hardware waarvoor software gemaakt wordt voor een optimalere rijervaring.
Een Tesla is stuk halfafgewerkte software waarrond hardware-achtige dingen rondgebouwd werden.
Zolang Tesla zijn voertuigen niet als 'auto' beschouwt, zullen er steeds meer problemen opduiken en minder relevant worden in de EV wereld.
Jij hebt duidelijk nooit in een Tesla gereden ;). Als ik ermee op wintersport kan gaan en al meerdere keren reizen heb gemaakt van ruim km 2500 enkele reis dan zie ik niet wat er half afgewerkt is, al helemaal niet wat software betreft. De gemiddelde infotainment systeem van een auto krijgt van mij een 4, die van tesla een 7+ (kan altijd beter).
Hey infotainment systeem is een van de minst belangrijke dingen in de cabine van een auto.
ik reageerde op de opmerking dat "Een Tesla is stuk halfafgewerkte software" is. Als dat halfgewerkte software is dan zijn dat van andere merken alpha versies.

Maar voordat je gaat rijden is dat wel een van de belangrijkste onderdelen, bijvoorbeeld voor de navigatie, laadlocaties onderweg, instellen van de muziek die je wil gaan beluisteren onderweg, aanpassingen aan je stuur(kolom) of spiegels enz.
Voor mij maakt de inclusie van Apple Carplay of Android Auto een infotainment zoveel beter. Aangezien dit na zoveel jaren nog steeds ontbreekt bij Tesla, zou je inderdaad kunnen stellen dat Tesla halfafgewerkte software heeft.

Ook perfect werkende sensoren vervangen door het verwerken van camerabeelden via software (Tesla Vision), geeft de Tesla software een onafgewerkte indruk, een snelle google zoekopdracht toont je alle problemen die de mensen ondervinden met Tesla Vision.

Misschien vind je het belangrijk dat je naar een open haard kan kijken op je scherm, of dat je scheetgeluiden kon afspelen als toeter (gelukkig nu niet meer), maar de meeste mensen hebben gewoon nood aan een goede rij-ervaring en op sommige vlakken verbetert dat wat bij Tesla, maar dan willen ze weer op andere vlakken geld besparen met de gevolgen vandien.
Voor mij maakt de inclusie van Apple Carplay of Android Auto een infotainment zoveel beter. Aangezien dit na zoveel jaren nog steeds ontbreekt bij Tesla, zou je inderdaad kunnen stellen dat Tesla halfafgewerkte software heeft.
Dat komt waarschijnlijk omdat je nooit de infotainment van Tesla hebt gebruikt. Ik maakte ook gebruik van Android Auto, en toen ik tesla ging rijden dacht ik ook dat te gaan doen. Na een paar dagen wist ik wel dat ik het absoluut niet zou missen en nu zou ik niet anders willen.

Ze doen best wat dingen niet goed wat betreft bouw van de auto en afwerking, al wordt dat elke keer beter. Maar software? Nee, daar heb ik tot nu toe alleen maar lof voor. Bij elke update (soms meerdere per maand, duurt 20 minuten) heb ik het gevoel dat het beter wordt.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 15 april 2024 20:39]

Niet mee eens.. Ik mis Android Auto ook. Veel meer apps mogelijk. En de navigatie van Tesla is ook niet perfect... al paar keer afrit gemist door onduidelijke navigatie.
Maar dat ze geen goeie auto kunnen bouwen klopt niet. De 3 en de Y die ik heb rijden zeer goed, en het laden via het tesla netwerk is pure luxe.
Wel een beetje raar dat de traditionele merken nu net dezelfde switch aan het maken zijn
Het is goedkoper.
Geen dashboard en alles met touch op een display doen is minder veilig, maar wel goedkoper te produceren. En dan doe je alsof het een design beslissing is.

Gelukkig zijn er ook merken die hier niet aan meedoen.
De meeste hebben het wel zitten proberen , maar niemand slaagde erin om een goed geheel te creëren .

Dus stappen ze terug over naar knoppen.
Sowieso is dat een stuk duurder om te produceren en dat is tot op heden voor veel merken het grote issue , EV’s zijn duur om te produceren
Ik vind mijn Tesla juist erg fijn, en een stuk fijner dan concurrenten. Ze benaderen de auto als 1 geheel ipv dat ze de lampen, koeling en noem maar wat als losstaand iets ontwerpen en daarna bij elkaar stoppen. Zo wordt in de winter de restwarmte vd electronica weer gebruikt om je interieur op te warmen, bij traditionele fabrikanten is een dergelijke integrale aanpak echt een brug te ver.

Al mijn vorige auto's liepen - zeker op software gebied - hopeloos achter.

[Reactie gewijzigd door pirke op 15 april 2024 17:27]

Een EV is een platform net als een mobieltje. Je hebt HW nodig voor de SW. En bij een EV zitten er wielen onder en een metalen huls.
Ik snap dat er vraag is naar de Cybertaxi, maar dat ze dachten dat die lelijke, dure en onpraktische Cybertruck een success zou worden is mij een raadsel. Maar goed, om Tesla gezond te houden
snap ik wel dat zij op tijd moeten saneren, om vervolgens later weer te groeien.
De Cybertruck is qua uiterlijk en uitvoering wel een niche in de pickup markt waar de early adapters heel gelukkig van worden. Als deze groep voorzien is zal de verkoop behoorlijk inzakken verwacht ik, want op sommige zaken is er wel wat aan te merken op de Cybertruck.

Vanuit technisch perspectief wel een hele interessante auto die veel “firsts” op zijn naam heeft staan!
Jason Cammisa heeft een hele interessante video erover gemaakt: https://youtu.be/L6WDq0V5oBg?si=wTTUZRrDG5-47Zm7
Er staan 2 mln orders voor de CT.
Als 50% afhaakt is dat nog steeds 1 mln.
De CT founder series kost 100k en zal daarna in prijs dalen.
Er zijn geen 2 miljoen orders voor de CT, er zijn 2 miljoen plaatsjes gereserveerd op de wachtlijst. Alleen zijn die 2 miljoen reserveringen van over heel de wereld en wordt de CT nooit buiten noord Amerika verkocht. En ook binnen Noord Amerika waren er destijds vele reserveringshouders die het puur dedenom te kunne opscheppen maar nooit tot aankoop zouden overgaan. Jongeren van nog geen 15 die een plaatsje (of meerdere) op de lijst innamen.

Het orderboek voor de volgende jaren zal wel gevuld raken, twijfel ik niet aan. Maar miljoenen? Dan is Tesla nog meer dan 10 jaar bezig met produceren.
Maar een reservering kost je $1000 wat het voor sommigen wel erg duur maakt om iets alleen te reserveren om erover op te scheppen.
Dat klopt niet, het is een reservering van $100, en die $100 krijg je nog terug ook als je besluit niet af te nemen. Al met al kost dat 'op de lijst' staan dus niets.
Behalve als Tesla op z'n gat gaat misschien.
Het heeft bijna 30 miljard aan cash en een totale schuld van 10 miljard dollar op de balans staan. Zonder de uitgavepatroon aan te passen, kan het bedrijf met de cashburn van Q4 van '23, minstens 1 jaar vooruit zonder ook maar 1 euro omzet te hebben. De kans dat Tesla failliet gaat, acht ik dus klein in.
Daar mag een 0 van af, een reservering kost je 100USD, die ook nog eens refundable is.
De reservering was $100, als je die om wilt zetten in een order kost dat je $1000
Zou als het waar was alsnog niet het laagste bedrag zijn dat iemand ooit voor een statussymbool betaald heeft (zoals bijvoorbeeld de Cybertruck zelf)
Ik weet niet hoe jij aan 2 mln reserveringen wereldwijd komt. Want het wordt alleen in US verkocht.
Ja 2 mln. Target rate is 250k per jaar en ze zitten nu op 125k.
Jouw bewering 10 jaar klopt dus niet.
Toen de truck gelanceerd werd, hebben mensen van over heel de wereld een reservering kunnen plaatsen. Tien was nog niet bepaald in welke markten deze gelanceerd zou worden, dus laat maar komen, dat gratis geld.

De productie zit vandaag helemaal niet op het niveau van 125k, we zitten nog helemaal vooraan en ramp UP moet nog volop gebeuren. In Q1 zijn naar verwachting nog geen 4k trucks geproduceerd. Analisten verwachten dat er dit jaar een 50k gebouwd gaan worden.
Hij zou ook eerder uitkomen en goedkoper zijn. En als amfibie te gebruiken.

Combineer dat met dat deze truck niet wereldwijd te koop staat en ik zou intussen wat minder serieus wachtende klanten verwachten.
Het zit je wel hoog dat bijna niemand het met je eens is.
Ik weet niks van die cijfers, maar wel dat dat ding afgrijselijk lelijk en verschrikkelijk onpraktisch is. Kan me dus voorstellen dat de "ontkenners" gelijk hebben.
Hoeveel mensen zouden een reservering plaatsen om op te kunnen scheppen? Het lijkt me dat dit maar een klein percentage zal betreffen. Voor jongeren van nog geen 15 jaar lijkt me dit nog minder waarschijnlijk aangezien ze met die USD 100 wel betere manieren kunnen bedenken om te flexen.

Dat de truck waarschijnlijk niet buiten de VS en Canada (?) geleverd gaat worden zal problematischer zijn voor Tesla.
Heb je een bron voor die orders? Normaal zou dat dan wel breed uitgemeten in de financiële verslagen staan, als het inderdaad geplaatste orders zijn maar daar vind ik niets terug (enige dat te vinden is, is dat er in Q1 2024 in de categorie 'overige', waar de Model S, X en CT onder vallen, er 20995 geproduceerd zijn van al deze modellen samen, en slechts 17027 verkocht tijdens dat zelfde kwartaal, waardoor er dus overproductie is. Al hoeft dat laatste voor een Q1 niet vreemd te zijn.

Of heb je het over die 2 miljoen reserveringen die Tesla volgens onofficiële cijfers van een markt analist mogelijk zou hebben staan, zelfs al zouden dat er inderdaad 2 miljoen zijn, zijn het geen orders en mogen die ook als het goed is niet als zodanig geduid worden in aandeelhouder informatie aangaande de financials, tenzij de orders definitief zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 15 april 2024 15:06]

Nee, er zijn geen 2 miljoen (pre-) orders geplaatst. Niemand uit deze groep van 2 miljoen heeft een contract getekend om zijn interesse in de auto kenbaar te maken. Ze hebben een paar USD inschrijfgeld betaald, die ze terug krijgen wanneer ze afzien van een bestelling.

En het overgrote deel van de mensen gaat dat doen, vanwege de prijs. Ipv de beloofde 40,000 USD kost het ding nu tussen de 70,000 en 100,000 USD. Dat is voor de meesten gewoon teveel geld. Dat de CT in prijs gaat dalen is leuk en aardig, maar er gaat geen 60% van de prijs af. De goedkopere modellen komen tzt beschikbaar, maar die zijn bijna 2x zo duur als oorspronkelijk voorgesteld.
> een niche in de pickup markt

En wat is die niche dan precies? Rijke techbro's die in een de markt zijn voor een wagen die past bij hun kleine-piemelsyndroom? Want een pick-up waar niet eens een fiets in past is de naam niet bepaald waardig. Heel vreemde niche om een productlijn voor op de te starten.
Je moet in de VS eens reizen buiten Californië en NY, en rond rijden op de 'boerenbuiten'.
Je ziet de ene pick-up na de andere, allemaal met 1persoon er in en niks in de laadbak.

Als je vraag waarom ze die dingen kopen, dan is het om te gaan jagen of voor de vrije tijd etc.
En ze moeten een boottrailer en paardentrailer kunnen trekken in geval van...

Het bezit van pick-ups is even amerikaans als het wapenbezit, net zo onzinnig en onnodig bekeken door europese ogen, maar onmisbaar voor mensen die daar wonen.

Dat Tesla dus met den Cybertuck begonnen is vind ik niet onlogisch. Het is geen niche, dat is een enorme markt waar ook Rivian en Ford in proberen te vissen.
Het bezit van pick-ups is even amerikaans als het wapenbezit, net zo onzinnig en onnodig bekeken door europese ogen, maar onmisbaar voor mensen die daar wonen.
Dat is niet per se waar. Er zijn veel Amerikanen die het gebruiken maar het gros van de eigenaren van pick-up trucks maar de crux zit hem in het feit dat pick-up trucks aan minder strenge eisen moeten voldoen in verhouding met kleinere auto's omdat ze als "light trucks" worden geclassificeerd. En daarbij de auto industrie heeft gelobbyd dat light trucks minder regels hadden, ook met betrekking tot veiligheid en uitstoot. En toen gingen de automakers zich richten op marketing voor light trucks omdat het hen een grotere winstmarge oplevert.
video

Het idee dat veel Amerikanen pick-up trucks nodig hebben is vooral een marketing praatje.

[Reactie gewijzigd door separhim op 15 april 2024 15:55]

Volgens mij zegt Tommie12 ook helemaal niet dat ze het nodig hebben, maar vooral dat ze het nodig dénken te hebben. Amerika is ook een compleet ander land qua autogebruik, nagenoeg alles is ingericht op het gebruik van (grote) auto's.

Hier past zo'n ding nergens. Er is hier in de straat iemand met een Dodge Ram, dat ding steekt nog steeds 50 CM uit als hij helemaal tegen (of eerder in) de heg is geparkeerd. Dat ding is langer dan de gemiddelde bestelbus van een zzp-er. Als ik tussen dat ding en een bestelbus geparkeerd sta, kom ik amper de parkeerplek uit...

Ik heb de eigenaar overigens nog nóóit met iets in z'n laadbak gezien, dus wat hij ermee moet? (misschien is het ook wel een amerikaan ;) )
A wild guess... de auto wordt zakelijk gereden. Juist wanneer laadruimte niet de reden is waarom iemand zo'n auto zakelijk aanschaft kan ik mij voorstellen dat je liever in zo'n pick up rijdt dan in een Ford of Renault bus of iets dergelijks. Zit je op z'n minst nog lekker terwijl je jouzelf verplaatst in zo'n groot ding. Comfortabel en ruim van binnen zijn ze wel.

Gas tank erin en het haalt gemiddeld nog 1 op 10 als je het omrekent naar benzine.
beter nog, _het_ argument tegen de pick-up is zijn groot vervuilend verbruik. Met een EV is er toch totaal geen probleem meer, geen uitstoot meer!

Nota: dat het ding dan ook 2 a 3x zoveel elektriciteit slurpt vergeten ze effe.

Op den buiten in de VS, wordt er wel veel met mega-caravans rondgereden.
Je moet in de VS eens reizen buiten Californië en NY, en rond rijden op de 'boerenbuiten'.
Je ziet de ene pick-up na de andere, allemaal met 1persoon er in en niks in de laadbak.
Ook hier in California sleept men vervolgens in het weekend wel hun hele hebben en houden mee de bergen in. Grote caravan, oplegger, (race-) auto's, boten, jetski's, paarden, de hele rataplan gaat mee voor een weekendje in de bergen, Lake Tahoe of één van de vele andere meren.

Tevens is een pickup truck fiscaal aantrekkelijk vanwege het gewicht, gericht op de zakelijke markt. Investering kun je in 1x afschrijven. Prima dat jij daar een andere mening over hebt, maar echt niemand in de USA die zich druk maakt om jouw mening... 8-)
Niet alleen dat, het pickup segment is ook verreweg het meest winstgevend. Het is dus erg fijn daar een graantje van mee te kunnen pikken, in het rijkste land op aarde.

[Reactie gewijzigd door Gulpen op 15 april 2024 17:12]

Rijkste land op aarde, met schrikbarend veel straatarme mensen, geen goede zorgverzekering, meestal geen pensioen, nauwelijks vakantie en beroerde infrastructuur,
Het is maar wat je belangrijk vind
Als je je bedenkt dat Musk precies zo'n persoon is is het helemaal niet zo'n gekke gedachte om voor die niche een productlijn te starten.

Het probleem komt er met het feit dat die niche ook en een niche blijkt te zijn en iedereen met een beetje normaal wereldbeeld dat ding aan zich voorbij laat gaan.
Hoezo past er geen fiets in? Ik heb al meerdere Cybertrucks gezien en daar kun je prima wat fietsen in kwijt.
Dat is een vrij normale manier om je fiets te vervoeren met een pickup. Al vaak voorbij zien komen in de VS.
Vreemd, mijn fiets past gewoon in mijn saaie Prius Wagon, een doodnormale gezinsauto. En dat zonder het voorwiel te moeten laten rondslingeren. Jouw uitspraak klinkt dus als copium :+

Als deze post-apocalyptische onveilige oerlelijke kinderdodende bak wansmaak minder laadruimte heeft dan mijn auto, wat is dan in godsnaam het nut ervan?
Ja het past niet in je straatje maar het is wel zo. Google eens op “pickup bike mat”.
Het feit dat pickups nog nuttelozer zijn dan de wannabemacho's die ermee rijden beweren past net heel goed in mijn straatje, het enige dat niet past is blijkbaar 1 fiets in die stoere grotejongensauto van je :+
Ik rij een tesla model 3. Ik heb gewoon geen afgunst en er is gewoon meer dan Nederland waar alles op 15 min afstand ligt en er geen natuur meer over is.
Die laadbak van de CyberTruck is natuurlijk wel oneindig hoog :+
praktisch gezien moet je uiteraard onder bepaalde waardes blijven, al is het maar omdat het er anders uit kantelt
Prachtig onder woorden gebracht!
Volgens mij is dit meer de manier om een fiets te vervoeren als je auto te klein is. En als je truck te klein is heb je dus niet de juiste truck gekocht..... :Y)
Ja en dan vergelijk je dat met een normale benzine truck en 3x raden? Exact hetzelfde probleem.

Sorry hoor maar dit is problemen zoeken die er niet zijn.

https://external-content....ee7fc45d50d90c&ipo=images

https://external-content....1903410efa4cd8&ipo=images

Als je al eens op de weg bent geweest in de VS zie zo dat het merendeel van de auto’s trucks zijn met vrijwel identieke afmetingen. Die truck beds worden door jan en alleman als basis platform gebruikt om hun eigen add ons op te installeren. Ja sommige trucks hebben net iets grotere laad bakken achterin maar dat zijn vaak de extra grote uitvoeringen l.
Ik zie vooral pickups met een belachelijk kleine laadruimte. Het oorspronkelijke doel dus compleet voorbij, en enkel gericht op Snelle Eddy's die denken "auto cool = ik cool". Je krijgt daar nog geen IKEA doos in.
De meeste amerikanen met een pick-up truck kunnen niet eens met een fiets rijden...
Vergeet niet dat de huidige Cybertruck het topmodel is met 3 motoren. Er komen ook "budget" modellen uit die wat meer betaalbaar zullen zijn maar zolang Tesla deze topmodellen kan verkopen zullen ze de markt daar eerst van voorzien. Pas als de productiesnelheid op een acceptabel niveau komt en de markt bovenin verzadigd is, zal er een lichtere versie op de markt komen met een ander prijskaartje.
Net zo vreemd als dat er in Duitsland auto's met honderden PKs verkocht worden. Want in Nederland is het helemaal niet nodig.

Of Italianen met hun piepkleine bestelwagens. In NL niet nodig dus ook voor hun niet nodig.

Of 4x4 autos in noorden. Belachelijk, het is nergens voor nodig.

Of cabrio in warme landen. Het regent toch bijna altijd in Nederland.

Goed, sarcasme maar je snapt het wel :)

Cybertruck was nooit bedoeld om in grote aantallen te bouwen of te verkopen.
Cabrio's worden niet verkocht in warme landen. Daar is het veel te warm en wil men airco in de auto.
Zijn de eigenaren er al achter dat je hem iedere keer na een ritje met de hand moet wassen? Want het ongecoate staal kan niet bepaald tegen corrosie (en ondanks dat het "stainless" is, moet je hem nog steeds ontdoen van o.a. vliegjes, vogelpoep etc alles wat potentieel corrosief is).

Uit de owners manual:
To prevent damage to the exterior, immediately remove corrosive substances (such as grease, oil, bird droppings, tree resin, dead insects, tar spots, road salt, industrial fallout, etc.). Do not wait until Cybertruck is due for a complete wash. If necessary, use denatured alcohol to remove tar spots and stubborn grease stains, then immediately wash the area with water and a mild, non-detergent soap to remove the alcohol.
Het zal niet helpen dat de CT leveringen gepauzeerd schijnen te zijn doordat het plastic onderdeel van het gaspedaal los kan komen en deze daardoor in vol gas kan blijven steken. Maar goed dat is vast wel op te lossen.
Nu, ik ben een echte anti-musk-man, maar je moet wel eens de handleiding van je eigen Europese normale diesel- of benzinewagen goed doorlezen, want ook daar staat geschreven dat je zo snel mogelijk de carrosserie moet wassen en ontdoen van vogelpoep, vliegjes en dergelijke om de lak niet te beschadigen. Er staat ook dat je je auto best niet in direct zonlicht wast.
Ook raden de 'normale' autobouwers aan om je auto zo min mogelijk door de carwash te laten gaan en dat je hem beter handwast.

Natuurlijk wordt het nu uitvergroot. Eerlijk is eerlijk.

Neemt niet weg dat de cybertruck één grote constructiefout is en vol problemen zit.
Komt er ook nog bij dat vooral in de US een Tesla een politiek issue geworden is en daardoor veel gewone autobezitters geen zin meer hebben om bij de aankoop van een nieuwe EV-wagen voor Tesla te kiezen.
Nu, ik ben een echte anti-musk-man, maar je moet wel eens de handleiding van je eigen Europese normale diesel- of benzinewagen goed doorlezen, want ook daar staat geschreven dat je zo snel mogelijk de carrosserie moet wassen en ontdoen van vogelpoep, vliegjes en dergelijke om de lak niet te beschadigen. Er staat ook dat je je auto best niet in direct zonlicht wast.
Alleen dit laatste staat er bij mij in, en dat is wel een terecht punt. En dat bij krassen je die asap moet behandelen. En een opmerking over pekel, maar dat is alleen voor het onderstel.
Grote probleem met het onbehandelde staal is dat je er weinig aan kan doen zodra het verkleurd is. Je kan het natuurlijk lakken ... Bij normale auto's heb je in ieder geval nog de clear coat die iets doet.
Zijn de eigenaren er al achter dat je hem iedere keer na een ritje met de hand moet wassen?
Hier in LA zie je vele CT's rondrijden in allerlei kleuren, allemaal keurig in de folie gezet. Wat niks bijzonders is, wordt hier met heel veel nieuwe auto's gedaan.
In de handleiding van je telefoon staat ook dat die niet in je broekzak mag ;)
Wat hebben ze dan voor bijzonder roestvast staal gebruikt dan het dan zo gevoelig is?
Want normaal gesproken hoef je je daar echt geen zorgen om te maken. (zout is iets wat je normaal gesproken niet veel mee te maken zult hebben, dus die snap ik wel)

Overigens hoeft "damage" niet meteen roest te betekenen. Het kan ook zijn dat je blijvende vlekken krijgt of zo iets.
Is meer een Halo model lijkt mij, ipv een echt massaproduct. Zie het als de Audi R8 ofzo. Coole nieuwe technieken + een imagebooster.

De Hummer EV is ook zo'n product. Veel hype rond de launch, de 1e batch verkocht voor tienduizenden boven de prijs die Hummer vroeg, maar nu, een dik jaar later oid, ze verkopen er een paar per maand dacht ik. In ieder geval zeer weinig. Want wie wil er nou een heel dure en zeer onzuinige EV. Dan is een heel dure en zeer onzuinige diesel of benzine pick-up praktischer.
Technisch gezien is het bijzonder hoe effectief en efficiënt dit voertuig is in het verwonden van omstanders.
Deze video omschrijft het beter
https://youtu.be/lFloLGmPKl0?si=jXqncQauvapTwcRE

Kortom een voertuig welke een 'waste of resources' is.
Ik heb al een aantal filmpjes gezien van zaken waar ik als potentiële koper toch niet vrolijk van zou worden.

geen beveiliging bij de automatische koffer sluiting.
"gaspedaal" die er af kan schuiven en zich vast kan zetten in onderste stand
crashtests
....
"gaspedaal" die er af kan schuiven en zich vast kan zetten in onderste stand
Wauw… daar zit je dan, in je auto die vol gas gaat en geen uitknop heeft.
De early adopters gaan tesla niet overeind houden in termen van verkoop en omzet.
Dat is bewezen onzin. De roest die zichtbaar is, is "vliegroest". Als metaaldeeltjes op het oppervlak terecht komen gaat dat roesten maar dat poets je er zo af. De rest van de auto zal ook niet snel roesten, zo bestaan grote delen van de constructie geheel uit Megacasts, ofwel onder hoge druk "gegoten" aluminium.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 15 april 2024 15:49]

Maar ook dat soort roest wil je toch niet op je auto, of ben ik nu compleet gek..?
Het is niet uniek voor de Cybertruck, als je metaaldeeltjes op de lak van jouw auto krijgt (veronderstellend dat je een auto hebt) gaat dat ook roesten. Alleen zie je dat doorgaans niet. Het is niet niet het RVS zelf dat roest. Het is overigens vooral in de media opgeblazen, kijk je op het Cybertruck Owners Club forum dan valt het reuze mee. Daarnaast zijn veel Cybertrucks al gewrapped om een unieke look te krijgen of vanwege reclamedoeleinden (zoals de Cybertruck van JerryRigEverything).
Niet gek, maar je haalt wel wat dingen door elkaar. Vliegroest is géén roest van het eigen materiaal, maar van de viezigheid (de ijzerdeeltjes) die op het materiaal zijn beland. Het zit dus ook niet vast op jouw auto, je poetst het zo weer weg. Punt is alleen dat je het zo goed ziet en dat mensen denken dat jouw auto aan het roesten is.

Vliegroest zit op vrijwel elke auto, alleen zie het niet of nauwelijks. En een gelakte auto hecht het minder goed aan, waardoor je deze makkelijker weer schoon maakt.

Overigens heb ik al diverse cybertrucks in de folie gezien, waardoor je dit probleem ook niet meer hebt. Nieuwe auto's worden vaak in een wrap gedaan, beter voor de waarde van de auto: Minder kans op (lak-) schade.
Snap ik ook niet, ze hadden in plaats daarvan beter de model 2 kunnen bouwen. Verder neemt de vraag naar EV's natuurlijk gewoon af. Wel of geen concurrentie uit China. De nieuwigheid is er nu wel een beetje vanaf en iedereen met een oprit heeft er inmiddels eentje. Als de rest moet kiezen tussen meest praktisch en het milieu gaan ze toch weer voor een brandstofauto en ik kan ze geen ongelijk geven.
Waarom hadden ze beter de Model 2 kunnen bouwen?
In hun thuismarkt is de vraag naar een Model 2 waarschijnlijk maar beperkt (de Model 3 is al een zeldzaam kleine auto daar), terwijl pickups echt een vraag naar is waar geen concurrentie in is (was, want er is nu ook de Rivian en nog wat andere).
Elektrische pickups is echt een niche markt daar in de VS. Zeker die zuiderlingen daar die willen gewoon een V8. Plus hier mag dat ding niet eens worden verkocht. Model 2 kun je wereldwijd verkopen.

Overigens heeft Musk zelf al toegegeven dat de Cybertruck een verkeerde zet was die Tesla weleens duur zou kunnen komen te staan.
Niemand ontkent dat het een nichemarkt is, sterker nog dat is de enige reden dat er een ev pickup is.
Want wie gaat er nu nog tussen de Ford, Chevy, Ram, Toyota en zelfs Honda en vele andere als nieuw merk een pickup inbrengen zonder niche.

Dat het een verkeerde zet is hebben we in Nederland een gezegde voor;
'Van achteren kijk je de koe in de kont'
Want achteraf.. ja dat is makkelijk..
En Ford brengt de F150 (de meest verkochte wagen in de US) Ook gewoon elektrisch uit.
Maar volgens mij is de F150 wel echt minder qua specs da de Cybertruck, dus in een nichemarkt kan dat wel een ding zijn.
Het is maar net wat je belangrijk vindt. De F150 heeft wel een fatsoenlijke laadbak waar de cybertruck echt een klein bakje heeft. Zijn er denk ik niet zo veel die acceleratie echt belangrijk vinden bij een Pick-up truck.
De laadbak van de Tesla is langer, daarom is de F150 qua formaat volgens mij ook niet de beste vergelijking.
(maar volgens mij is er geen andere Ford F EV)
Maar die verkopen vallen ook tegen. Volgens mij is die productie ook al teruggeschroefd.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 15 april 2024 16:29]

De markt is wereldwijd ook sterk aan het opschuiven richting de PHEV, als "beste van 2 werelden" (je rijdt 90% van de tijd electrisch met de voordelen van goedkoop en schoon rijden, maar dan zonder de nadelen van prijs en gewicht), en dat nekt met name Tesla omdat die deze technologie niet in huis hebben.
PHEV is maar een tijdelijke stap naar volledige EV. Je krijgt alleen maar deels beste van twee werelden. De nadelen zijn dat je beide technieken in één auto stopt. Dus ook met dezelfde problemen zit als met een EV, waaronder accu degradatie, meer gewicht omdat je naast een ICE motor ook een elektromotor en bijbehorende (kleine) accu hebt, ofwel meer onderhoud/storingsgevoelig enz.
Klopt wel maarja het is meer de afweging wat je belangrijker vindt. Ik heb zelf een RAV4 phev gekocht vorig jaar na heel lang twijfelen over een BEV. En nu ik al die prijsverlagingen zie ben ik blij. Ford ook weer 13.000 euro korting op de Mach-E. Je zou hem maar gekocht hebben.

En ja ik sta ieder jaar in de garage voor onderhoud. Maargoed ik heb wel 10 jaar garantie. Dus wat er kapot aan gaat zal mij een zorg zijn, als dat al gebeurt bij een Toyota.

En ik heb geen laadstress. Enige nadeel is dat ik heel vaak moet stekkeren want ik haal maar 80 km, maar het is genoeg voor naar kantoor, vervolgens laad ik daar en kan ik ook weer terug. En lange ritten lekker op benzine.

Dus nee absoluut geen spijt van mijn beslissing :) Er vallen echt hele harde klappen nu in het elektrische segment.
Ik zat vorig jaar met dezelfde keuze: PHEV of BEV occasion? Voor de laatste gegaan omdat ik het leuk (en belangrijk) vind om actief mee te doen aan de energietransitie. En als je dan toch electrisch gaat, dan gelijk vol electrisch :)

Economisch was dat op geen enkele manier verstandig. Dezelfde auto is nu voor 5k minder te krijgen. Maar ik zie dat niet als verlies. Ik zie dat als een mooie kans voor veel andere mensen om nu ook die keuze te kunnen maken. Dus hier ook geen spijt :)

(edit: en direct daarna lees ik dat de subsidie voor EV's wegvalt >_<. Zonde)

[Reactie gewijzigd door _fool op 15 april 2024 18:00]

Dat was de theorie een paar jaar terug idd, maar in de praktijk blijken de onderhoudskosten van PHEVs erg laag uit te vallen doordat die kleine lichte ICE nauwelijks belast wordt. Waar de PHEV eerst een korte tijdelijke oplossing leek, lijkt het nu een langjarige transitie te worden waar geleidelijk aan de accupakketten in PHEVs steeds groter worden naarmate we meer stroom in hetzelfde accugewicht kunnen opslaan en zo langzaam naar volledige BEVs kunnen overgaan. Helaas gaat die ontwikkeling niet zo hard als gehoopt. Een state-of-the-art 100 kWh pakket in 2024 is ~540 kg, dat is net zoveel als een 85 kWh pakket in 2014 woog. Het is beter, maar we hebben 100 kWh pakketten van ~200 kg nodig.
" onderhoudskosten van PHEVs erg laag uit te vallen doordat die kleine lichte ICE nauwelijks belast wordt."

Wat (if any) is de relatie tussen onderhoudskosten en belasting motor? Alsof de eerste 10 jaar / 100.000 km er grote onderhoudskosten voor een brandstofmotor zijn? En kosten voor tijdsafhankelijk onderhoud (distributie, olie) blijven gewoon bestaan dus daar heeft mindere belasting weinig effect op de onderhoudskosten
Met genoeg anecdotes over PHEV's die total loss zijn omdat vervanging van het batterijpakket >10.000€ kost.
Een klein batterijpakket dat iedere dag tot 2x toe volledig ontladen wordt en waar relatief grote vermogens door een klein pakket geleverd wordt gaat immers veel sneller door zijn cycli heen.
Ook de ontbrandingsmotor is niet betrouwbaarder. Die moet immers vaak meteen bij koud starten naar vollast gaan wanneer meer vermogen wordt gevraagd dan het elektrische gedeelte kan leveren. Een motor slijt niet zozeer van het aantal uren dat die gedraaid heeft als het aantal koude starts en hoge belastingen bij koude start.

Als ik iets van hybride zou kopen zou het de klassieke Toyota hybride zijn met een heel klein maar betaalbaar batterij, goede garantie en bewezen technologie.
Maar met geisoleerde anekdotes kom je niet zover - dan krijg je dat soort discussies als BEV's die "in brand vliegen" en dat soort dingen. Hybrides zijn inmiddels 25+ jaar op de markt (en BEV's ook alweer 10+ jaar), het is voor de meeste klanten en fabrikanten nu wel redelijk duidelijk hoe de typische kosten per km uitvallen: afschrijving, onderhoud, verzekering, praktijkverbruik etc. De groeiende populariteit van hybrides komt uit die praktijkervaringen, ook al zijn ze compleet niet sexy ten opzichte van futuristische e-trons, Lucid's en Tesla's aan de ene kant, en stoere grommende V8 motoren aan de andere kant.

Met het terugschroeven van de initiele royale 'start-up' subsidies op BEV technologie moet dat segment nu op eigen kracht zijn plaats veroveren, en dat is in de praktijk nu nog lastig voor een groot deel van de kopers. Maar er zit denk ik voldoende technologie in de pijplijn die de hybrides steeds verder richting richting 100% electrisch kan duwen: hogere energiedichtheid, lagere accu kosten, verbeterde grondstoffen, lagere laadprijzen bij snelladers etc. Ondertussen rijden we in PHEV's die een steeds groter deel van hun kilometers electrisch rijden, en die weg leidt ook gewoon naar Rome.
PHEV gaat het niet worden, bij de meeste gevallen, is het elektrisch gedeelte er maar op geplakt ipv daadwerkelijk de elektrische en gewone aandrijflijn in elkaar te laten overgaan. Je haalt die er vrij snel van tussen door te kijken wat hun 0-100 snelheid is en vervolgens hun topsnelheid. 0 naar 100 in 6.5 seconden met een topsnelheid van 185km per uur? Foute boel.

Maar wat PHEV echt de das om doet is simpelweg de kost om ze te produceren, aan de basis moet je namelijk van een EV beginnen. Immers je kan niet vertrouwen op het vacuum van je motor om je rembrachtiging te doen, de compressor voor de airco en de hydraulica pomp voor stuurbekrachtiging moeten tevens elektrisch aangedreven zijn. Een 12V alternator wil je ook niet want dan trek je de 12V batterij continu volledig leeg, je zult van 400V naar 12V moeten converteren.

Dus nu heb je feitelijk een volwaardige EV maar met beperkt vermogen, beperkte batterij en je hoeft ook geen rekening te houden met rijden tijdens negatieve temperatuur. Dan voeg je de klassieke aandrijflijn toe en spendeer je heel veel uren aan engineering om de elektromotor tussen versnellingsbak en motor te steken en deze op elkaar af te stemmen, het koelsysteem van de motor te koppelen met het elektrisch verwarmde gedeelte enzoverder.

Dan kom je bij de klant en wat zegt die klant?
Ja maar ik wil geen 50km elektrisch kunnen rijden, ik wil er 200 kunnen rijden.
Ja maar ik wil een auto die op de autostrade ook zuiver elektrisch goed kan optrekken.
Ja maar ik wil ook kunnen snelladen.

En het belangerijkste van al, die PHEV moet goedkoper zijn dan een full EV terwijl de klant eigenlijk een full EV wenst met nog een volledige klassieke aandrijflijn erbij?

Ik kan je nu al verklappen dat autoconstructeurs al lang opgegeven hebben om PHEV verder te ontwikkelen, verlieslatend product als je het correct wilt doen naast het feit dat iedereen vrij duidelijk is dat ze fiscaal afgestraft gaan worden in de toekomst.
Dat is wat men in theorie dacht tien jaar geleden, maar in de praktijk zijn hybrides nu in 2024 goedkoper dan volledig electrisch en volledig ICE in de combinatie van aanschaf, onderhoud en verbruik gebleken - en de verkoopcijfers van hybrides zitten daardoor wereldwijd enorm in de lift. Iedereen verwacht dat 100% electrisch waarschijnlijk wel het eindpunt is, maar als de route daar naartoe grotendeels via hybrides loopt, dan ga je als fabrikant toch een hoop mislopen als je die boot mist.

Fiscaal ligt de nadruk nu op het afstraffen en geleidelijk van de weg krijgen van non-hybride ICE auto's, met name grote/zware SUVs, daar valt de grote klimaatwinst op te halen.
Onderhuids is het wel weer een heel mooie evolutie van de EV. Dat is er jammer aan, het is een geniale auto met een debiele koets. Laten we hopen dat ze bij zinnen komen en een nuttige auto gaan maken.
De Robiotaxi en de Cybertruck staan hier los van. Robotaxi bestaat zelfs nog niet. Tesla verkoopt vooral model S,3,X en Y. In Q1 2023 was er geen cybertruck. In Q1 2023 werden er +- 440k auto's verkocht. in Q1 2024 is dat gezakt naar +- 386K. Dat is ongeveer 8,5% minder.

Dat is geen typisch Tesla-probleem ook andere EV brand zoals Polestar rapporteren veel minder YOY EV-verkopen.
Ik snap dat er vraag is naar de Cybertaxi,
Cybertaxi is geen vraag naar, die bestaat immers nog niet.
dat ze dachten dat die lelijke, dure en onpraktische Cybertruck een success zou worden is mij een raadsel
Geen idee wat ze dachten maar veel mensen houden van het radicale karakter van de cybertruck. Het lijkt idd eerder op een marketingstunt dan een klassiek head to head F150 lightning alternatief. Al zullen de verkoopcijfers mogelijk wel in lijn liggen. $60,990 voor een EV truck is niet extreem duur. Zelfs de $100.000 versie met 800+ HP is eigenlijk goedkoop want een Ford 150 Raptor is zelfs $10.000 duurder. Een mercedes G-Class is geen pickup maar wel makkelijk $50.000 dollar duurder. Wat prijszetting zitten ze daar redelijk goed.
om Tesla gezond te houden
snap ik wel dat zij op tijd moeten saneren, om vervolgens later weer te groeien.
Volgens Musk komt het vanwege de dubbele profielen dankzij de snelle groei in de afgelopen jaren. Dat kan natuurlijk zo zijn maar ik vermoed dat de vertraagde groeicijfers er ook voor iets tussenzitten. Het zal wel een combinatie zijn geld en efficiëntie.
Maar die lelijke model Y is wel een succes geworden :?
Maar wie bepaald wat lelijk is?
Ik heb vorige week nog in een Cybertruck gezeten, ik vind het een prachtige auto.

De ene vindt Volvo een geweldig mooie auto, de ander heeft liever een BMW.
Van de cybertruck, hoe lelijk die ook is, kun je nog zeggen dat het gedurft is maar de Y koop je niet voor de schoonheid. Als mensen EV moeten rijden kiezen ze gewoon voor de hoogste range voor de laagste prijs met de meeste opties en dan kom je bij Tesla en moet je maar even slikken dat de auto zelf niet moeders mooiste is.
Maar je leest over mijn eerste zin, wie bepaald of die lelijk is?

Want ik vind de Model Y helemaal niet lelijk, ik vind hem ook niet mooi.. ik vind hem gewoon wat saai,.
En heel eerlijk, dat is wat hij ook goed doet.. het brengt je goed en goedkoop van A naar B.. zo degelijk en saai mogelijk.
In dat opzichte is het gewoon een hele goede auto.

Want je maakt mij ook niet wijst dat mensen met een Peugeot 107 rijden om dat die zo mooi is, maar omdat het van A naar B gaat.
De Y biedt een goede mix van aerodynamica en ruimte. De hatchback kofferklep is ook veel praktischer dan de model 3. IMO de meest efficiënte gezinswagen die te koop is.

Neemt niet weg dat het een apart zicht is als je er achter rijdt. Lijkt wat op een bultrug. Maar de looks zijn ook maar controversieel omdat het nieuw en apart is.
De nieuwe aerodynamische Mercedessen (EQS, EQE) ogen nog slechter.
Golf was niet mooi en niet lelijk maar werd wel goed verkocht. Audi a3 eigenaren wilden niet in een golf gezien worden. Smaak is van alle tijden.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 15 april 2024 19:06]

De consument bepaalt dit. En als je tegenvallende verkoopcijfers ziet, kan je je afvragen waarom.
Dus omdat er 1.000.000 Tesla Model Y verkocht zijn is de conclusie dat dit een mooiere auto is dan de Audi A5 waarvan er maar 300.000* van gemaakt zijn?

Dat ga je mij niet wijsmaken.
(ik heb voor het gemak maar geen Porsche 911 er bij gepakt, want daarvan zijn aanzienlijk minder van gebouwd)


(*vanaf 2019, kleine schatting op basis van beperkte cijfers)
Er zijn 400.000 Multipla's verkocht. En we zijn het er zijn allemaal wel over eens dat dit een van de lelijkste auto's ooit is.
Dat model aanhalen vond ik te makkelijk vandaar dat ik het niet gedaan had, maar het is inderdaad wel mijn punt :D
bepaalt ;)

Function over form or form over function is hier van toepassing.
Schoonheid is inderdaad subjectief maar bij een Tesla zit de schoonheid in ieder geval al niet vanbinnen.
Deze titel stond ook in het forum ergens.

Maar als je de brief van Tesla aan het personeel leest staat er een andere reden van opgaaf.
@sabineschults Waar ergens lees jij dat Tesla aangeeft dat de oorzaak "tegenvallende verkopen" zijn?

Ze geven zelf als reden het centraliseren van de afdelingen wereldwijd en het uitfaseren van dubbele functies.
" Over the years, we have grown rapidly with multiple factories scaling around the globe. With this rapid growth there has been duplication of roles and job functions in certain areas. As we prepare the company for our next phase of growth, it is extremely important to look at every aspect of the company for cost reductions and increasing productivity.

As part of this effort, we have done a thorough review of the organization and made the difficult decision to reduce our headcount by more than 10% globally. There is nothing I hate more, but it must be done. This will enable us to be lean, innovative and hungry for the next growth phase cycle.""

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 15 april 2024 14:47]

De resultaten vallen tegen, en dan ineens een ontslag golf? En jij denkt dat de resultaten er niets mee te maken hebben?
Dat die tegenvallen is ook een interpretatie van een journalist.

Als je de kwartaalcijfers van Tesla pakt en doorrekent valt het allemaal wel mee.

Al die artikelen die je daarover leest hebben als bron de officiële cijfers van Tesla. Ze isoleren alleen 1 cijfer daaruit om als titel te gebruiken. Als je de hele reeks aan cijfers pakt gaat het 1.79% beter dan vorig jaar.
Het is een standaard procedure om personeel te ontslaan bij mindere cijfers of minder werk. In Amerika gaat het wat makkelijker dan hier men daarom hebben veel bedrijven een paar procent inhuur dat makkelijk weg te sturen is. En stel dat het over een half jaar weer aantrekt, ben je het ervaren personeel kwijt en mag je nieuw personeel opleiden, inwerken en hun beginnersfouten oplossen.
Dat zijn aannames, het staat er niet
Je ziet dat Tesla ongeveer elke 3 jaar zo'n ontslag ronde heeft. Dat krijg je met snel groeiende bedrijven dan moet je daarna weer kijken wat er wel en niet meer nodig is.
Je kan ook wel bedrijven vinden waar het bijna beleid is om elk jaar de slechts presterende 5-10% te vervangen. Vervelend voor het personeel, maar voor een bedrijf hoeft het niet slecht te zijn om de boel af en toe opnieuw te evalueren om te zien of bepaalde functies überhaupt wel nodig zijn.
Tja, het laaghangend fruit is geplukt. Een groot deel van het publiek dat zich een auto van meer dan 60.000 tot 100.000 euro kan veroorloven, zal nu wel een elektrische auto in de garage hebben staan. Fabrikanten van elektrische auto's hebben zich veel te lang gefocused op het segment van luxe-wagens. Begrijpelijk, want daar zat ook het geld en de auto's gingen vlotjes van de hand. En dan was de overheid nog zo gek om dergelijke dure auto's te subsidiëren. Van geldverspilling van de overheid gesproken. Maar op een bepaald moment is die markt verzadigd en dit punt is nu al enige tijd bereikt.
Het probleem is dat er geen goedkopere, elektrische middenklassers of zelfs instapwagens zijn. Met een goed bereik, van een reputabele fabrikant. Waar is de elektrische wagen van 18.000 euro, of van 25.000 euro?
Kijk naar Tesla. Musk verkondigt al jaren aan dat Tesla werkt aan een goedkope elektrische auto van 25.000 euro. Die zou er volgens de originele planning al moeten zijn. Maar het project werd/wordt telkens uitgesteld of op de lange baan geschoven. Het zou me niet verbazen dat de overdreven focus van Musk voor de Cybertruck, eigenlijk een compleet overbodig model in de line-up en plannen van Tesla, ten koste is gegaan van de goedkopere Tesla.
Ik zie je bedragen noemen van €60.000 tot €100.000 maar de best verkopende auto's van Tesla, de Model 3 en Y zijn al vanaf zo'n €40.000 leverbaar. En verder heeft Tesla meer dan voldoende resources om aan 2 modellen tegelijk te werken, wat ze dan ook doen. Ze werkten tegelijkertijd aan de Cybertruck, de Semi en de "Model 2". De "Model 2" moet echter volgens de "unboxed" productiemethode gemaakt worden, dus veel goedkoper en direct winstgeven. Tesla heeft in deze markt met goedkope Chinese voertuigen geen zin in de lancering van een auto met flinterdunne marges dus als hij er komt, hebben ze de productie voor elkaar. Ofwel: grote megacastings, goedkope accu's, 48 volt boordspanning en "unboxed" productie. Mocht je daar meer over willen weten, zie het meest recente interview van Sandy Munro en Elon Musk (enkele maanden terug).
De startprijzen van de Model 3 en Model Y in Nederland zijn inderdaad lager dan €60.000. De Model 3 begint vanaf €43.990 en de Model Y vanaf €43.990,- (procentueel een flinke stap omhoog i.v.m. jouw prijzen, Prijzen net van https://www.tesla.com/nl_NL gehaald). Dit is zonder hun PR-paradepaardjes Enhanced Autopilot van € 3.800 of Full Self-Driving Capability van € 7.500 aan boord en zonder winterbanden (Photon Pirelli winterpakket, die zitten bij veel andere merken ook niet standaard erbij). Echter, de duurdere varianten met langere actieradius en/of Performance-uitrusting kunnen de prijs richting de €60.000 en zelfs boven de €70.000 tillen.

Een cybertruck die van origine een startprijs van $39.900,- had is ook vele malen duurder nu met een vanaf prijs van $81.895,- tot zeker $101.985,-. Mogelijke redenen voor deze stijging zijn zaken zoals toegenomen productiekosten, wijzigingen in het ontwerp, of inflatie.

Tesla heeft inderdaad bewezen in staat te zijn om aan meerdere modellen tegelijk te werken. Naast de Cybertruck, Semi en Model 2, hebben ze recent ook de Roadster en Plaid-varianten van de Model S en Model X gelanceerd. Echter, de 'unboxed' productiemethode is een concept dat door Elon Musk is geopperd, maar er is nog geen concreet bewijs dat Tesla dit daadwerkelijk implementeert voor de Model 2.

Zolang Tesla geen officiële feitelijke details vrijgeeft over de productiemethode van de Model 2, is het beter om alle informatie met een korreltje zout te nemen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 15 april 2024 19:16]

Musk heeft in z'n meest recente interview met Sandy Munro al aangegeven dat hij niet veel mag vertellen over de "Model 2" maar wel dat "unboxed" assemblage het doel was. Uiteraard is niets zeker maar de enige partij die tot nu toe verwarring en onrust zaait is Reuters met z'n "anonieme bronnen". Ze leken er nog trots op ook, toen Tesla 5% zakte in enkele uren want dat was het eerstvolgende nieuwsbericht over Tesla dat Reuters de wereld in slingerde.
Model Y begint bij 43.990
Gier in de wijk reden er een stuk of 15 Model S auto's rond, ik zie er nog eentje en de Model 3/Y is altijd lease. De S is veelal ingeruild voor een hybride Mercedes, BMW of Range Rover of Volvo.
De ontslagronde is nodig om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen
Spreekt dat elkaar niet een beetje tegen? Productiviteit is toch enorm afhankelijk van het personeel? Of gaan de besparingen geïnvesteerd worden in automatisering?
Ze bedoelen wrs productiviteit per personeelslid. Dus na de ontslagronde gaat iedereen een beetje harder moeten werken.
<sarcasme>

Je ontslaat een hoop werknemers. Dan kan je de rest afblaffen en afdreigen met ontslag.
Inleveren of ontslag. Meer uren kloppen of ontslag.

</sarcasme>
Productiviteit in economische zin is simpelweg de hoeveelheid omzet gedeeld door het aantal werknemers. Hoe minder werknemers, hoe hoger de productiviteit. De vraag is natuurlijk of de omzet op peil kan blijven met minder mensen. Dat zal moeten blijken.
Zou hier ook in veel bedrijven helpen. Velen zijn nu niet erg productief, maar wel bij een vakbond ;-)
Denk dat het voorbij is met de hoogtijdagen van Tesla. Van ideologische trendsetter in de EV markt lijkt het wel, dat de steeds narcistischere trekjes van Elon Musk, het bedrijf geen goed doen. Het lijkt wel dat Elon gewoon een beetje is uitgekeken op zijn Tesla ten koste van zijn hardwerkende personeel. Nee hij bemoeid zich liever met politieke en wereldse zaken en denkt dat hij met zijn dikke portemonnee veel voor het zeggen heeft. Wat mij betreft mag Tesla helemaal wegzinken als hij de leiding houdt en flink groeien zonder hem. Voor mij de reden geweest om geen Tesla te kopen. Er is veel te weinig aandacht dat heel veel mensen niet meer voor Tesla kiezen door juist die koekoek Elon.
Grappig hoe men met geweld Elon in dit verhaal wil friemelen. Ik heb een hele simpele vraag voor je:
Hoeveel mensen, denk je, kopen een Tesla wel of niet op basis van hun oordeel over Elon Musk? "Weinig", "Veel", "Eigenlijk geen idee" zijn mogelijke antwoorden :)
ik denk dat je je hier vergist. Elon = Tesla.... en komt nogal eens negatief in het nieuws de laatste tijd. Als je als CEO een soort uithangbord voor je merk bent kun je maar beter zorgen dat je jezelf gedraagt. De topmannen van andere autofabrikanten kennen veel mensen niet eens bij naam....
Hoeveel mensen kennen de naam van de directeur van Volkwagen? Van Mercedes? Van BMW? Van Citroën? Of van de groepen waartoe ze behoren? Buiten een paar mensen die dat beroepsmatig moeten weten? Zo goed als niemand.

Als je Tesla zegt, weet iedereen dat het over Elon Musk gaat en wat hij allemaal uitspookt op Twitter.

Tesla = Musk

Misschien is dit in Europa nog niet het geval, maar in de VS wordt Tesla steeds meer geassocieerd met extreemrechts gedachtengoed (gerelateerd naar Trump en zijn bende) of verdwaasde nerds (Musk-dweepers). En dat heeft wel degelijk een impact op de verkoop.
En dat heeft wel degelijk een impact op de verkoop.
Dat heeft geen impact op de verkoop, hoe graag de Elon-bashers hier dat ook zien. Ik heb geprobeerd te zoeken, maar er is geen enkele onderbouwing voor die aanname en de mensen die ik ken die een Tesla rijden, kopen hem vanweg een paar Unique Selling Points, niet vanwege Musk.

Musk is al jaren een idioot en pas de afgelopen paar maanden loopt de verkoop terug. Ik zie het verband absoluut niet.
Ik zie het verband wel degelijk en ondanks dat je Cartech in je Tag hebt staan en misschien lichtelijk blind bent voor andere meningen kan je op mijn linkje hierboven en ook verder terug wel degelijk zien dat Bloomberg er een onderzoekje naar hebben gedaan. Een bedrijf als Tesla waarbij een cult figuur zoals Elon de baas is kwetsbaar. Zo heeft hij antisemitische tweets geliked, kritische accounts verwijdert op X terwijl Russiche propaganda accounts werden toegelaten (in Rusland is X verboden). En door dit steeds erger wordende gedrag distantieert hij zich van bepaalde kopers. En die groep wordt steeds groter want die denken Tesla = Elon of andersom. Wie kent andere figuren die ook zo in het middelpunt staan als hij bij andere autofabrikanten?
Het kan best zijn dat jij het verband ziet, maar dat wil nog niet zeggen dat het er ook is. En een ad hominem is een zwaktebod. Ik heb niet gevraagd om mijn Cartech badge en we hebben het niet eens over techniek, maar over marketing. En daar heb ik geen badge van :) Dus graag volwassen discussie graag.

Nogmaals: ik heb je linkje al geanalyseerd en het zegt bar weinig. Bovendien staat ook deze post weer vol van aannames en onderbuikgevoelens.
Het is nog wat erger: je zegt in feite dat veel mensen die een dure auto kopen, erg gevoelig zijn voor het imago van de eigenaar van het merk.
Ter overweging: de verkopen van Volkswagen gingen nog steeds omhoog ten tijde van het dieselschandaal. Zijn die kopers dan niet gevoelig voor imago?
Dure auto? Ik heb het niet over een dure auto of een prijs gehad. Een Tesla is denk ik qua euro / auto best een goede deal. Zeker na de prijsverlagingen. Maar inderdaad niet alles is onomstotelijk te bewijzen. Een linkje kan worden weerlegd met een ander linkje. Ik heb het al wel best vaak langs horen en zien komen in financiële podcasts bnn / fd / bloomberg. En een volwassen discussie is prima als we dan ook het stempeltje Elon Bashers achterwege laten want opmerkingen maken over ‘apart’ gedrag is niet gelijk aan bashen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 15 april 2024 18:28]

Ik heb je linkje niet weerlegd met een ander linkje, ik heb jouw linkje gewoon goed gelezen en daar haal ik een heel magere onderbouwing uit. Dat Bloomberg onderzoek is het eerste (en enige?) onderzoek naar het verband maar als je de tekst goed leest en je snapt wat van enquetes en statistiek, dan rammelt het aan alle kanten.
Jouw tweede linkje is nog leuker: dit is een analist die waarschijnlijk goed weet waarover hij praat. Maar hij weerlegt precies wat jij stelt: er is waarschijnlijk een evengrote groep autobezitters (zeker in Amerika) die Elon's laatste uitspattingen fantastisch vind en daarom een Tesla kopen. De analist zegt letterlijk dat die twee elkaar waarschijnlijk bijna opheffen, met een klein negatief effect.

En natuurlijk heb je het overal langs horen komen, Elons gedrag wordt breed uitgemeten in alle media (en terecht). En dan is de link (in de media en ook in je hoofd) snel gelegd bij nieuws over teruglopende verkopen. Jouw tweede linkje toont dat aan, jij denkt dat dat verhaal jouw stelling ondersteund, maar dat doet het dus eigenlijk niet.
Jouw tweede linkje toont dat aan, jij denkt dat dat verhaal jouw stelling ondersteund, maar dat doet het dus eigenlijk niet.
Hierin heb je gelijk. De toekomst zal het leren of dit een grotere impact gaat krijgen.
best veel denk ik. Ca 21% die Tesla vaarwel zeggen nadat ze er ééntje hebben gehad. Mensen die een EV gaan kopen wellicht nog meer.
Dat is toch helemaal geen antwoord op mijn vraag? Er zijn wel meer merken waar mensen na 1 auto van af stappen, misschien omdat de kwaliteit te laag is. Er zijn ook maar heel weinig mensen die elke keer weer een Fiat Multipla kochten (ik was een uitzondering geloof ik...).
Wat heeft die verkeerde keus met Elon Musk te maken?
Nee het grafiekje geeft aan dat 21% dit juist besluit door het gedrag van Elon.
OK, dat is hoger dan ik dacht, maar het artikel uit je link bevat een aantal andere opmerkingen die het allemaal wel in perspectief plaatsen:
The survey also found that 87% of Model 3 owners are considering a Tesla for their next vehicles. That means it’s a fairly small percentage of people who are actually walking away from Tesla overall, and only about one in five of those people are doing it because of Musk.
Dus: ongeveer 13% van de Tesla-eigenaren gaat naar een ander merk en 21% daarvan doet dat vanwege Elon. Dus uiteindelijk is maar bij 2.5% van de Tesla-eigenaren Elon één van de redenen om de auto in te ruilen voor een ander merk. Want:
Het is niet duidelijk of je meerdere redenen op kon geven. Als dat kon, dan zegt die 21% helemaal niets. Dan hebben mensen de auto weggedaan vanwege kwaliteit, of service, of andere reden, maar de tweede of derde reden was dan Elon. Theoretisch kan het dan dus zo zijn dat niemand de auto wegdoet met Elon Musk als belangrijkste reden.
Dan heb je jouw antwoord. “Weinig dus”. Maar 2,5% meer omzet door merk trouwe Tesla rijders kan best een behoorlijk verschil maken vooral als de marges zo flinterdun worden door Chinese concurrentie. Tel daarbij ook de Tesla skippers bij, zoals ikzelf, die door Musk nooit aan Tesla beginnen en dus voor een ander merk kiezen en je hebt het al over een significant deel in de omzet.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 15 april 2024 18:25]

Als je auto's maakt met de juiste prijs en kwaliteit, dan boeit het weinig mensen hoe de CEO zich gedraagt.

Maar dit is het probleem ook, de produkten (Model S en 3) beginnen allemaal wat oud te worden - vergelijkbare BEVs uit China zijn goedkoper en zitten inmiddels kwalitatief ook aardig in elkaar geschroefd, het is lastig om de premium markt toe te dringen nu Audi en BMW goede electrische auto's maken, en in het middensegment wil men tegenwoordig PHEV, en dat is technologie die Tesla niet in huis heeft, maar Toyota en Stellantis wel. Dus zitten ze (tijdelijk?) in de knel.
Als je auto's maakt met de juiste prijs en kwaliteit, dan boeit het weinig mensen hoe de CEO zich gedraagt.
Misschien, ik denk dat het wel boeit. Elon is in staat dit hele merk om zeep te helpen. Ik denk dat leasemaatschappijen bv al rekening houden met de afschrijving van de mogelijk toekomstige uitspattingen van Elon Musk.
Juist voor de afschrijving/tweedehands markt lijkt het me weinig uit te maken, je betaalt dan immers geen geld aan Tesla?
Service? Je kan er niet mee naar de kwik-fit.
Wie gaat er nu naar de Kwik-Fit? Dan haat je je auto wel heel erg.
Leasemaatschappijen zijn nu al voorzichtiger in hun prijszetting voor Tesla omdat de recente prijsverlagingen een streep door hun rekening waren. Die prijsverlaging drukte immers ook de prijs waarmee ze hun oude wagens konden verkopen. En nu rekent men dus een extra marge als zekerheid.
Betwijfel of veel mensen die een wagen kopen kijken naar de ideologie van de ceo.
Hier op tweakrs dat een beetje geobsedeerd is door musk komt dat veel naar voor maar 99% vand e mensen weet daar amper iets van hoor.
Denk dat de early adopters van EV's schaars aan het worden zijn. Iedereen die er graag 1 wilde en kon kopen heeft er wel zo'n beetje 1. Als je echt een nieuwe markt aan wilt breken moet je met een goedkoper model komen, voor de mensen die een model 3 te duur / niet praktisch genoeg vinden, een C-segment hatchback bijvoorbeeld. Ik hoop dat ze dat kleinere model doorzetten. In de VS zal dat waarschijnlijk geen enorm succes worden, maar in Europa absoluut, tegen de juiste prijs.
Waarom komen mensen altijd met dit af?
Auto's zijn geen smartphones, de gemidelde leeftijd is iets van een 10 jaar en de gemiddelde auto gaat iets van een 17 jaar mee.
De meeste mensen hebben dus zelfs nog niet de kans gehad een keuze te maken. De tesla model 3 is hier te koop sinds 2019 de model Y 2022. Potentieele klanten genoeg dus als mensen de komende 10-15 jaar hun wagens gaan vervangen.
Model 3 is 2017 eh. De wereld is groter dan Nederland.

Wat denk je, dat mensen die een nieuwe auto kunnen kopen daar doorgaans 10-15 jaar mee doen? Die zijn al lang en breed 2 auto's verder in de lease of in de koop. Kijk maar eens rond. Vrijwel iedere 10-15 jaar oude auto heeft meerdere eigenaren gehad.
Lol het meeste van de wereld kan geen tesla kopen, idd wat verder kijkn.

En veel mensen doen gerust 10 jaar met een auto , nogmaals denken dat iedereen die wil al electrisch rijd is gewoon dom, veel mensen gaan dat doen eens ze hun wagen vervangen. De realiteit is dat dit proces 10-15 jaar duurt.
Als ze hun auto vervangen. Zoals ik. Maar ik koop geen nieuwe auto, vind ik zonde van het geld. Dus geen extra sale voor Tesla.
En? Wereldwijd groeit het aantal verkochte wagens nog , 92 miljoen vorig jaar.

Meer klanten dan wat tesla kan produceren.
Vroeger was het speciaal dat je in een Tesla reed. Tegenwoordig lopen ze achter, ook is het "Tesla" gevoel er niet echt meer zoals dat vroeger wel was. En er zijn "mooiere" auto's te krijgen voor dat geld. Want persoonlijk vind ik het maar lelijke bakken. Vooral de witte tesla's waarbij het nummerbord lampje witter is dan de auto. |:(
Op welk vlak loopt Tesla achter? Ze hebben de beste software, de beste laadinfrastructuur, horen bij de top qua rendement (energieverbruik), de Model 3 en Y zijn lichter in gewicht dan hun concurrentie en ze zijn concurrerend geprijsd (t.o.v. de concurrentie in dezelfde klasse). En mooier? Dat is echt een kwestie van eigen smaak, ofwel een mening en geen feit.
Niet zo gek dat er mensen weg moeten bij Tesla. Onbetaalbaar als je hem niet van de baas 'krijgt'.
BYD is de toekomst.
BYD heeft ook een slecht kwartaal achter de rug, verkochten zelfs minder EV's dan Tesla in Q1 2024.
En is Tesla nu echt "onbetaalbaar"? Je haalt al een nieuwe Model 3 voor de prijs van een licht aangeklede Golf 8. Het is waar dat Tesla nog geen EV heeft in de prijsklasse van de BYD Dolphin maar aan de andere kant verdient BYD daar ook geen moer aan. Als BYD de toekomst is, dan hebben VW, GM, Ford en Stellantis een groot probleem. Die maken sowieso verlies op iedere EV die ze nu verkopen. Tesla niet, die hebben een prima marge en kunnen de prijzen zelfs nog wel iets verlagen.
Heb je een bron voor die claim?

Als ik zoek op de winstmarge op een ID3 kom ik als enige getal 15% tegen, wat een schatting is van een of andere analyst.

Er zijn meer websites die beweren de winstmarges op auto's te geven. De meeste hiervan zijn schattingen maar vrijwel alle merken komen met positieve getallen op die lijstjes.
Volkswagen heeft zelf aangegeven dat ze pas verwachten vanaf 2025 net zoveel winst te maken op EV's als brandstofauto's. De eerste bron die ik vond: https://europe.autonews.c...t-margin-parity-ices-2025

Maar dat bevestigt inderdaad niet dat ze er nu verlies op maken, dus dat trek ik hierbij in. Bij Stellantis lees ik dat ze eind vorig jaar voor het eerst winst maakten op EV's dus het omslagpunt is voor sommige fabrikanten vlakbij. Verschil is dat Tesla al sinds 2020 winst draait.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 15 april 2024 16:47]

vanaf-prijs:

BYD Seal 45.990,-
Tesla Model 3 42.999,-

BYD Seal U 42.990,-
Tesla Model Y 42.990,-

Als ik naar de belangrijkste Tesla modellen (3 en Y) kijk dan zijn de prijzen praktisch hetzelfde voor de vergelijkbare BYD modellen. En zoals BlueTooth76 hierboven al aangeeft, ook BYD heeft een heel slecht kwartaal achter de rug:

https://www.businesstimes...la-after-q1-sales-decline
? Hoe dan wel?
vergelijk de model Y tegen de Atto 3 Comfort

https://www.autoweek.nl/a...478-108438-106432-106354/

Onbekend chinees merk, 38k vs 42k, amper goedkoper. Kleiner , zelfde range maar laad veel trager op.

Waarom zou iemand ooit voor dat gaan?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee