En kreftforsker med tilknytning til Ahus og Romerike er vinner av Kong Olav Vs Kreftforskningspris for 2018, som er på 1 million kroner.

Vessela Kristensen hedres for sitt arbeid med diagnostisering og behandling av brystkreft.

Kong Harald overrakte

Hans Majestet Kong Harald overrakte prisen mandag, i Gamle Festsal på Universitetet i Oslo.

Kreftforeningen står bak utmerkelsen, som deles ut hvert år til forskere som har utmerket seg over flere år.

Kreftforeningen beskriver Vessela Kristensen slik:

«Vessela Kristensen har i en årrekke forsket på genetikk og brystkreft, gjennom utvikling av avanserte modeller for analyser av store mengder data. Hun leder i dag en forskningsgruppe, som har som mål å finne bedre og mer effektive måter å diagnostisere og behandle brystkreft på. Kristensen forskning er innovativ og nyter stor respekt i fagmiljøene, både nasjonalt og internasjonalt».

«Overveldende»

Den glade prisvinner takket og hilste forsamlingen:

– Dette var stort og overveldende. En varm takk til Kreftforeningen, og til de mange forskerne som har samarbeidet med meg og gjort prosjektene mine mulige å gjennomføre. 

Til Kreftforeningen har hun i anledning prisen uttalt:

«Jeg tror en god forsker må ha det en god borger må ha: nysgjerrighet på hvordan ting egentlig er, og evnen til å se gjennom flere lag av sannheter og muligheter til man forstår hvordan det hele virkelig henger sammen.»

Ryel gratulerte

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, gratulerte og sa: ­ 

-­ Vi mennesker er ulike, og fordi vi er diagnostisert med samme kreftform betyr ikke det at vi skal behandles likt. Årsakene til det er at det er forskjeller i genene våre. Her kreves mer målrettet, persontilpasset behandling, og det er særlig i den sammenhengen at Kristensen sin forskning har gitt et viktig bidrag.

Han avsluttet: ­- Vi håper selvfølgelig også at det å vinne en slik pris er en skikkelig vitamininnsprøyting og inspirerer til mange års innsats framover.

Kristensen jobber ikke bare ved avdeling for klinisk molekylærbiologi på Akershus universitetssykehus, mens også ved Universitetet i Oslo og Institutt for Kreftforskning, Oslo universitetssykehus.

FAKTA

  • Professor Vessela Kristensen (51) er fra Bulgaria og kom til Norge i 1995.
  • Hun arbeider ved Medisinsk fakultet ved UiO og ved Avdeling for klinisk molekylærbiologi (EpiGan) ved Ahus i Lørenskog.
  • I tillegg leder hun en gruppe ved Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet.
  • Mandag ble hun tildelt Kong Olav Vs Kreftforskningspris for 2018.