Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kaakkoisrajan harvaan asuttu maaseutu saa uuden "superambulanssin" – kyytiin raivauskalustoa ja pintapelastusvarusteet

Ambulanssin ja paloauton yhdistelmiä on Suomessa vasta muutamia.

Monitoimiyksikköauto.
Keski-Suomen pelastuslaitoksella on ollut käytössä Suomen ensimmäinen monitoimiauto, johon on yhdistetty ensihoito ja pelastustoimi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kaakkoisrajalla Miehikkälässä ja Virolahdella otetaan ensi vuoden alussa käyttöön uusi ambulanssinkaltainen monitoimiauto.

Hätätilanteessa matkaan singahtaa jatkossa ensihoitajan ja palomiehen muodostama työpari.

Uusi monitoimiauto on rakenteeltaan ja kantavuudeltaan nykyisiä ambulansseja suurempi. Ambulanssiin tarvitaan tilaa alkusammutusvälineille kuten heitinsammuttimille, raivauskalustolle ja pintapelastusvarusteille.

– Jos syrjätiellä sattuu liikenneonnettomuus, monitoimiauton kahden hengen miehistö pystyy esimerkiksi leikkaamaan potilaan irti autosta. Yksikön tärkein tehtävä on ensihoito ja ihmisen pelastaminen, pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen Kymenlaakson pelastuslaitokselta sanoo.

Uusi yksikkö parantaa pienten maaseutukuntien palveluita kaakonkulmalla. Ambulanssin ja paloauton yhdistelmiä on Suomessa vasta muutamia.

Sopimuspalokuntien tueksi

Miehikkälässä ja Virolahdella toimii sopimuspalokuntia ja yksi ambulanssi, jonka talli on Miehikkälän vastikään valmistuneella paloasemalla.

Harvaan asutun maaseudun ensihoito- ja pelastuspalveluista kannetaan kuitenkin huolta.

– Välimatkat ovat pitkiä. Toisaalta vapaapalokuntien toiminta ei välttämättä kaikkialla ole enää niin vireää, porukka vanhenee. Etenkään päiväsaikaan ei saada väkeä kasaan, kun moni nuorempi voi olla kokonaan toisella paikkakunnalla töissä, Heininen sanoo.

Aiempaa paremmin ja monipuolisemmin varusteltu ambulanssi voisi olla ratkaisu ongelmaan.

Miehikkälässä uuden tyyppinen ambulanssi on valmiudessa ympäri vuorokauden. Jatkossa Miehikkälässä on siis aina myös ammattipalomies paikalla.

Apua-puhelin on asennettu Miehikkälän paloaseman seinään.
Miehikkälässä on noin vuoden vanha paloasema. Kuva: Ville Pisto / Yle

Uusi auto ensi kesänä

Monitoimiautoilla haetaan kevyempää mallia pelastustoimintoihin.

Vastaavankaltainen auto on jo käytössä Jyväskylän lähellä Muuramessa. Miehikkälään ja Virolahdelle tuleva auto on Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan jonkin verran paremmin varusteltu versio siitä.

Suunniteltu ensihoitajan ja palomiehen työpari aloittaa työssä ensi vuoden alusta. Tarkoitukseen tilattu uusi auto saadaan käyttöön vasta ensi kesänä. Siihen asti käytetään nykyisenkaltaista ambulanssia, jonne lisätään pelastuskalustoa.

– Tällä saadaan harvaan asutun alueen pelastustoimeen iskukykyä. Jos kokeilu menee hyvin, ja toiminta on kannattavaa, samanlaista yksikköä voitaisiin miettiä perustettavaksi esimerkiksi Pohjois-Kymenlaaksoon.

Kookkaampi, uusi auto maksaa Heinisen mukaan reilut 200 000 euroa. Se on joitain kymmeniä tuhansia euroja kalliimpi kuin tavallinen ambulanssi. Henkilöstökulut eivät lisäänny.

Koealustana Miehikkälä

Miehikkälä on Kymenlaakson pelastuslaitoksen koealusta, kun harvaan asutun maaseudun ensihoito- ja pelastuspalveluita mietitään uusiksi.

Pikkukunnan paloaseman seinään on asennettu puhelin, jolla voi soittaa hätäpuhelun myös silloin, jos matkapuhelinverkot ovat poissa pelistä.

Apua-puhelin Miehikkälän paloasemen seinässä.
Apua-puhelimen tarkoitus on parantaa kansalaisen mahdollisuuksia saada hätäpuhelut perille myös esimerkiksi sähkökatkojen pitkittyessä. Kuva: Ville Pisto / Yle

Perinteisten lankapuhelimien katoaminen on pannut pelastuslaitoksen miettimään, miten ihmiset saavat hälytetyksi apua pitkien sähkökatkojen aikana.

Matkapuhelinten toiminta on epävarmaa, jos virta katkeaa. Vaikka puhelimessa riittäisi akkua, yhteys voi katketa, jos virta loppuu tukiasemilta.

Niin kutsutun Apua-puhelimen vierestä löytyy lisäksi sydämen häiriöiden hoitoon tarkoitettu defibrillaattori eli sydäniskuri.

Ensihoitajille ja palomiehille koulutusta

Uusi monitoimiambulanssi toteutetaan Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja ensi vuoden alussa aloittavan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Kymsoten yhteistyönä.

Ambulanssin uuden työparin ensihoitajat ovat kuntayhtymän palkkalistoilla ja palomiehet pelastuslaitoksen.

Monitoimiyksikköön mukaan haluavat työntekijöitä koulutetaan vuoden alussa toinen toisensa tehtäviin. Palomiehet petraavat ensihoitotaitojaan ja ensihoitajat opettelevat pelastuskaluston käytön.

Kymenlaakson pelastuslaitos tarvitsisi kahdeksan uutta palomiehen virkaa. Uusista viroista päätetään Kotkan valtuustossa vielä syksyn aikana.

Kymenlaakson pelastuslaitos ryhtyi viikko sitten etsimään työntekijöidensä joukosta henkilöitä, jotka haluavat mukaan jalkauttamaan uudentyyppistä ensihoitoa.

– Käytännössä uuden yksikön työpäivä alkaa Haminan paloasemalta, jossa suoritetaan vuoronvaihto. Miehikkälässä ollaan vuorokauden mittaisissa vuoroissa, Heininen sanoo.

Virolahdella toimii vuoden vaihteeseen asti yksityisen yrityksen ambulanssi. Sairaanhoitopiiri Carea on kuitenkin päättänyt järjestää ensihoitoa omana palvelunaan, joten yksityinen ambulanssi lopettaa vuoden vaihteessa. Uusi monitoimiyksikkö korvaa sen.

Suosittelemme