Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomresor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Då vet du om du är reseberoende

Upptäcka nya platser, testa nya restauranger, möta nya bekantskaper – vem gillar inte att resa? 

Men det finns en risk att den glada globetrottern utvecklar ett reseberoende, skriver Conde Nast Traveler.

Så här vet du du om är i riskzonen för "vagabond neuroris". 

Gillar du att upptäcka nya platser, testa nya restauranger och möta nya bekantskaper?
Foto: SHUTTERSTOCK
Då kan du vara reseberoende, eller "vagabond neuroris" som det heter.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det första fallet som förbryllade läkarna dök upp redan 1886. Då var det Jean-Albert Dadas som var föremål för undersökningen, och blev den “patologiske turisten”. 

Efter att ha deserterat från den franska armén och fotvandrat kors och tvärs över Europa i fem år kom han till ett sjukhus i Bordeaux och var då så utmattad av sitt idoga resande att han kollapsade av utmattning – och mindes inget av resorna. 

Nuförtiden är det något andra förutsättning än på Dadas tid, och andra konsekvenser.

LÄS MER: Forskare: Res mer – och bli en bättre människa 

Psykologen: Extremt belönande

Michael Brein, psykolog med inriktning på resor och interkulturell kommunikation, säger att han har stött på fall där reseentusiaster hamnat i fängelse långt hemifrån, efter att ha hittat på alltför kreativa och inte tillräckligt lagliga sätt att finansiera resandet. 

– När man inser att upplevelsen av resandet är extremt belönande och inte likt något annat vill man bara göra det mer, säger Brein till CN Traveler. 

Han säger att resandet, med alla nya intryck och erfarenheter och avbrottet från vardag och rutiner, är det bästa sättet att uppnå det högsta steget – självförverkligande – i Maslows behovstrappa. 

Men börjar du märka att du prioriterar resandet över allt annat, som relationer, pengar och jobbet, då kan du ha passerat gränsen för vad som är sund upptäckslusta och i stället har blivit dromomani – en sjuklig vilja att resa. 

– Som med allt annat, om du låter det överväldiga dig så kan det få allvarliga effekter på ditt liv, säger Michael Brein. 

– Resandet är en flykt, men det bör inte bara vara en flykt, säger Brein.

LÄS MER: Hetaste resmålen 2019 – tips och guider  

"Kommer sluta i galenskap"

Lee Abbamonte, som vid 32 års ålder blev den yngste amerikan att ha besökt alla världens länder, borde veta ett och annat om maniskt resande. Han varnar för kraschade äktenskap och havererad privatekonomi (utan att det att för den skull ska ha drabbat honom själv…). 

– När någon frågar mig hur hållbart det är att säga upp sig och lämna sitt hem för att resa på heltid säger jag “glöm det”. Det kommer gå utför och sluta i galenskap, säger Abbamonte till CN Traveler.