Så ökar du värdet på din bostad inför en försäljning

Report this content

Kunskapssajten Allt om målning har under våren 2017 frågat fastighetsmäklare från 10 olika län i Sverige vad man kan göra för att öka värdet på sin bostad. Bland annat menar sex av sju tillfrågade mäklare att målning och uppfräschning av ytskikt är det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet och göra sin bostad mer attraktiv på marknaden.

Under våren 2017 genomförde kunskapssajten Allt om målning en undersökning bland mäklare för att få tips på vad man ska ta hänsyn till när man säljer sin bostad. Undersökningen visade att det finns åtgärder man kan göra själv för att öka chansen till en lyckad försäljning. Målning av ytskikt är det absolut enklaste och mest kostnadseffektiva sättet enligt mäklarna.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening.

Det är även viktigt att tänka på vilken kulör du väljer. Samtliga tillfrågade mäklare menar att ljusa och neutrala kulörer, såsom bruten vit eller ljusgrå, fortfarande är dominerande. Anledningen är att dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil.  Det är dessutom mer flexibelt att styla vid visning och fotografering.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Två av tre mäklare anger att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Hälften av mäklarna säger också att potentiella köpare, särskilt yngre, kan avstå från att lägga bud om bostaden har allt för dominerande färg- och kulörval. Till exempel fondväggar i starka färger eller mönstrade tapeter. Om man har en begränsad budget och lite tid kan man välja att måla om bara ett eller två rum inför en försäljning. Enligt de tillfrågade mäklarna är hallen särskilt viktig, eftersom det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet lyfts fram sin viktigt; det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

På Allt om målning finns guider för dig som planerar att måla väggar, innertak, golv, snickerier och mycket mer. Där kan du få handfasta tips och råd som hjälper dig att nå ett bra resultat. För ytterligare information besök alltommålning.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Olof Holmer, VD Sveff, telefon: 08-783 82 43, e-mail olof.holmer@ktf.se 
Stefan Rydheim, presskontakt MSLGROUP, telefon: 070-833 79 04, e-mail: stefan.rydheim@mslgroup.com

Om mäklarundersökningen
I undersökningen har 16 fastighetsmäklare från 10 län i Sverige svarat på frågor om deras inställning till renovering och kulörer i samband med bostadsförsäljning. Svaren är baserade på deras egna erfarenheter.

Sveff är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg och lack i Sverige. Den svenska färgbranschen är väl representerad inom Sveff med en marknadstäckning på ca 95 %. Organisationen har ca 55 medlemsföretag, med en total omsättning på cirka 5 miljarder per år. Sveff driver även sajten Alltommalning.se, med information om målning gentemot konsumenter och fastighetsbranschen.

Taggar:

Prenumerera

Media

Media

Dokument & länkar