Arena lever på marknaden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-22

"Vi skiljer oss från högerns tankesmedjor som lever helt på bidrag"

SLUTREPLIK Daniel Suhonen och Dan Josefsson har nu ägnat fyra helsidor åt att mucka gräl med Arenagruppen i allmänhet och tidskriften Arena i synnerhet. Huvudbudskapet har varit att Arena på något odefinierbart sätt står till ”höger”. I sin senaste artikel går de ett steg längre: Arena ”argumenterar mot fackligt arbete” och står i nyliberalismens tjänst.

Inga konkreta bevis anfördes. Förutom att tidningen intagit en kritisk position inom vänstern och skrivit för mycket om rasism, feminism, queer och migration. Eller om det nu handlar om hur Arena har gjort det.

Det finns många skäl att lyfta fram klassamhällets orättvisor, fördelningspolitik och ett jämlikhetsperspektiv, särskilt som klyftorna ökat såväl i Sverige som globalt. Våra invändningar handlade om något annat, nämligen artikelförfattarnas ohederliga sätt att tillvita Arena och Arenagruppen åsikter och ståndpunkter vi inte har.

Att tidskriften Arena inte skulle finna nåd i Håkan Blomqvists och Kjell Östbergs ögon förvånar emellertid inte. De båda tillhör sedan flera decennier trotskistiska Socialistiska partiet. Ingen kan väl sväva i okunnighet om att Arena inte har någon hemhörighet i dylika kommunistiska grupperingar.

Suhonen och Josefsson är särskilt upprörda över att fackliga organisationer samarbetar med Arenagruppen. De har manat till annonsbojkott och hävdar nu att Arenaredaktörernas lön betalas av fackavgifter. Vi kan lugna dem på den punkten. Tidskriften Arena ingår i Arenagruppens mediebolag som går runt på egen hand (Arena får dock tidskriftsstöd sedan 2009). Rubriken ”Facket betalar kalaset” är alltså felaktig. Om dåligt underbyggd kampanjjournalistik nu tagit sig in på Aftonbladets kultursidor så är det bara att beklaga.

Fakta är att 150 organisationer och privatpersoner abonnerar på Arenagruppens verksamhet. Denna intäkt är viktig, men utgör bara cirka tio procent av omsättningen. Resten kommer från bokförsäljning, prenumerationer, studieresor, kurser, seminarier, uppdragsproduktioner och så vidare. Arenagruppen lever på marknaden. Här skiljer vi oss från högerns tankesmedjor som helt och hållet lever på bidrag.

Vårt samarbete med fackliga organisationer kommer att utvecklas ytterligare framöver. Redan i år initierar vi flera nya verksamheter vid sidan om det vi redan gör. Som att ge ut tidskriften Arena. Om inte annat visar den här debatten att behovet av en radikal och progressiv opinionsbildning och idéutveckling är mycket stort.

Håkan A Bengtsson
Karolina Ramqvist

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.