Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polariserad andra omgång i Colombias presidentval

Från 2018
Människor firar fredsavtalet med Farc i Bogota.
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Colombia håller idag andra valomgången i sitt presidentval. Det är två kandidater från helt olika sidor av det politiska spektrumet som tävlar om presidentposten.

Landet som är det tredje folkrikaste i Sydamerika väljer mellan en högerpolitisk jurist och en före detta borgmästare från vänstern. Colombia är i ett svårt läge för tillfället till följd av dålig kokain produktion, inflöde av flyktingar från Venezuela och ett fragilt fredsavtal med marxistrebeller.

Den konservative högerkandidaten Iván Duque segrade i den första valomgången med 39 procent av rösterna. Valet är som i Finland, det blir en andra omgång ifall ingen kandidat får över hälften av rösterna.

Duque förhåller sig kritisk till delar av fredsavtalet som slutits med Farc-gerillan. Han vill inte riva upp hela avtalet, men poängterar att tidigare förbrytare ska ställas inför rätta.

De skall berätta hela sanningen och sitta av sina fängelsestraff. Ifall detta inte fullföljs kommer freden aldrig att hålla.

Iván Duque

Motkandidaten Gustavo Petro fick 25 procent av rösterna i den första omgången. Petro är den första vänsterkandidaten på mycket länge som har en faktisk chans att vinna valet. Han var tidigare verksam i M-19 gerillan stöder fredsavtalet.

I den första omgången splittrades vänstern av Sergio Fajardo som ställde upp mot Petro och tog hem 23 % av rösterna. Det är oklart ifall dessa röster nu kommer att gå till Petro, som har en mer hårdnackad vänsterlinje än Fajardo.

Petro proklamerar för att Colombia ska lämna det korrupta system som han menar hört till den förda politiken. Han understryker att han inte vill göra de rika i Colombia fattiga, utan de fattiga rika.

En orsak till att Petro har tagit sig så här långt är ett skifte i politiken efter fredsavtalet som slutits med Farc-gerillan. Innan fredsavtalet slöts ansågs det tabu att rösta på vänstern. Processen var lång för att nå avtalet, man inledde förhandlingar 2012 och undertecknade 2016.

Framtiden är oviss

Stämningen kan beskrivas som bitter i den andra omgången. Landet har visat sig vara mycket polariserat, detta syns tydligt i politiken som förs fram av de två kandidaterna.

Duque går till val med en marknadsvänlig politik; medan Petro kritiserar de multinationella gruvbolagen som är verksamma i landet. Oron bland väljarna har även andra tangenter. På högersidan är man oroliga att Colombia skall gå samma väg som Venezuela.

Den nuvarande presidenten, Juan Manuel Santos, lämnar posten i augusti.

Källor: Washington Post, CNN, The Guardian

Diskussion om artikeln