Alkoholförsäljningen har förändrats i Finland sen de tog in nya alkohollagar. Foto: TT

Alkos Long drink försäljning ner med 40 procent

Uppdaterad
Publicerad

Alko, motsvarande Systembolaget i Finland, har minskat sin försäljning i jämförelse med motsvarande tidpunkt för ett år sedan.

Verksamheten påverkades av alkohollagen som nyligen trädde i kraft.

Matbutiker, kiosker och servicestationer får sedan årsskiftet sälja öl, cider och alkoläsk med en alkoholhalt på maximalt 5,5 procent. Produkter som Alko tidigare hade ensamrätt på.

Alkos verksamhet har påverkats av den nya alkohollagen som nyligen trädde i kraft, då försäljningen räknat i liter minskade med ungefär sju procent i jämförelse med februari 2017. 

Utöver det minskade Alkos försäljning av starkare long drink-produkter i februari med över 40 procent.

Stora förändringar

Förutom förändringarna i matbutiker, kiosker och servicestationer innebär den nya alkohollagen stora förändringar i hur man får konsumera alkohol i Finland.

Bland annat får alkoholbutikerna vara öppna en timma längre under vardagarna, från klockan 9 till 21.

Alko kan ordna vinauktioner, och små bryggerier får sälja hantverksöl som innehåller mer än 5,5 procent alkohol direkt till kunderna

Krögare som vill ha fria öppettider med rätt att sälja ut alkoholhaltiga drycker för att förbrukas någon annanstans kan ansöka om det.

Efter att en restaurang beviljats tillstånd att sälja ut alkohol får de sälja högst 5,5-procentiga alkoholdrycker till kunder som vill ta dem med sig – samma regler som för mataffärerna idag.

Men utförsäljningen är endast tillåten från klockan 09-21, det är inte tillåtet med uförsäljning under nattetid.

Krögarna får däremot rätten att hålla öppet till 05:00 med alkoholförsäljning senast till 04:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.