Noordelijke kippenboeren willen geld NVWA

ANP

Pluimveehouders uit Groningen en Drenthe stellen Chickfriend, Poultry Vision en de NVWA aansprakelijk voor schade aan hun bedrijven.

Ruim dertig kippenboeren hebben zich gemeld bij Bout Advocaten in Groningen. Ze vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onzorgvuldig heeft gehandeld, zegt jurist Anita Winter van Bout. ,,De NVWA wist vorig jaar al van het gebruik van fipronil in kippenstallen. Als ze eerder had opgetreden, was er minder schade geweest.’’

Juridische druk

Ook wordt gekeken of er geld te halen valt bij Chickfriend en Poultry Vision, het bedrijf dat stallen met het verboden middel behandelde en zijn Belgische leverancier. De meeste boeren zijn daar somber over en denken dat er bij de NVWA meer te halen is. Dat is een overheidsorgaan.

Juridische druk kan ervoor zorgen dat het kabinet alsnog met schadevergoedingen over de brug komt. De sector en ook de provincies Groningen en Drenthe dringen daarop aan. LTO Nederland schat de schade van de pluimveesector op minimaal 150 miljoen euro.

Bout behandelt zaken van 34 pluimveehouders, van wie twee uit Drenthe. Andere pluimveehouders proberen via hun rechtsbijstandverzekering de schade te verhalen.

Enorme schade

Ongeveer de helft van de besmette pluimveehouders heeft zijn leghennen in de rui in de hoop dat de fipronil uit het lichaam verdwijnt. Of dat afdoende is, is onduidelijk. ,,De kippen zitten in een besmette stal. Je weet niet wat ze nog binnenkrijgen’’, zegt Gert Bouwhuis, een van de drie getroffen pluimveehouders in Witteveen met 24.500 kippen.

Zijn broer Jan Bouwhuis in Witteveen heeft het risico niet genomen en al zijn 90.000 kippen geruimd. ,,Als ruien niet helpt, moet je daarna alsnog ruimen’’, zegt hij. ,,Dat kunnen we ons financieel niet veroorloven.’’ Elke boer heeft enorme schade, zegt Harry Migchels uit Onst- wedde. Hij heeft 35.000 kippen in de rui. Is het geen materiële dan is het wel imagoschade. ,,Het is droevig en schandalig dat dit zo moet.’’

Slecht geïnformeerd

Boeren vragen zich af hoe ze hun stallen schoon krijgen. Ze klagen dat ze slecht worden geïnformeerd. Lege stallen kunnen met ozon worden behandeld, zegt de Gezondheidsdienst voor dieren. Maar hoe je stallen met kippen erin ontsmet, is niet bekend. De overheid, sector en experts onderzoeken het en dat kost tijd. Maar de tijd dringt, zeggen pluimveehouders. Over een week of twee komen de eerste kippen uit de rui en komt de productie weer op gang. Daarnaast zitten veel boeren nog steeds met een overschot aan eieren en mest. Verwerkingsbedrijven Rendac en BMC Moerdijk kunnen het grote aanbod niet aan.

Nederland heeft ruim duizend pluimveehouders. In Drenthe zijn 55 leghenbedrijven, in Groningen 33. Voor zover bekend zijn er 14 besmet. De besmette Drentse bedrijven zitten in Witteveen (3), Orvelte, Bruntinge, Kerkenveld, Linde en Odoornerveen. Die in Groningen in Noordbroek, Wildervank, Onstwedde (2), Grootegast en Stadskanaal.