Nästa steg. Utbyggnaden av Allarp fortsätter söderut. Etapp 2 och 3 ligger nedanför de vita flerfamiljshusen på skissen. Bild: Weatherhead Architecture
Nästa steg. Utbyggnaden av Allarp fortsätter söderut. Etapp 2 och 3 ligger nedanför de vita flerfamiljshusen på skissen. Bild: Weatherhead Architecture

Allarp redo växa ihop med Båstad

Första etappen av Allarp har sålt slut. Nu börjar arbetet med nästa del, som kommer att få det nya samhället att växa ända ner till kommungränsen mot Båstad.

ANNONS
|

De sista fyra villatomterna i etapp 1 lades ut till försäljning nu i sommar. Första steget har redan tagits mot etapp 2 och 3. De låter det nya samhället växa vidare söderut till kommungränsen. Tusen nya invånare ska läggas till de cirka 400 som redan har börjat slå ner sina bopålar.

Från andra sidan växer Hemmeslöv norrut. Båstads kommun har nyligen har börjat sälja 89 kommunala tomter på angränsande Heden. Den oundvikliga sammansmältningen kommer med andra ord allt närmare.

I tisdags ställde sig kommunstyrelsen i Laholms kommun bakom ett exploateringsavtal med markägaren Expendo för resterande del av Allarpsområdet.

– Det är glädjande att vi har en entreprenör som Gudjon som orkar hålla i och hålla ut. Han har investerat mycket pengar i detta. Det är superbra att första etappen är fylld och nu går vi vidare med nästa. Efterfrågan är stor, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

ANNONS

Läs också:Nu rullar det på i Allarp

Avtalet reglerar hur exploatören ska bygga ut infrastruktur som gator, parker, vatten och avlopp.

Kommunen tar ut ett betydligt lägre pris för områdets va-anslutning än för anslutning av enskilda tomter. Priset, 25 000 kronor per bostad, har till skillnad från den vanliga va-taxan (cirka 125 000 kronor för en vanlig villa) inte höjts på många år.

– Det är inget som vi resonerat kring. Han måste ändå bygga ut all infrastruktur själv och har andra kostnader än dem som bara ansluter va på en byggklar tomt, säger Elisabet Babic.

–Det viktiga är att vi får igång det här, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

Etapp 1 domineras av större villor, radhus och några flerfamiljshus.

–Det nya området blir liknande, men mer fokus på radhus och kvartersbebyggelse, med mindre tomter, ganska tätt och mer småskaligt kring torget, säger Gudjon Halldorsson, vd för Expendo.

Målgruppen är blandad, från barnfamiljer till medelålders och seniorer. Allarp har redan en sprillans ny förskola, som öppnar på måndag, och det finns planer på att bygga ett äldreboende. Med det nya området är tanken att serviceutbudet ska utökas.

–Vi har ansökt om en planändring för att få bygga Fjärilstorget, som kan bli färdigt 2019-20. Där finns möjlighet till närservice som frisör, tandläkare, bageri och sådant, säger Gudjon Halldorsson.

ANNONS

Expendo har också en vildare vision om att bygga ett spektakulärt landmärke: en 80 meter hög skyskrapa med lägenheter i 24 våningar. Kommunen har ännu inte tagit ställning till frågan.

–Det dröjer nog ett par år tills vi kan säga om det blir ett torn eller inte, säger Gudjon Halldorsson.

Utbyggnaden av de nya etapperna börjar i september. Till att börja med ska två stycken huvudgator och stomledningar dras.

– Sedan styrs det av intresset. Vi för samtal med tre olika aktörer som är intresserade av att bygga radhus och parhus. Om vi börjar med lokalgator i väster eller öster beror på var de landar.

All infrastruktur beräknas vara på plats inom ett par år.

När är Allarp färdigbyggt?

– Min gissning är lika god som din. Sista nyckeln kanske lämnas ut 2025. Det beror helt och hållet på vad som händer i den ekonomiska verkligheten vi lever i, säger Gudjon Halldorsson.

ANNONS