'Van DNA tot Z': Nooit meer ziek?

zaterdag 2 september 2017

In de zesdelige serie 'Van DNA tot Z' onderzoekt presentator Ajouad El Miloudi de plek die DNA inneemt in ons dagelijks leven en blikt hij vooruit naar de toekomst. Zijn we klaar voor toekomstige ontdekkingen, wat is er nu al mogelijk en wat zijn de ethische grenzen?

Toon me uw DNA, en ik zeg wie u bent. Uit het DNA kunnen we afleiden welke uiterlijke kenmerken iemand heeft, of hij gevoelig is voor bepaalde medicatie en of hij een verhoogde kans op bepaalde ziekten heeft. Handig want zo kan je met een genenpaspoort bijvoorbeeld bepalen of iemand bepaalde medicijnen wel of niet mag hebben. Maar is alle genetische informatie wel zo eenduidig? Wat doe je als je een verhoogde kans hebt om ernstig ziek te worden? Een verhoogde kans betekent niet dat je sowieso ziek wordt, ga je dan toch preventief handelen of je hele leven daarop inrichten?


Ajouad spreekt wetenschappers die vertellen wat er tegenwoordig allemaal al uit het DNA te halen valt. Maar willen we dat wel weten? Hij spreekt een vrouw die door het uitlezen van haar DNA ontdekte dat ze het borstkanker gen draagt. Hij vraagt zich af of hij zelf ook zou willen weten wat hem mogelijk te wachten staat. En hoe zit het met jonge moeders, zouden zij van hun pasgeboren baby’s het hele DNA in kaart willen laten brengen?

'Van DNA tot Z', zondag 3 september om 19.25 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers