Nuorkauppakamarille puoli vuosisataa täyteen

Yhdistykset: Mäntsälän Nuorkauppakamari perustettiin aprillipäivänä vuonna 1971

Mäntsälän Nuorkauppakamarin perustamisesta on kulunut tänä vuonna 50 vuotta. Mäntsälän palveluhakemiston julkaiseminen on ollut osa toimintaa jo yli 30 vuoden ajan.

Kamari perustettiin juuri aprillipäivänä, mutta vitsiksi järjestöä ei perustettu. Kamarin toiminnasta on lähtöisin muun muassa TET-työelämään tutustuminen ja joka jouluinen Joulupuu-keräys.

– Tämä on yksi vanhimmista kamareista Suomessa, valaisee Nuorkauppakamarin tämän vuoden puheenjohtaja Mika Nyman.

Nuorkauppakamari on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansainvälinen järjestö, jonka päätehtäväksi Suomessa on muotoutunut itsensä kehittäminen ja liiketoimintaan perehdyttäminen. Mäntsälän toimialueeseen kuuluu myös Pukkila ja Pornainen.

– Tarjoamme koulutuksia ja olemme yksi Suomen parhaita koulutusorganisaatioita, on se sitten johtajan taitoja, projektihallintaa, hallitustyöskentelyä ja niin edelleen, Nyman summailee.

Jäseneksi voi hakea kuka tahansa, mutta yleensä jäsenet suosittelevat toimintaa omille tuttavilleen. Nyt järjestö haluaisi avata ovensa yhä useammalle uudelle jäsenelle, sillä jäsenmäärä on pudonnut selvästi aiempien vuosien huipusta.

Kuka voi tulla mukaan Nuorkauppakamarin toimintaan ja miksi hakeutua mukaan?

– Kuka vain 18–40-vuotias, joka haluaa verkostoitua paikallisesti ja kansainvälisesti ja haluaa kehittää työelämäntaitojaan, hallitustyöskentelyä tai kokeilla taitojaan eri projekteissa ja kilpailuissa.

– Samalla saa ihan koulutuksen kautta strategista taitoa, Nyman kiteyttää.

Onko kamarin toiminnassa ylisukupolvista periytyvyyttä?

– Onhan sitäkin, ja jäsen status menee niin, että koejäsenestä edetään jäseneksi ja jäsenestä edetään kunniajäseneksi ja senaattoriksi, joka on kansainvälinen kunniajäsen.

– Kunniajäsen voi osallistua myös yli 40-vuotiaana oman kamarin toimintaan ja senaattori voi osallistua kaikkeen toimintaan.

– Viime vuoden puheenjohtajan vanhemmat ovat molemmat senaattoreita, Nyman kertoo.

Yksi Nuorkauppakamarin projekteista on ollut Mäntsälän Palveluhakemisto, joka julkaistaan nyt 36. kerran. Kuinka hakemisto on pitänyt pintansa, ovatko kaikki yrittäjät mukana?

– Ei kaikki ole, kun osa yrityksistä perustaa omat sivut vain esimerkiksi Facebookiin, mutta kuvaavaa on, että kun yksi yritys jäi eräänä vuonna hakemistosta pois, niin hakemiston ilmestyessä hän soitti heti ja sanoi, että haluaa olla mukana ensi vuonna, sillä heti oli asiakkaat kysynyt, että oletko jo lopettanut, kun ilmoitus ei ole sivulla, projektisihteeri Virpi Salmi kertoo.

Hakemistossa on mukana noin 200 yritystä yhteystietoineen ja uutuutena palveluhakemistossa on Mäntsälän keskustan kartta, johon on merkitty alueen maksaneet ilmoittajat.

– Pieniä päivityksiä myös nähtävyysosiossa, palveluhakemiston projektivastaava ja taittaja Veli-Mikko Ovaska kertoo.

Palveluhakemisto jaetaan jokaiseen kotitalouteen ja yritykseen, joka ei ole erikseen ilmoittanut jakelukiellosta. Salmi vielä huomauttaa, että jos ovessa on ”ei mainoksia” -tarra, niin posti lukee hakemiston mainokseksi, eikä jaa sitä.

Ovaska muistuttaa kuitenkin, että palveluhakemiston voi myös hakea Mäntsälän Kunnantalon Vinkistä heti julkaisu- ja jakopäivänä 8. päivä huhtikuuta.