Den här gången informerade polisen inte på förhand om den riksomfattande intensivövervakningen. Enligt polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen inverkade detta på resultaten.

– Särskilt antalet fordon med överlast och antalet anmärkningar ökade betydligt.

Polisen övervakade speciellt kör- och vilotider, säkringen av lasten och fordonens skick.

Under övervakningsperioden mellan den nionde och femtonde oktober granskades sammanlagt 1 664 fordon, av vilka 1 232 var inhemska och 422 utländska. Jämfört med övervakningsperioden för ett år sedan ökade antalet granskade utländska fordon, medan de inhemska fordonens andel minskade något.

Antalet anmärkningar ökade från 115 i fjol till 219 i år. 23 procent av de inhemska fordonen fick böter eller ordningsbot, medan motsvarande siffra för utländska transporter var 11,8 procent.

Hela 33,5 procent av förarna fick antingen böter, ordningsbot eller en anmärkning. Antalet förseelser mot kör- och vilotider var 183, det vill säga 11 procent av förarna. För ett år sedan var motsvarande siffror 270 och 13,4 procent.


Många fordon med överlast i Österbotten

– Antalet förseelser varierar stort mellan olika polisinrättningar. Bland annat i området som hör till polisinrättningen i Östra Nyland var antalet förseelser som gällde kör- och vilotider ungefär tredubbelt jämfört med motsvarande övervakningsperiod i fjol, säger Onninen.

Antalet fordon som körde med överlast ökade mest och nästan fördubblades. Nu var detta antal 52, medan motsvarande siffra för ett år sedan var 27. Antalet fordon som körde med överlast har ökat särskilt i områdena som hör till polisinrättningarna i Österbotten, Östra Finland, Inre Finland och Uleåborg.

Påföljderna som gällde fordonets skick var nästan på samma nivå som i fjol. I 22 fall avbröts resan helt på grund av att fordonet inte var i skick. Motsvarande siffra i fjol var 14.