P3 Dokumentär har fastnat i den undre världen

Kristoffer Bergström påminner om att dokumentärer kan handla om annat än mord och knark

Sverige är syndens näste. Skummisar i gathörnen, pulver i fickorna, kulor i luften. Liv släcks som värmeljus medan Jens Lapidus skaldar den nya nationalsången.

Vafalls?

Kommer du dragande med statistik över att det dödliga våldet på sikt minskar?

Jaha, men så känns det inte efter att ha lyssnat på P3 Dokumentär. Förra helgen släpptes ”Asbestdöden” om en skånsk eternitfabrik där arbetarna dör av giftigt damm. Ämnet är originellt, men dödsfallen ligger i linje med podcastens andra avsnitt. Det räcker att ögna titlarna för att förflyttas till den undre världen med sina knarkkungar och nazister, bränder och dödsskjutningar.

Ska vi som kontrast påminna oss om vad en dokumentär kan vara?

Vi går till filmen. De fem senaste Guldbaggevinnarna i kategorin handlar i tur och ordning om svunnen kärlek, Tredje världens frigörelse, Migrationsverket, en dansduo och rapparen Silvana Imam. De fem senaste Oscarsvinnarna är om bakgrundssångare, Snowden, Amy Winehouse, OJ Simpson och dopning.

P3 Dokumentär? 24 av de 25 senaste avsnitten berör krig, kriminalitet, sprängningar eller död. I det sista dör sälar.

Den pojkrumsdoftande fixeringen vid våld och olyckor vore löjeväckande om den inte vore så problematisk. För P3 Dokumentär är inte bara public service, den är Sveriges överlägset största podd med sina 800 000 lyssnare i veckan. En sådan position förpliktigar.

I programbeskrivningen låter det som att redaktionen förstår sitt ansvar. ”För att förstå hur händelser i vår nutidshistoria skapar avtryck och förändrar vårt sätt att leva, måste de sättas in i ett sammanhang. I Sverige finns en mängd skeenden och historier som påverkat både oss och andra länder”, står att läsa på hemsidan. Men ingenting om själva urvalet.

Det är synd.

Längre bak i tiden var inte P3 Dokumentär lika enkelspårigt. Före de 25 senaste avsnitten finns historier om alternativmedicin, Carema och dopning. Sedan har alltså något hänt. Har true crime-vågen dränkt redaktionen? Har fantasin eller pengarna tagit slut? Eller har det, ve och fasa, blivit viktigare att hålla förstaplatsen på lyssnartoppen än att utmana sin publik?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.