Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg undvek katastrof inom äldrevården – lönetillägget under sommaren gav effekt

Från 2022
Tunahemmet i Snappertuna.
Bildtext Bland annat Tunahemmet i Snappertuna har haft stora utmaningar med att hitta sommarpersonal. Arkivbild.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Raseborgs stad har lyckats locka flera sommarvikarier med det extra lönetillägget. Överlag har staden klarat av sommarens personalbrist bättre än väntat.

Flera äldreboenden i Raseborg har efterlyst personal på sociala medier för att åtgärda den akuta personalbristen under sommaren. Bland annat Tunahemmet i Snappertuna publicerade ett inlägg där man sökte ledig arbetskraft till flera arbetspass.

Uppropen lyckades och den mest akuta personalbristen kunde åtgärdas, säger Raseborgs äldrevårdschef Minna Yli-Tainio.

– Det var en glad överraskning att så många var villiga att ställa upp och hjälpa oss.

Raseborg tampas precis som andra kommuner med personalbrist inom vården. Inför semestersäsongen befarade stadens tjänstemän att det skulle bli katastrofal sommar inom äldrevården.

Personporträtt av Minna Yli-Tainio.
Bildtext Minna Yli-Tainio är äldrevårdschef i Raseborg.
Bild: Anna Savonius / Yle

För att åtgärda det här gick Raseborgs stad bland annat ut med en kampanj där ett lönetillägg på 40 euro per skift utlovades under perioden juni-augusti. Lönetillägget gäller arbete inom hemvården och den så kallade bäddavdelningen.

Den här kampanjen gav också resultat, säger Minna Yli-Tainio.

– Vi fått flera sommarvikarier som kommit till på jobb till oss, trots att det tidvis är stressigt. Och det har inverkat på personalens välmående och ork.

Hon har också fått positiv respons från fältet.

– De tycker att nu har ledningen också sett hur mycket de har jobbat och hur mycket de ställer upp. Att det är någon som ser och hör dem, konstaterar Yli-Tainio.

Vårdarna måste få en rimlig arbetsbörda

En högre lön är bevisligen ett sätt att få flera intresserade av att jobba inom vården. Men det är inte enbart pengar som avgör, fortsätter hon.

– Det handlar också om att man får en uppgiftsrelaterad lön, har en rimlig arbetsbörda och tillräckligt med yrkeskunniga kollegor.

Dessutom behöver man tid att kunna koncentrera sig på sina arbetsuppgifter och göra dem på bästa sättet och det har varje arbetstagare rätt till, säger Minna Yli-Tainio.

Minna Yli-Tainio riktar ett stort tack till hela personalen inom äldrevården. Tack vare både ordinariepersonal och vikarier har sommaren gått bättre än väntat.

Men trots att staden lyckades avvärja en katastrofsommar, så är utmaningarna inte över.

– Personalbristen inom vården är inte löst på något sätt, det behövs mera yrkeskunniga arbetstagare.

Intervjun grundar sig på en intervju som sändes i radion 2.8.

2.8.2022 klockan 21.14 lades det till i artikeln att lönetillägget på 40 euro gäller arbete inom hemvården och den så kallade bäddavdelningen.