Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Omakotitaloissa kierrätetään entistä enemmän – jätettä päätyy poltettavaksi vähemmän

Jätekustannuksia voi pienentää kierrättämisen lisäksi myös kompostoimalla biojätteet.

Kari Laine
Rovaniemeläinen omakotitaloasukas Kari Laine kierrättää tarkasti ja on voinut pidentää jäteastiansa tyhjennysväliä. Kuva: Johanna Sarjas / Yle
Johanna Sarjas

Kierrätyksen yleistyessä poltettavan jätteen määrä omakotitalouksissa vähenee. Omakotitaloasujat säästävät puhdasta rahaa jätekustannuksissa viedessään kierrätyskelpoiset jätteet kierrätyspisteisiin, kun jäteastioita ei tarvitse tyhjentää entiseen tahtiin.

Kaupunkialueiden omakotitaloasukkaat toivovatkin entistä pienempiä jäteastioita ja pidempiä tyhjennysvälejä. Rovaniemellä asiakkaat ovat tiedustelleet jonkin verran mahdollisuuksista muuttaa jätesopimuksiaan, kerrotaan jätehuoltoyrityksistä.

Residuumin toiminta-alueella (Rovaniemi, Pello ja Ranua) pienin mahdollinen jäteastia on vetoisuudeltaan 75 litraa. Yleisimmät jäteastioiden koot ovat 120 ja 240 litraa.

Kierrättäminen ja kimppa-astiat vähentävät jätekustannuksia

Rovaniemeläisen Kari Laineen omakotitalouden poltettavan jätteen määrä on viime vuosina vähentynyt siinä määrin, että jäteastia tyhjennetään vain kerran kuussa.

– Kierrätys on kyllä hyvin lähtenyt vetämään. Ennen jäteastiamme tyhjennettiin joka toinen viikko. Nytkin toin paperia, pahvia, muovia ja metallia tänne Prisman pisteelle, Laine kertoo.

Yksi mahdollinen säästökeino on hankkia naapureiden kanssa kimppajäteastia. Yhtä kimppa-astiaa voi käyttää enimmillään niin monta taloutta, että vakituiseen asumiseen tarkoitetulla huoneistolla on käytettävissään vähintään 75 litraa ja vapaa-ajan huoneistolla vähintään 30 litraa kuukautta kohden.

Huolellisempi kierrätys näkyy kierrätyspisteillä

– Kierrätyspisteiden kartongin, metallin sekä muovin määrä on kasvussa. Maaseudulla tosin muovia ei juurikaan kierrätetä, koska siellä ei ole Ringin (Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy) pisteitä, MHK-kuljetuksen yrittäjä Mika Heikkilä sanoo.

Jätekustannuksissa voi säästää myös kompostoimalla biojätteet.

– Jos poltettavan jätteen seassa on biojätettä, on jäteastia tyhjennettävä kesällä vähintään kahden viikon välein. Jos kompostoi biojätteet, eli jäteastiassa ei ole mädäntyvää ainesta, niin tyhjennysväli voi olla kuukauden, Residuumin asiakasneuvoja Katariina Sieppi neuvoo.

Muovin kierrätys askarruttaa

Muovin kierrätykseen liittyy kysymyksiä. Kari Laine kertoo huuhtelevansa likaiset elintarvikemuovit nopeasti.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy neuvoo heittämään hyvin likaiset elintarvikemuovit suosiolla poltettavaan jätteeseen.

– Hyvin likaisia muoveja ei todellakaan kannatata pestä saippualla ja kuumalla vedellä. Muoveja kannattaa pestä vain sen verran, että ne eivät ala kotona haisemaan, Reija Koistinen ohjaa.

Kyltti Prisman kierrätyspisteessä
Kuva: Johanna Sarjas / Yle

Polttokelpoinen jäte on kierrätyskelvotonta palavaa jätettä, kuten muovia, tekstiilejä, vaippoja, likaista hyötykäyttöön kelpaamatonta paperia ja pahvia, pölypusseja, styroksia ja lemmikkien kuivikkeita.

Jätteiden lajitteluvelvoite on yleinen ja koskee kaikkia.

Suosittelemme