• Yleislääkäreistä on jatkuvasti pulaa Suomessa.
  • Yleislääkäri on TE-toimistojen laatiman ammattibarometrin mukaan yksi niistä ammateista, joissa on huutavin pula työntekijöistä monilla paikkakunnilla.
  • Tämä ammatti on myös koko Suomen pula-ammattien listan kärjessä.

Yleislääkärin säännöllisen työajan mediaaniansio on yksityisellä sektorilla 7 400 euroa kuukaudessa.

Kuntasektorilla lääkärin kokonaisansion mediaani on 5 626 euroa kuukaudessa ja keskiarvo 6 111 euroa.

Joissakin kunnissa, joissa lääkäripula on suurin, palkat ovat voineet kohota korkeammiksin kuin edellä mainitut.

Toisaalta palkkapyynnöt ovat voineet olla yksittäistapauksessa suurempia.

Siitä huolimatta hakijoita on voinut olla vain muutama.

Ammattibarometrissa TE -toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Viimeisin ammattibarometri on julkaistu syyskuussa.

Lähde: Ammattibarometri

Uusimaa

Pulaa hakijoista lähes koko Uudenmaan alueella. Ainoastaan Porvoon seudulla hakijoiden ja työpaikkojen määrä on tasapainossa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: pulaa hakijoista.

Varsinais-Suomi

Paljon pulaa hakijoista Turussa, lähes kaikkialla muualla pulaa. Ainoastaan Åboland-Turunmaa-alueella sopiva määrä hakijoita suhteessa työpaikkoihin. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Pirkanmaa

Lähes koko alueella työnhakijoiden ja työpaikkojen määrä tasapainossa. Yleislääkäreitä tarvittaisiin enemmän Luoteis-Pirkanmaalla. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: tasapaino.

Kaakkois-Suomi

Paljon pulaa hakijoista. Vaikein tilanne lääkäreiden paikkojen täyttämisessä Imatralla ja Kouvolassa sekä Kotka-Hamina-alueella. Lappeenrannassakin pulaa, mutta ei aivan yhtä paljon. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Etelä-Savo

Pulaa hakijoista. Mikkelissä ja Pieksämäellä vaikeampaa, Savonlinnassa tilanne tasapainossa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: pulaa hakijoista.

Pohjanmaa

Vaasassa paljon pulaa yleislääkäreistä, muuallakin tarvittaisiin lisää. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Keski-Suomi

Jyväskylässä ja Jämsän seudulla tilanne tasapainossa. Äänekosken seudulla pulaa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: tasapaino.

Pohjois-Savo

Pulaa Kuopion seudulla, Varkaudessa ja Ylä-Savossa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: pulaa hakijoista.

Pohjois-Karjala

Joensuussa pulaa yleislääkäreistä erityisesti reuna-alueilla. Muualla tasainen tilanne. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: pulaa hakijoista.

Kainuu

Kajaanissa vaikein tilanne, mutta muuallekin tarvittaisiin lisää lääkäreitä. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Pohjois-Pohjanmaa

Tasapaino hakijoiden ja työpaikkojen suhteen Oulussa ja Koillismaalla, muualla pulaa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: tasapaino.

Lappi

Itä-Lapissa ja Pohjois-Lapissa kova pula hakijoista. Lisää tarvittaisiin myös Rovaniemellä ja Kemi-Tornion seudulla. Tunturi-Lapin alueella hakijoita riittävästi. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: pulaa hakijoista.

Satakunta

Paljon pulaa hakijoista Porissa ja jonkin verran Raumalla. Pohjois-Satakunnassa riittävästi hakijoita. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Häme

Lahdessa yleislääkäreistä on eniten pulaa, ja lisää lääkäreitä tarvittaisiin myös Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Forssassa hakijoita on riittävästi. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Etelä-Pohjanmaa

Seinäjoella ja Suupohjan alueella paljon pulaa hakijoista. Järviseudulla pulaa yleislääkäreistä, Kuusiokuntien seutukunnassa tilanne tasapainossa. Seutukuntien yhteenveto työmarkkinatilanteen kehityksestä: paljon pulaa hakijoista.

Juttu on julkaistu marraskuussa 2018.