MainosHSL

Kolme kokemusta työmatkaedusta: ”Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä”

MAINOS Työnantajan tarjoama matkaetu pehmentää paluuta toimistolle ja tukee yrityksen vastuullisuustyötä.


Pitkän etätyöskentelyjakson jälkeen osa yrityksistä etsii nyt keinoja pehmentääkseen toimistolle paluuta, HSL:n asiakasvastaava Suvi Lahti on huomannut.

”Olen tavannut useampia yritysasiakkaita, jotka harkitsevat HSL:n kausilipun tarjoamista työntekijöilleen, jotta toimistolle paluu pitkän etätyöjakson jälkeen sujuu miellyttävästi”, Lahti kertoo.

Kun HSL:n kausilipun tarjoaa työmatkaetuna, se mahdollistaa joukkoliikenteen käytön niin työ- kuin vapaa-ajan matkoilla. Työmatkaetu on työntekijälle verovapaata 3 400 euroon saakka vuodessa.

Työmatkaetu tärkeä työnantajan imagolle

Työmatkaetu on yksi työnantajan tavoista osoittaa arvostusta työntekijöilleen, Lahti sanoo. Edun tarjoaminen on myös imagollinen seikka.

Kun ihminen etsii uutta työtä, hän haluaa usein selvittää, miten yritys pitää työntekijöistä huolta ja millaisia etuja tarjoaa. Lahden mukaan työmatkaetu saattaa olla jopa rekrytointivaltti aloilla, joilla työntekijöistä kilpaillaan ja työmatkoja kuljetaan paljon joukkoliikenteellä.

”Lippu on työntekijän mukana aina, kun kännykkä on mukana. Se helpottaa arkea.”

“Nuoremmalla sukupolvella ei välttämättä edes ole ajokorttia, eivätkä he ole koskaan taittaneet työmatkaa autolla. Heille voi olla erityisen tärkeää, että työpaikka on helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä.”

Tarjoamalla työmatkaedun työnantaja voi ohjata työntekijöidensä liikkumista kestävään suuntaan. Mitä useampi työntekijä vaihtaa omalla autolla kulkemisen julkiseen liikenteeseen, sitä enemmän laskevat työntekijöiden työmatkoista aiheutuvat päästöt.

Toisille autoetu, toisille työmatkaetu

Lahti huomauttaa, että HSL-kausilippu työmatkaetuna voi olla myös tapa tasapuolistaa työmatkaetua yrityksessä. Kun toisille myönnetään autoetu, voivat toiset saada edun kausilippuna julkiseen liikenteeseen.

Työnantajan on helppo tarjota työmatkaetu työntekijöilleen huhtikuussa 2021 avatun HSL-työmatkapalvelun kautta. Verkkopalvelussa hoituvat kaikki asioinnit, eikä käyntejä palvelupisteessä tarvita. Työntekijä saa jatkuvan kausilipun kännykkäänsä.

”Työntekijä lunastaa työmatkaedulla kausilipun HSL-sovelluksessa, ja kausilippu uusiutuu kuukausittain, kunnes työnantaja laittaa edun pois päältä verkkopalvelussamme. Lippu on työntekijän mukana aina, kun kännykkä on mukana. Se helpottaa arkea.”

Kolme reissua viikossa riittää

Lahden mukaan työmatkaetuna tarjottava HSL-kausilippu tulee kertalippuja edullisemmaksi, jos työntekijä kulkee kolmekin edestakaista matkaa viikossa. Etua kannattaa hänen mukaansa harkita erityisesti silloin, jos työpaikka on helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä.

”Jos esimerkiksi myyjä saa työmatkaetuna kausilipun kännykkään, hän voi samalla lipulla hoitaa myös päivittäisiä asiakaskäyntejään. Vähittäiskaupat ja ravintolat sijaitsevat yleensä hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, ja monet asiakkaat ja työntekijät kulkevat niihin joukkoliikenteellä. Miksei siihen voisi saada tukea työnantajalta?”

”HSL-kausilippu on työntekijöidemme keskuudessa todella arvostettu etu, sillä työyhteisössämme arvostetaan vastuullista liikkumista. Työmatkaetu pienentää hiilijalanjälkeä.”

HSL-työmatkaedun on voinut saada kausilippuna kännykkään huhtikuusta 2021 alkaen. HSL-kortille kausilippuja on saanut työmatkaetuna jo aikaisemmin. Elokuussa 2021 HSL-kausilipun mobiiliin tarjosi työntekijöilleen lähes 130 yritystä.

Työmatkaetua voi tarjota HSL:n oman sovelluksen lisäksi Eazybreakin, Edenredin, Epassin ja ja Smartumin sekä VR:n ja Matkahuollon kautta. Työntekijä voi hyödyntää työmatkaetua HSL-sovelluksessa myös silloin, kun työnantaja on myöntänyt edun Eazybreakin, Edenredin tai Smartumin kautta.

Lue lisää: www.hsl.fi/hsl/yrityksille/tyomatkaetu

”Tukee työntekijän kokonaishyvinvointia”

Jani Valkonen, toimitusjohtaja, Ainia

Teknologian ja palvelunhallinnan yhdistävässä Ainiassa HSL:n työmatkaetu on ollut käytössä pian kahdeksan vuotta.

”Lippujen lataaminen ja etuuksien hoitaminen onnistuu kätevästi HSL-työmatkapalvelussa. Toimitamme tarvittavan informaation työntekijöille sähköpostilla, ja he ottavat lipun käyttöön mobiilisovelluksessa”, Ainian toimitusjohtaja Jani Valkonen kertoo.

Verkkopalvelun ansiosta HSL-kausilippu on nykyään helppo tarjota työntekijälle tarvittaessa myös lyhyemmäksi ajanjaksoksi, Valkonen huomauttaa.

”Julkinen liikenne on pääkaupunkiseudulla se ensimmäinen vaihtoehto kulkea paikasta toiseen. Kun lippu on aina valmiina puhelimessa, ei tarvitse miettiä jonnekin menemistä sen kannalta, että pitää ostaa lippu mennessä ja tullessa.”

Valkonen kulkee työmatkansa bussilla ja raitiovaunulla. Matkaan kuluvan ajan hän kertoo käyttävänsä pääsääntöisesti äänikirjaa kuunnellen, joskus viestitellen tai palaveriin valmistautuen.

Jani Valkonen muistuttaa, että HSL-kausilippuetu on enemmän kuin pelkkä matkaetu.

”Se tukee työntekijän kokonaishyvinvointia. Kyse ei ole vain siitä, että mahdollistetaan työntekijälle pääsy työpaikalle. Etu mahdollistaa myös työntekijän liikkumisen vapaa-ajalla.”

”Työmatkalippu pienentää hiilijalanjälkeä”

Kukka-Maaria Friman, HR-spesialisti, Helsingin kaupunki

”Toimistomme sijaitsee ydinkeskustassa, joten HSL:n kausilippu on organisaatiossamme erittäin tarpeellinen etu”, sanoo Helsingin kaupungin markkinoinnissa HR-spesialistina työskentelevä Kukka-Maaria Friman.

Hän kertoo työorganisaatiossaan olevan useita toimipisteitä, siirtymiä työaikana ja työmatkoja. Työmatkaetuna tarjottava HSL:n kausilippu on sujuvoittanut noita siirtymiä ja myös työntekijöiden vapaa-aikaa.

Frimanin mukaan pidemmän matkan päästä töihin kulkevat hyödyntävät liityntäpysäköintiä ja hyppäävät matkan varrelta esimerkiksi metron kyytiin.

”HSL-kausilippu on työntekijöidemme keskuudessa todella arvostettu etu, sillä työyhteisössämme arvostetaan vastuullista liikkumista. Työmatkaetu pienentää hiilijalanjälkeä.”

Omat työmatkansa Friman kulkee metrolla ja kävellen. Kausilippua hän kertoo käyttävänsä laajasti HSL-alueella vapaa-ajallakin.

”Työmatkaetu helpottaa arkeani”

Anna Seligson, Account Manager, Semantix

Anna Seligson on työskennellyt käännös- ja tulkkauspalveluita tarjoavalla Semantixilla vuodesta 2015. Siitä saakka hän on myös käyttänyt HSL:n työmatkaetua.

”Etu helpottaa arkea merkittävästi, koska matkalipun voimassaoloa ei tarvitse miettiä. Käytän lippua myös vapaa-ajalla. Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä. Suosin kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä”, Seligson sanoo.

Hänen työmatkansa kestää bussilla parisenkymmentä minuuttia. Sen ajan Seligson kuuntelee useimmiten äänikirjoja.

Semantixillä lähes 70 prosenttia vakituisista työntekijöistä hyödyntää HSL:n työmatkaetua säännöllisesti. Siihen kannustaa sekin, että toimisto sijaitsee hyvien julkisten yhteyksien päässä.

”Työmatkaetu on todella hyvä etu etenkin nyt, kun sen saa vihdoin HSL-sovellukseen. Suosittelen ehdottomasti työnantajia tarjoamaan sen työntekijöilleen”, Seligson sanoo.

HSL-kausilippu työntekijälle

HSL-työmatkaetuna tarjottava kausilippu on tarkoitettu HSL-alueella asuville tai työskenteleville työntekijöille. Alueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Siuntio, Kirkkonummi, Sipoo, Kerava ja Tuusula.

Myös kehyskuntien asukkaat voivat saada työmatkaetuna kausilipun HSL-sovellukseen. Kehyskuntia ovat Hanko, Hausjärvi, Inkoo, Karkkila, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori ja Vihti. Työnantajan toimipisteen pitää sijaita HSL-alueella.

Kuukausittain laskutettavien lippujen hinnat:

Vyöhyke / Hinta

Vyöhyke: AB / BC / D / Hinta: 62,70 €

Vyöhyke: CD / Hinta: 80,60 €

Vyöhyke: ABC / BCD / Hinta: 99,70 €

Vyöhyke: ABCD / Hinta: 142,70 €

Lue lisää: www.hsl.fi/hsl/yrityksille/tyomatkaetu

Lue myös:

Lue myös: