Odlarna Arne och Karin Johansson tycker att det är bra att Kungsbacka kommun försöker underlätta för grossister och odlare i närområdet att delta i upphandlingar. Bild: Lisa Henricson
Odlarna Arne och Karin Johansson tycker att det är bra att Kungsbacka kommun försöker underlätta för grossister och odlare i närområdet att delta i upphandlingar. Bild: Lisa Henricson

Kungsbacka vill köpa mer av lokala odlare

Kungsbacka kommun vill servera mer närodlat. Därför ska nu upphandlingarna anpassas så att fler lokala odlare ska kunna erbjuda sina produkter.

ANNONS
|

I början av nästa år ska Kungsbacka inleda en ny upphandling för frukt och grönsaker. För att få med fler lokala producenter i processen vill kommunen få större kunskap om hur upphandlingar kan utformas för att möta deras behov.

I förra veckan anordnades därför ett möte då ett 15-tal grossister och handlare deltog. Även Henrik Arnesson, ordförande för LRF i Kungsbacka, var där som en representant för odlarna.

– I dag kan det vara svårt för odlarna att hålla jämna leveranser och det handlar också om väldigt stora mängder, säger han.

Sedan 2009 har kommunen en upphandlingspolicy som innebär att det går att dela upp varor i mindre grupper, som kött, frukt och grönsaker. En fråga som kom upp på mötet handlade om att utveckla det och göra ännu mindre grupper, exempelvis enbart potatis. Något som också diskuterades var om det går att göra en upphandling där odlarna kan leverera utifrån säsong.

ANNONS

– Det var en bra dialog, och man fick fram synpunkter som tjänstemännen nu tar med sig när de ska ta fram ett upphandlingsunderlag, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C) som drivit frågan.

Kungsbacka kommun har sedan flera år tillbaka målet att 35 procent av d livsmedel som serveras ska vara ekologiska. Det är ett krav som kommunen får ha med i upphandlingar och enligt Fredrik Hansson kommer man att nå målet i år. Frågan om närodlat är mer komplex eftersom det, enligt EU:s lagstiftning, inte är tillåtet att kräva att en vara ska vara svensk.

Fredrik Hansson tycker att det är viktigt att Kungsbacka kommun trots det försöker öka andelen närproducerat. Han betonar att livsmedel producerade i Sverige håller hög kvalitet även om de inte är ekologiska.

– Vi bor i ett halländskt skafferi med mycket grönsaker och frukt i vår närhet och då ska vi självklart handla här.

Karin och Arne Johansson, som driver Stockens grönsaker i Frillesås, välkomnar initiativet. De odlar morötter och potatis och levererar i dag till grossister och lokala butiker.

– Det svårt att konkurrera med större producenter och handlar det om all frukt och grönsaker blir det väldigt tufft för en liten odlare, säger Arne Johansson.

ANNONS

Han understryker samtidigt att de lokala grossisterna gärna köper närproducerat och att de inte vill konkurrera med dem.

– Men vill kommunen ha mer närodlat är de viktigt att de köper av lokala grossister så att både de och vi kan finnas kvar.

Fakta: Upphandlingsregler

  1. Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU.
  2. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer, oavsett nationellt ursprung, ska få möjlighet att tävla på samma villkor. Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer.

Källa: konkurrensverket.se

ANNONS