Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges herrlandslag i fotboll

Bombhundar söker igenom lyxhotellet

GELENDZJIK/STOCKHOLM. VM är bara dagar bort – och under tisdagen anländer Sverige till sin bas i Gelendzjik.

Väl där checkar man in på ett lyxhotell omgärdat av beväpnade vakter – och inför ankomsten genomsöks hotellet av bombhundar.

– Säkerheten i sig är rigorös. Säkerheten är jag inte alls oroad för här, säger Lasse Richt.

Foto: Anel Avdic.
Foto: Anel Avdic.

llgång till ett teorirum, stor terrass, bar och tre rum utrustat med Playstation.På torsdag drar så fotbolls-VM äntligen i gång, då Ryssland premiärspelar mot Saudiarabien.

För Sveriges del dröjer det tills måndag innan man spelar sin första match, då Sydkorea står för motståndet.

Med sex dagar kvar till den första blågula VM-matchen på tolv år så anländer den svenska landslagstruppen till bashotellet – och det är inget vandrarhem direkt.

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 

Nära att bli snuvade – av England

Man checkar in på ett femstjärnigt hotell, som bevakas av militärklädda beväpnade vakter. 

Janne Andersson berättade på Arlanda att han besökt hotellet två gånger redan för att reka – men det kunde ha blivit ett helt annat boende för Sverige.

– Vi hittade ett riktigt bra hotell och det var det här. England hade först bokat det, och vi hittade ett annat som var ganska bra, men England bytte förbundskapten och de bytte hotell och vi var första reserver på det här hotellet. Det tycker vi är bra. Det uppfyller våra kriterier, säger landslagschefen Lasse Richt.

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

Hotellet genomsöks av bombhundar

Vidare låter Richt meddela att det inte är tal om något dussinhotell, och man tummar inte heller på säkerheten.

Inför Sveriges ankomst genomsöks hotellet av bombhundar, som en del i en rutinkontroll.

– Hotell och träningsanläggning bekostar varje nation för sig. Det är ett femstjärnigt hotell. Det finns inga begränsningar i budgeten. Tittar man på det stora hela utgår vi från kriterierna, vi letar efter de bästa hotellen och inte efter de dyraste. Det skiljer inte särskilt mycket prismässigt, säger landslagschefen samtidigt som vakterna patrullerar området.

– Säkerheten i sig är rigorös. Säkerheten är jag inte alls oroad för här. Ni kanske kommer se några poliser som går runt här i dag för nu avsöker de allting. Det är en standardrutin, nu när laget kommer så avsöker man allting så att allting är rent inför första ankomst.

– Sen är de här två våningarna låsta, ingen kommer in här utan sin ackreditering. Det är säkerhet dygnet runt.

Janne Andersson bor i sviten

Lasse Richt berättar vidare att förbundskapten Janne Andersson bor i hotellets svit, och att alla spelare har varsitt singelrum. 

– Man väljer inte rum, man får tilldelat. Alla rum är nästan lika stora. Alla har havsutsikt, så alla spelare kommer ha det riktigt bra. Jannes rum är bra. Han har en svit, det är stort.

En av sviterna på spelarhotellet.
Foto: Anel Avdic.

Vid rumsindelning avslöjar Richt att de spelare med flest landskamper får fördel.

– De som har flest landskamper får någon slags fördel om det är skillnad, ja. 

Vad kan spelarna göra på fritiden? Spelarna har gott om valmöjligheter. 

Ett av rummen med TV och Playstation.
Foto: Anel Avdic.

Mellan tuffa träningspass och VM-matcher har spelarna tillgång till pool, ett splitternytt gym, massagerum och en enormt stor spelarlounge.

Där finns ett pingisbord och flera rum utrustat med Playstation 4. Landslagsledningen har försett spelarna med flera spel.

– Det finns många som är bra. Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och Emil Krafth är duktiga på pingis. Här kommer vi sätta upp pilkastning och vi kommer även att kunna se på alla VM-matcher på tv. Vi kommer att spela kort och spelarna är här ofta, berättar landslagschefen Richt.

Spelarloungen där landslaget har tillgång till ett teorirum, stor terrass, bar och tre rum utrustat med Playstation.
Foto: Anel Avdic.

Eller vad sägs om ett stort gym och en avdelning där spelarna kan få massage av läkarteamet. Totalt har landslagsledningen 24 anställda på plats.

– Vi har tre massörer på plats. De har fullt upp. Det är många som tar massage, förr var det oftast de äldre, men nu vill också de yngre spelarna så det har jämnat ut sig. Det är mycket jobb för våra massörer, säger landslagschefen Lasse Richt. 

Landslagets gym på spelarhotellet.
Foto: Anel Avdic.

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.