Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hämeenlinna lisäsi lukio-opetuksen aloituspaikkojen määrää ja pienensi ryhmäkokoja

Muutosten tavoitteena on edistää opiskelijoiden valmistumista, lisätä lukiokoulutuksen laatua ja houkuttelevuutta sekä pienentää opettajien työn kuormittavuutta.

Kaurialan lukio
Kaurialan lukioon ja Hämeenlinnan lyseoon lisätään kumpaankin 12 aloituspaikkaa. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Ville Tiirikainen

Hämeenlinnassa lukiolaiset pääsevät jatkossa aloittamaan opintonsa pienemmissä ryhmissä. Hämeenlinnan lyseon ja Kaurialan lukioiden ensimmäisen vuosikurssin ryhmäkoko pienenee 32 oppilaaseen. Aiemman viiden ryhmän sijaan ensimmäiset vuosikurssit jaetaan nyt kuuteen ryhmään.

Samalla yhä useammalla nuorella on mahdollisuus päästä lukioon, sillä kumpaankin lukioon lisätään 12 aloituspaikkaa.

Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta sekä Koulutuskuntayhtymä Tavastia päättivät ryhmäkokojen muutoksesta yksissätuumin.

Muutokset kasvattavat opetustarvetta jokaiselle viikolle noin 30 tuntia. Lisäkustannuksia muutoksesta syntyy noin 200 000 euroa vuodessa. Valtionosuus kuittaa tästä määrästä 150 000 euroa.

Opinto-ohjauksen määrää kasvatetaan

Hämeenlinnan lukioissa lisätään myös opinto-ohjauksen määrää. Hämeenlinnan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että myös opinto-ohjauksen luonne on muuttunut, kun jatko-opintohaut ovat olleet muutoksessa.

Kaupungin tiedotteen mukaan opiskelijat kaipaavat huomattavasti enemmän henkilökohtaista ohjausta ja heillä on monenlaisia oppimisen haasteita, joihin kiinni pääseminen edellyttää monialaista yhteistyötä. Opinto-ohjaajalla on siinä keskeinen rooli.

Opinto-ohjauksen määrää lisätään noin puolen henkilötyövuoden verran. Se tuo kustannuksia lisää noin 35 000 euroa. Lisäkustannus on tarkoitus kattaa valtion oppivelvollisuuden laajentamiseen tarkoitetulla lisärahoituksella.

Muutosten tavoitteena on edistää opiskelijoiden valmistumista, lisätä lukiokoulutuksen laatua ja houkuttelevuutta sekä pienentää opettajien työn kuormittavuutta.

Suosittelemme