Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

"Att gå på loppis är som en skattjakt bland klädställningarna"

Från 2017
Emmy Wikström har fyndat en blommig ryggsäck på loppis.
Bildtext Emmy Wikström fyndade en blommig ryggsäck på en loppmarknad.
Bild: Yle/Peter Wikström

Under hela min uppväxt har det varit en tradition att om somrarna gå med min mamma på olika loppmarknader. På senare år har jag börjat gå året runt ganska regelbundet.

Detta helt enkelt för att jag tycker att det är mycket roligare än att gå i klädbutiker. Man har tillgång till mera variation och man kan skapa sin helt egen stil. Ibland går jag också bara för att titta igenom de knasiga sakerna man kan hitta.

På loppisar kan man hitta klädesplagg från olika årtionden och olika stilar. Man får kläder med en personlighet och därmed minskar chansen att man råkar köpa likadana plagg som någon annan.

Jag stöter jämt på det problemet att jag har gått från butik till butik bara för att hitta nästan exakt samma plagg om och om igen.

På loppisar kan man hitta klädesplagg från olika årtionden och olika stilar. Man får kläder med en personlighet och därmed minskar chansen att man råkar köpa likadana plagg som någon annan.

Förutom det faktum att man har mer pengar för annat om man köper sina plagg billigt på loppis, så får man kläder av bättre kvalitet för ett betydligt bättre pris. Det ger en också friheten att experimentera med färger och mönster som man inte skulle vilja betala ett saftigt pris för eftersom man inte är absolut säker om man kommer använda plagget.

En del loppisar har dessutom rea-dagar där man kan göra fantastiska fynd för en löjligt liten summa. Och om inte det var nog så lönar det sig för studerande att vifta med sitt studiekort så kan man få ner priset ytterligare några procent.

Färggranna kläder i en ställning.
Bild: Yle/Emmy Wikström

Genom att inte köpa sprillans nya kläder reduceras också användningen av jordens resurser.

För att 1 kg bomull ska kunna växa krävs åtminstone 20 000 liter vatten.

I medeltal krävs det 2 700 liter vatten för att producera en t-skjorta i bomull, medan ett par jeans kräver runt 10 000 liter.

I slutändan blir mängden vatten som använts för ditt nya klädesplagg överdrivet stor. Inte nog med det, de behövs en hel del kemikalier och energi vid tillverkningen av kläder.

Förutom att loppisar gynnar både dig själv och planeten så donerar en stor del av loppmarknaderna sin vinst till välgörande ändamål.

Du hjälper till både genom att köpa varor och med att donera det som du inte använder längre. När du donerar kläder ska de inte vara alldeles urtvättade eller söndriga.

Det du donerar kommer antingen att säljas eller att doneras till behövande. Vanliga klädbutiker har också ibland klädinsamlingar, för återanvändning av materialen. Så kasta inte bort dina gamla fullt användbara kläder, de kan bringa lycka åt någon annan.

Att söka kläder på loppis är som en skattjakt. Det lönar sig att hålla ett öppet sinne och inte haka upp sig allt för mycket på något specifikt man vill hitta.

När allt kommer omkring finns det ju ingenting som slår känslan av att hitta den perfekt tröjan, väskan eller något annat till ett löjligt lågt pris.

Att söka kläder på loppis är som en skattjakt. Det lönar sig att hålla ett öppet sinne och inte haka upp sig allt för mycket på något specifikt man vill hitta. Konstigt nog hittar man aldrig det man söker utan man fyndar mest när man egentligen inte hade planerat att köpa något.

Det här går åt för att tillverka en t-tröja

  • 2 700 liter vatten
  • en stor godispåse full av bomull (333 gram)
  • ett kilo kemikalier

Artikeln är skriven av: Emmy Wikström, Tölö gymnasium

Diskussion om artikeln