Professorns tre råd om hur man bevarar sin hörsel

Musik i öronen – nutidens industribuller för unga

Uppdaterad
Publicerad

Är vi rädda för tystnad? Ja, hävdar Claes Möller, professor och överläkare vid audiologiska kliniken i Örebro. Han har kartlagt 300 ungdomars musikvanor och hur de påverkar hörseln. Resultatet: ”Det visar lite oroande tecken”.

Claes Möller har varit med och studerat musikvanorna hos 300 ungdomar i 17-årsåldern. Under tisdagen föreläste han om studien när Sveriges största hörselkonferens ägde rum i Örebro.

– Bara tio av de ungdomar som var med i studien uppgav att de inte lyssnade på en musikspelare, men idag tror jag det är ännu färre, säger Claes.

–  Förr i tiden fick vi bullerskador till följd av bland annat arbeten inom industrin och det kunde ta 20-40 år innan man utvecklade en svår hörselnedsättning. De här ungdomarna utsätts ju inte för industribuller, men de utsätts för musikbuller genom att spela musikspelare.

Drabbas av tinnitus och lockskänsla

Det som oroar honom är att många ungdomar lyssnar på musik länge, nära trumhinnan och på hög volym. En del sover också med musik i öronen och hur det påverkar hörseln vet man inte.

– Forskningen vet ingenting om hur hörseln påverkas när vi sover. En del av de här 17-åringarna utvecklar ganska tidigt tinnitus, lockkänsla och en del har en liten hörselnedsättning redan.

I studien intervjuades även ungdomar som redan har en hörselnedsättning och de spelar ofta musik på ännu högre volym.

– Där ser vi också oroande tecken. Hörselnedsättningen gör att hårcellerna i innerörat kanske redan från början är skadade och då kan det bli värre.

Tänk på hörseln när du är ung

Vanorna kan leda till svårare hörselnedsättning uppstår tidigare i livet, i stället för vid 70, 80-årsåldern kan man komma att drabbas redan vid 50, 60. Hans främsta råd är att ta pauser och våga ha det tyst omkring sig då och då.

– Det är underbart med musik, men allting vi får för mycket av kan bli farligt. Det är det vi vill fästa uppmärksamhet vid i dag.

– Tänk på hörseln när du är ung, för då slipper du tänka på den när du blir gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.