Ny sajt ska hjälpa nyanlända att få jobb

1:37 min

För att göra det lättare för asylsökande och nyanlända att få jobb har Arbetsförmedlingen skapat en ny hemsida där man kan skriva sitt CV på sitt modersmål.

Det är eftermiddag hos ABF:s kultur- och bildningscenter i Vårby gård. Samtidigt som det pågår svenskalektioner är Arbetsförmedlingen på plats för att få de asylsökande och nyanlända att registrera sig på deras nya sajt.

Rana Daakour och de andra fyller i sina uppgifter om utbildning och vad de jobbat med i sina hemländer på arabiska. Sedan översätts det automatiskt till svenska och går att mejla iväg som ett cv.

– Jag hoppas på att jobba i Sverige som bagare, säger Rana Daakour. 

Tanken är också att arbetsgivare ska kunna söka och hitta rätt kompetens här, och att den nyanlände lätt ska se om den behöver validera eller komplettera sin utbildning för att få drömjobbet.

Arbetsförmedlingen har regeringens uppdrag att hjälpa nyanlända med att kartlägga sin kompetens. Det gör man nu med hemsidan Jobskills, som hittills finns på somaliska, persiska, arabiska, tigrinja och engelska.

– Det finns många flyktingar som kommer och pluggar här och de har ingen aning om hur man söker ett jobb eller hur man gör i framtiden. Därför har jag kommit hit för att hjälpa dem och registrera dem, säger Amer Farah, som jobbar på Arbetsförmedlingen och för dagen hjälper de nyanlända i Vårby.

– Det finns många flyktingar som kommer och pluggar här och de har ingen aning om hur man söker ett jobb eller hur man gör i framtiden. Därför har jag kommit hit för att hjälpa dem och registrera dem, säger Amer Farah.

Amer Farah kom själv till Sverige för drygt tre år sedan. Även om han i dag har två jobb, så önskar han att det hade funnits en liknande sajt då.

– Om jobskills skulle ha funnits tidigare så tror jag att det hade blivit enklare och lättare för mig att skapa mitt cv och översätta till svenska eller engelska på en gång, säger Amer Farah.