Här är Volvos nya lastbil

På tisdagsmorgonen var det världspremiär för två nya Volvo-lastbilar. Istället för diesel drivs de nya motorerna av flytande biogas eller naturgas. Jämfört med typiska gasmotorer har Volvos motorer en bränsleförbrukning som är cirka 20 procent lägre.

ANNONS
|

– Vi är övertygade om att biogaskommer att ta oss framåt mot vårlångsiktiga vision om nollutsläpp. Volvo är ett världsledande lastbilsföretag och vi harett stort ansvar att minska klimatpåverkan från större transportfordon, säger Volvo Lastvagnars vd, Claes Nilsson, under presskonferensen på Volvos nya huvudkontor i närheten av Ramberget på Hisingen.

De är två av Volvos tyngre lastbilsmodeller som har utrustats med nya motorer.Modellernasyftar till tunga regionala transporter och fjärrtransporter. Den lastbilen som visades upp för pressuppbådet var modellen FH, som numera benämns FH LNG.

Lanseringen innebär att den numera kommer att drivas på antingen flytande naturgas (LNG) eller biogas (bio-LNG). Båda bränsletyperna består av metan.

ANNONS

Den andra modellen som i fortsättningen kommer drivaspå flytande gas är Volvo FM LNG.

Minskar klimatavtrycket med minst 20 procent

Enligt Volvo innebärbiogas att klimatavtrycket kan minskas med hela 100 procent, medannaturgas ger enminskningen på cirka 20 procent.

–Det här är första gången vi använder flytande gas för längre transporter, vilket innebär ett spännande steg. Även om naturgas har nackdelen av att vara ett fossilt bränsle, så innebär förbränningsprocessen i de här motorerna att vi kan minska förbränningen med 20 procent. Men den stora klimatnyttankommer såklart omman använder biogas,säger Lars Mårtensson, Miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar.

I stället för en Ottomotor, som är den konventionella lösningen för gasdrivna fordon, drivs Volvo FH LNG och Volvo FM LNG av gasmotorer som använder sig av dieselcykelteknik.

Genom att tanka lastbilen med flytande gas blir den betydligt lättare.För att maximera räckvidden fylls tankarna med LNG som lagras under en temperatur på -140 till -125 °C.

Under körningen värms bränslet upp, trycksätts och omvandlas till gas innan det sprutas in i motorn.

Tesla utvecklar en helt eldriven lastbil

Biltillverkaren Tesla meddelade tidigare i år att de håller på att utveckla en lättare lastbil som helt drivs på el. Även Mercedes håller på att ta fram en mindre eldrivenlastbil.

Även om Claes Nilsson betonar att eldrivna motorer i dagsläget inte lämpar sig för tyngre och längre transporter, så säger han att eldrift för lättare lastbilar är ett intressant alternativ.

ANNONS

–För att ta steget full ut mot nollutsläpp så krävsdet inte bara en lösning. LNG är en viktigt del för fjärrtransporter och regionala transporter. Men när det gäller kortare sträckor i stadstrafikså tror jag att eldrift kan vara intressant alternativ. Volvo säljer redan idag bussar för städer som drivs på el, säger Claes Nilsson.

Dyrare försäljningspris

Under presskonferensen ville Claes Nilsson inte avslöja det exakta priset för de två modellerna. Däremot kan kunder räkna med en något högre prislapp.

–Utan att ange några exakta siffror, så blir inköpspriset något högre jämfört med en diesellastbil. Jag förstår också att de som vill investera i de här lastbilarna vill ha viss hjälp med investeringen från myndigheterna för att taden därlilla extra kostnaden som de här modellerna medför, säger Claes Nilsson.

Försäljningen av de två modellerna är beroendeav en god tillgång av tankmöjligheter av naturgasalternativt biogas. Det kommer krävas båda investeringar av energibolagoch politiker.

–Visst är vi beroende av att LNG-infrastrukturen byggs ut. Blandolika energibolag finns det ett intresse att bygga ut infrastrukturen när marknaden växer. Det ser såklart olika ut i olika länder, men det finns absolut ett växande intresse för att bygga infrastrukturenför LNG, sägerClaes Nilsson.

Bäddar för nya kursuppgångar på börsen

Volvos aktiekurs har haft en väldigt god utveckling de senaste åren. Under det senaste årethar kursen gått upp med 62 procent. Dagens lansering innebär att Volvo lägger grunden för ökad försäljning, säger Claes Nilsson.

ANNONS

–En stor del av våra intäkter, både global och regionalt, kommer från våra modeller FH och FM. Jag tror att det finns stor kommersiell potential i dagens lansering, sägerhan.

Fakta om Volvo FH LNG och Volvo FM LNG

Utföranden:

  1. Dragbilar (4x2, 6x2 och 6x4) och jämnlastbilar (4x2, 6x2 och 6x4) med totalvikter på upp till 64 ton för regionala transporter och fjärrtransporter.
  2. Motor: Volvo G13C Euro 6. Rak 6-cylindrig common rail-motor på 13 liter, enhetsinsprutare med separata munstycken för gas och diesel. Finns med 420 hk/ 2 100 Nm eller 460 hk/2 300 Nm.
  3. Växellåda: Volvo I Shift.
  4. Bränsletankar: Rymmer 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) eller 205 kg (495 l) LNG för en räckvidd på upp till 100 mil med ett ekipage på 40 ton. Har dessutom en liten dieseltank.
  5. Avgasefterbehandling: SCR och partikelfilter.
  6. Volvo FH LNG och Volvo FM LNG är typgodkända och certifierade enligt den europeiska standarden ECE R110.
ANNONS