Vid Askimsviken kan det trots allt bli 57 bostäder. I övriga stan verkar det mer oklart. Bild: Jonas Lindstedt.
Vid Askimsviken kan det trots allt bli 57 bostäder. I övriga stan verkar det mer oklart. Bild: Jonas Lindstedt.

1000 tillfälliga bostäder blev till 57 - och bara Askimsviken kvar

ANNONS
|

Det är kommunala Framtiden byggutveckling AB som fått uppdraget att bygga de tillfälliga bostäder för nyanlända som kommunen diskuterat och planerat för under snart två år. Men samtidigt som det första bygget – av 57 lägenheter i Askimsviken – så smått börjar, kommer nu signaler om att alla andra planer kommer att avbrytas. Det är högst osäkert om det blir några tillfälliga bostäder i Kärralund, vid Lemmingvallen eller i Masthugget.

Orsaken är att kostnaderna skenar iväg.

20.000 kronor för en trea

För bostäderna i Askimsviken skrev Framtiden och fastighetskontoret kontrakt i måndags – och där ligger hyran på 3500 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar drygt 20000 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter.

ANNONS

Mer än så är fastighetskontoret inte redo att betala.

– Vi har inte mandat att gå högre än så. Det blir i så fall en fråga för politikerna i nämnden, säger fastighetsdirektör Martin Öbo.

Enligt uppgifter till GP ligger det bud Framtiden lagt fram till fastighetskontoret för de andra platserna högre: för Kärralundsvallen och Lemmingvallen rör det sig om omkring 3800 kronor per kvadratmeter och år. För Masthugget är siffrorna mer preliminära, men där talas det om hisnande 5100 kronor.

Dyrare i Kärralund

Martin Öbo säger att förhandlingarna kring villkoren för Kärralund kan bli klara tidigast under nästa vecka.

– Men det stämmer att det ser ut att bli dyrare än Askim och det känner jag mig inte bekväm med.

Martin Blixt, vd för Framtiden byggutveckling AB vill inte kommentera siffrorna, men bekräftar att kostnaderna för Kärralund hamnar "strax över Askimsviken", på grund av att det krävs mer markarbete och att antalet bostäder är färre.

– Normalt när vi bygger gör vi avskrivningarna på 50 år. Här ska vi få ihop affären på 15 år, så i min värld kan inte priset komma som en överraskning, säger han.

Martin Blixt säger att han inte fick information om att det fanns ett tak på hur mycket det fick kosta när Framtiden kopplades in för ungefär ett år sedan.

ANNONS

Samtidigt hade det knappast förändrat någonting.

– Vi har förstås pressat priserna så mycket vi kunnat ändå.

Av 1000 blev 57

Istället för 1000 tillfälliga bostäder som det ursprungligen planerades för ser det nu ut att på sin höjd bli 57 stycken – såvida den överklagandeprocess som fortfarande pågår sätter stopp också för bygget i Askim.

Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) tycker att det är märkligt att Framtiden inte lyckats pressa priserna mer och att byggkoncernen vill lasta över alla kostnader på fastighetskontoret.

– Med tanke på hur stora de är borde de kunna ta den här investeringen – de kan räkna hem affären genom att bygga på annan mark de fått tillgång till. Jag får känslan att de inte vill bygga det här överhuvudtaget.

Moderaterna har sedan ett år tillbaka krävt att alla planer på temporära bostäder avbryts.

"Horribla siffror"

Hampus Magnusson, moderat ledamot i fastighetsnämnden, har inte ändrat sig. Tvärtom.

– Det är ju helt horribla siffror. På punkt efter punkt visar sig det vi sagt i ett års tid stämma, säger han.

Göteborg ska i år ta emot ungefär 1100 nyanlända, enligt bosättningslagen. Hampus Magnusson ser inte hur kommunen ska klara det. De indikationer han fått talar för att bostäderna kommer "ta slut" i sommar, ungefär samtidigt som mellanboendet i Lilleby ska avvecklas.

ANNONS

ANNONS