DEBATT

Debatt:

Mammografi er et klokt valg for mange

Selv om det ikke alltid er mulig å skille den «farlige» kreften fra den «ufarlige», er mammografi et klokt valg for mange.

TIDLIG DIAGNOSE: Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TIDLIG DIAGNOSE: Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med Legeforeningens «Gjør kloke valg!»-kampanje skriver Kalager og Sønbø Kristiansen (UiO) blant annet om overdiagnostikk i Mammografiprogrammet.

Mammografi kan oppdage både saktevoksende og hurtigvoksende svulster. De saktevoksende blir ofte omtalt som overdiagnostikk, som ikke må forveksles med feildiagnostikk. Med dagens kunnskap kan vi ikke si sikkert at disse kreftsvulstene ikke vil vokse og spre seg. Alle med brystkreft blir derfor tilbudt behandling. Uten mammografiscreening kunne vi unngått noen behandlinger, men måtte akseptert at flere døde av sykdommen.

Mammografiprogrammet har ifølge Forskningsrådet redusert dødeligheten av brystkreft betraktelig. I 1995 døde mer enn 800 kvinner av brystkreft i Norge, i 2016 var tallet mindre enn 600. Reduksjonen skyldes tidlig diagnose og bedre behandling.

Å veie fordeler mot ulemper er en vanskelig verdivurdering, og vi ønsker å gi kvinnene kunnskapsbasert informasjon slik at de selv kan ta et valg om de vil delta i programmet eller ikke.

Kreftregisteret arbeider aktivt med overdiagnostikk gjennom nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, og kunnskap om svulstenes biologi øker gradvis. De siste åra har derfor behandling av brystkreft blitt mer målrettet og tilpasset den enkelte kvinne. Mer biologisk kreftforskning vil forhåpentlig gjøre det mulig å identifisere svulster som ikke har risiko for spredning, og dermed kan vi unngå overbehandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.