Suomen missihistorian menestyneimpiin kuulunut Miss Suomi 1968 Leena Brusiin valittiin Kongossa Miss Euroopaksi ja Miss Universum -kisoissa Yhdysvalloissa hän sijoittui kolmanneksi.

Vuonna 1946 Turussa syntyneen kaunottaren menestys alkoi ensin Miss Cinema Europa -kisan voitolla. Tuosta menestyksen ajasta on kulunut 50 kesää.

Voittoisan kautensa jälkeen somistajaksi valmistunut Brusiin esiintyi Spede Pasasen elokuvissa ja toimi liikkeenharjoittajana.

Nykyään hän on jättäytynyt pois julkisuudesta ja elää yksityishenkilönä. Hänellä on suhteesta kirjailija Jussi Talven kanssa poika. Leenan isä oli juristi ja valtiollisen poliisin ex-päällikkö ja hänen sisarensa on ex-ministeri Kaarina Suonio.

Oharit harmittavat

Missikeisari Eino Makunen, 86, pitää Leenaa upeana vaaleana viikinkinaisena, mutta ei unohda Miss Euroopan tekemiä ohareita.

- Leenan piti kruunata vuoden 1969 Miss Eurooppa Marokossa ja odottelimme häntä paikalle. Sitten tuli Lontoosta sähke, missä hän perui tulonsa. Jouduin suomalaisena ikävään välikäteen, se oli noloa, Makunen muistelee.

Toisen tempauksen hänelle järjesti Makusen mukaan Tarja Smura.

- Tarja oli juuri valittu Miss Suomeksi, kun hän katosi Renny Harlinin kanssa Yhdysvaltoihin. Olimme kummissamme ja myöhemmin Renny pyysi minulta anteeksi, Makunen sanoo.

- Tarja soitti minulle, että ilmoittaisin hänen äidilleen, että kaikki on ok. Olin häntä sitten lentokentällä vastassa. Mietin, vienkö ruusuja vai risuja. Tarja sijoittui Miss Universum -kisoissa kymmenen parhaan joukkoon.

Eino Makunen perusti 1961 Miss Suomi -kisojen ja tittelin oikeudet omistavan Finnartistit Oy:n. Hän on edelleen 25 prosentilla omistajana, toisena on enemmistöosakkeilla Sunneva Kantola.

- Sunneva osti keväällä Pertti Himbergin pojalta osakkeet itselleen. Syyskuussa valitaan uusi Miss Suomi.

Ketkä ovat kauneimmat Miss Suomet tai missit?

- Anne Pohtamo, Sari Aspholm, Riitta Väisänen ja Tarja Smura. Kyllä Leena Brusiinkin on kärjessä.