Kempen doen mee boekje open op Vlaanderenleestdag

Ook in de Kempen kan je op Vlaanderenleestdag 23 april in heel wat bibliotheken terecht voor leesactiviteiten. Zo tipt het personeel van de bib in Geel (foto) de eigen favoriete werken.© Bibliotheek Geel

Kempen -

Vlaanderen maakt sinds vorig jaar van de vaste Wereldboekendag op 23 april gebruik om de eigen Vlaanderenleestdag te vieren. Met de slogan ‘Lezen.Overal.Altijd’ willen de Vlaamse overheid en de organisatie Iedereen Leest mensen aanzetten om overal te lezen. Ook in de Kempen.

Hans Otten

Op verschillende plaatsen organiseren de boekenexperts bij uitstek – de openbare bibliotheken – een eigen evenementje in de schoot van Vlaanderenleestdag. Hieronder vind je een overzicht, maar ook bij de bibs die niet deelnemen kan je hoe dan ook altijd terecht voor (tips over) kwalitatief leesvoer.

Zo zet de gemeentelijke bibliotheek van Arendonk dinsdag uitzonderlijk de deuren de hele dag open, van 10 tot 20 uur. Normaal is er dan een sluitingspauze van 12 tot 17 uur, maar niet tijdens Vlaanderenleestdag. Iedereen is welkom om in een knusse zetel te duiken met een favoriet boek, want de medewerkers van de bib geven het goede voorbeeld. Meer nog, omdat ook het personeel die dag overal en altijd leest, kan je op 23 april enkel boeken ontlenen via de selfscanbalie.

Win boekenbon

De bib van Balen roept alle inwoners op om dinsdag om 14.23 uur aan het (voor)lezen te slaan. Ze koppelt er zelfs een wedstrijd aan: wie vooraf opgeeft dat hij of zij alleen of in groep gaat lezen, maakt kans op een boekenbon. En om het goede voorbeeld te geven, leest burgemeester Johan Leysen (CD&V) van Balen om 14.23 uur voor in De Kruierie. Iedereen is welkom. In de bibliotheek van Dessel krijg je zelfs een kom verse soep wanneer je er ’s avonds komt lezen. “Voor kinderen is er een kartonnen tent als leesplek die ze nadien ook mogen signeren”, klinkt het.

In Geel stellen de bibmedewerkers tafels op waarop ze hun persoonlijke leestips tonen. ’s Avonds is er ook een lezing met Herman Brusselmans, maar daarvoor moest je je vooraf inschrijven. De bibliotheek van Grobbendonk koppelt een originele actie aan Vlaanderenleestdag. Op de Facebookpagina van de bib vind je dinsdag van 16 tot 21 uur een visuele tip waar de bib haar stoel heeft neergepoot, in zowel Grobbendonk als Bouwel. Neem een foto van jezelf in die stoel mét een boek en maak kans op een boekenbon. De lezing door Matthias Boonen die in de bibliotheek van Lichtaart (Kasterlee) gepland staat, is geannuleerd. In Laakdal opent de lezers-tippen-lezers-kast officieel de deuren.

Prikkelarm leesuur

De bibliotheek van Meerhout heeft een gevuld programma klaar. Om 17 uur kan je er deelnemen aan een prikkelarm leesuur: “Schoenen uit, telefoon op stil... kom in een zalige stilte samen-lezen in de bib. We maken het gezellig en voorzien iets lekkers”, maakt het personeel iedereen warm. Van 17 tot 20 uur is er ook een boekenruil en blind date gepland, waarbij je zelf boeken kan ruilen tegen die van de bib of gewoon voor een blind date met een onbekend boek kan gaan. De bib nodigt lezers ook uit om een selfie met boek op sociale media te posten met ‘hashtag Stuifzandleest’.

In de bibliotheek van Mol vind je van 23 tot 27 april een speciale ruilkast, waarbij je zelf een boek kan deponeren en een ander meenemen. “Zo wil onze bib lezen extra in de kijker zetten en stimuleren”, luidt het. De collega’s in Retie verwennen bezoekers tijdens Vlaanderenleestdag met een extra Zjatteke Bib: wie zich van 15.30 tot 20 uur met een boek of andere lectuur in de bib nestelt, krijgt een gratis tas koffie, thee of water met cake aangeboden. Ook Retie roept net als Meerhout lezers op om een ‘lezende’ selfie te posten met ‘hashtag Stuifzandleest’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus